Eğitim Sen'in yaptığı bir araştırmada, öğretmenlerin yüzde 42'sinin mesleklerini yaparken kendilerini mutlu ve huzurlu hissetmedikleri ortaya çıktı.

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, 40 ilde 4.952 öğretmenle yapılan araştırmayla ilgili bilgi verirken, "Öğretmenler mutsuzluklarının nedenleri olarak şunları dile getiriyor. 'Mesleki saygınlık zedelendi', 'Ekonomik şartlar yetersiz, fiziki koşullar işimi zorlaştırıyor', 'Veli ve öğrenci profili değişti, eğitim değerini yitirdi', 'Akademik ve ekonomik tatminsizlik yaşıyorum' 'Öğrenci düzeyi düşük, velilerin baskısı var', 'Öğretmenlik yetkisi olmayan ancak sorumluluğu çok olan bir meslek', 'Maddi manevi doyum alamıyorum', 'Zorunluluktan yaptığım meslek', “Ayrımcılık ve mobbing yapılıyor', 'Adaletsiz yapılan müdür ve müdür yardımcıları görevlendirmeleri', 'Günümüz sisteminde öğretmenlerin arka plana itilmesi', 'Sistemden kaynaklanan nedenler (sınıflar kalabalık, not sistemi)”, 'Sürekli para toplanması isteniyor'…"

NELER İSTİYORUZ?

Eğitim Sen olarak taleplerini sıralayan Ersönmez şunları dile getirdi: "Öğretmenler günü olarak 12 Eylül ürünü olan 24 Kasım değil, Dünya Öğretmenler Günü olan 5 Ekim tarihi esas alınmalı. Son 13 yıl içinde satın alım gücümüzdeki azalmayı telafi eden adaletli bir ücret artışı sağlanmalıdır. Ek ödemelerin tamamı temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmalı, vergi dilimi uygulaması sabitlenerek ücretlerde yaşanan erimenin önüne geçilmelidir. Ek ders ücretleri günün şartlarına uygun bir şekilde yeniden düzenlenmeli ve en az iki kat arttırılmalıdır. Eğitim-öğretim yılı başında öğretmenlere yapılan eğitim-öğretime hazırlık ödeneği, her dönem başında olmak üzere yılda iki kez olmalı ve bütün eğitim ve bilim emekçilerinin yararlanması sağlanmalıdır. Eğitimde esnek, kuralsız ve angarya çalışma uygulamalarına son verilmeli, performans değerlendirme ve iş güvencemizi hedef alan girişimlerden tamamen vazgeçilmelidir.Hizmetli ve memurlara özel hizmet tazminatı ödenmelidir. Kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşme hakkı önündeki engeller kaldırılmalı, gerçek bir toplu sözleşme düzenin yaratılması sağlanmalıdır. " Meral KINACILAR