Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın uyarısına rağmen çok sayıda okulda alınan kayıt parasının ardından, eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte öğrencilerden istenen pul parası, katkı payı, temizlik parası, sınav parası, velileri isyan ettirdi. Fakir öğrencilere devletin elinden geldiğince yardım ettiğini, ancak okulların sürekli para talebinde bulunduğunu belirten veliler, Devletimiz okullara ödenek veriyor. Vermese anlarım ama ödenek aldıkları halde bu paraları niye alıyorlar? Yetkililer bu konuda birşeyler yapmalı "dedi.

DEVLETİMİZ ÖĞRENCİLERİN HERTÜRLÜ İHTİYACINI KARŞILAYABİLİR

Toplanan paraların ödenek yokluğundan kaynaklandığını söyleyen Rasim Hengirmen, "Türkiye Cumhuriyeti iyi yönetilse, devlet olarak halkın her türlü ihtiyacını karşılayabilecek güçtedir. Yıllardan beri bu ilk ve ortaöğretim okullarında öğrencilerden resmiyette katkı payı alınmayacak derler ama bu okulların idarecileri ödenek yokluğundan dolayı öğrencilerden gayrı resmi katkı payını alırlar. Bu hersene öğretim dönemi başlarında öğrencilerin ve velilerin şikayet sebebidir. Halbuki anayasamızda devletin ilk ve ortaöğretim döneminde çocukları parasız okutacaktır yazdığı halde bu yapılmamaktadır. Bu durumda ülkenin iyi yönetilmemesinin sonucudur. Bende kayıt döneminde kayıt parası verdim, ayrıca okula kayıt parası, temizlik parası gibi paralar verdim" dedi.

MAKBUZSUZ YARDIM TOPLUYORLAR

Velilerden Cuma Ayar, okullara verdikleri paranın nereye gittiğini sordu. Ayar, "Okula başlarken bizden para istediler verdik, temizlik parası istediler verdik, sınav parası istediler verdik bu paralar ne, nereye gidiyor bu paralar. Her öğrenciden bir dünya para alıyorlar. Okullara ödenek geldiği halde bu paraları yine de topluyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı ödenek vermesin, okullarda para toplamayı anlarım ama ödenek aldıkları halde bu paraları bizden alıyorlar şikayetçiyim bu okullardan. Her öğrenciden 30 TL pul parası alıyorlar en kötü okulun 1000 öğrencisi var. Bunların hepsinden bu kadar para alınsa bir dünya para eder. Okullara yardımı yapıyoruz, makbuz falan vermiyorlar. Milli Eğitim Bakanlığının okulları daha sık denetlemesi gerek. Okullara giren kalem kalem her malın faturasının sorulması gerek. Bugün okullara ödenek verilmesin, formalar okullarda satılsın, okullar para kazansın, bizde yardım yapalım ama paranın nereye gittiğini bilelim" diye konuştu.

BU DURUM ADET HALİNİ ALDI

Okullarda bu durumun yıllardan beri adet halini aldığını söyleyen Talip Gümüş, "Eskiden de veriliyordu, şimdi de veriliyor. Benim çocuklarım okudu, bunların hepsine verdim, çünkü bu öğrenciler bu paraları vermezse arkadaşlarının yanında rencide ediliyorlar. Okullar daha önceleri bu kadar para talep etmiyordu. Zamana göre çok cüzi miktarlar isterlerdi şimdi ise işi abarttılar " şeklinde konuştu.

DEVLETİMİZ OKULLARA ÖDENEK VERİYOR

Kendiside eski bir eğitimci olan Hasan Sağlık, "Fakir öğrencilere devletimiz elinden geldiğince yardım ederken okullar sürekli onlardan yardım talep ediyor, ücret topluyor. Temizlik, sınav, kayıt parası adı altında bunları alıyorlar. Bu paraların alınmaması gerek. Devletimiz okullara ödenek veriyor zaten bu öyle olunca insanlarda sıkıntıya yol açıyor. Yetkililer bu konuda birşeyler yapmalı "dedi.

OKULLARDA PARA TOPLANMAMALI

Yıllarca yurtdışında kaldığını söyleyen Ömer Kara, okullarda para toplanmasına karşı çıkarak, "Eğitim tamamen Milli Eğitim Bakanlığının kontrolünde olmalı, dersaneler tamamen kapatılmalı" dedi.

Okulların topladığı kayıt, sınav, temizlik paralarının toplanmaması gerektiğini söyleyen Ömer Kara, "Zaten devlet okullara bir ödenek veriyor. Bizim zamanımızda biz okula giderken bir odun götürürdük o da kendi ısınmamız içindi. Şimdi işi abarttılar kayıt parası alıyorlar, temizlik parası alıyorlar, sınav parası alıyorlar. Ben yıllarca Avrupada çalıştım. Orada öğrenciler öğrencilikleri boyunca hem kredi veriyorlar, hem de öğrencinin bütün eğitim giderleri devlet tarafından karşılanıyordu. Bunları yapamasak bile en azından Avrupanın en küçük devleti gibi eğitim verelim, yoksa bu düzensizlik sürer gider" şeklinde konuştu.

EVİMİZİ ZOR GEÇİNDİRİYORUZ

Velilerden Hüseyin Uçar, okullardan habire para istendiğini, ancak durumlarının olmadığını söyledi. Uçar, "Evimizi zor geçindiriyoruz, okullarda habire para isteyince ödeyemiyoruz. İki çocuğum var çocuğu okula kayıt ettirmeye götürdüğümde ya para istiyorlar ya eşya istiyorlar bunları toplayıp satıyorlar herhalde. Okullar normalde devletten ödenek alıyor ama bu paraları öğrenci velilerinden neden topluyorlar anlamıyorum. Bu okulların para toplaması yüzünden bıktık çocuğumuzu okuldan mı alalım? Zaten durumumuz yok, durumumuz olsa özele gönderirdik çocuğumuzu. Evimizi zor geçindiriyoruz okullarda habire bizden para isteyince ödeyemiyoruz" dedi.

ÇOCUKLARIMIZI ZAR ZOR OKUTUYORUZ

İnşaat işçisi Ömer Yavuz 7 çocuğunu okutmak için çalışmak zorunda olduğunu anlattı. Yavuz, "Çocuklarımı okutmak için çalışmak zorundayım. Biz çalıştığımız zaman yeriz, çalışamadığımız zaman yatarız. 7 tane çocuğum var, bunların forma paraları zaten bir dünya. Okullar senede bir forma değiştiriyor, birine alsak birine alamıyoruz. Okullar sürekli para topluyor. 7 çocuğu hesaplasan çok fazla para olur. Okullar temizliktir, sınavdır, kayıt parasıdır çok fazla para topluyorlar, biz çocuklarımızı zar zor okutuyoruz, bu paraları nereden bulalımda ödeyelim? Devlet okullara bu kadar çok ödenek verdiği halde okullar bu paraları gene de topluyorlar. Çocuklarımdan biri bundan 1 yıl önce okuldan eve döndüğünde benden 10 TL sınav parası istedi vermedim. O para yüzünden geleceğinin kararacağını nereden bilirdim. Tek dersten kalınca meslek lisesine gitti. Çocuğum okumayı sevdiği halde meslek lisesine göndermek zorunda kaldık, çocuk hergün sitem ediyor bize" diye konuştu. Haluk ŞAHİN