TMMOB'a bağlı 16 oda CHP Meclis Üyesi Mehmet Sucu'nun 'Odalar gerekli gereksiz herşeye itiraz ediyor. Bizi meşgul ediyor, talimatla mı çalışıyorlar. 100. yıl kültür parkındaki yapılaşmaya itiraz etmiyorlar" açıklamasına cevap verdi. Odalar itirazların gerekçelerini belirttikleri açıklamalarında, "Meslek odaları olarak duyarlı meclis üyelerimizle birlikte, mesleki etik kuralları göz önünde bulundurarak, daha yaşanabilir bir Gaziantep için planların bütünlüğünün korunması, yeterli okul, spor, yeşil alanlarının ve diğer sosyal donatı alanlarının yasa ve yönetmeliklere uygun bırakılmasını sağlamak adına, belediye meclislerimizde yapılan çalışmalara katkıda bulunmanın gayreti içindeyiz ve aynı titizlikte olmaya devam edeceğiz" dediler.

Mimarlar Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, Peyzaf Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Bilgisayar Mühendisleri Odası ve Orman Mühendisleri Odası'nın ortak olarak yayınladığı açıklamada önemli mesajlar verildi. Açıklamada, Sucu'nun sözlerinin odaları zan altında bıraktığı görüşü belirtildi. Açıklamaların üç dönemden beri belediye meclis üyesi olan üstelik ana muhalefet partisinin bir meclis üyesinden gelmesini ilginç olarak değerlendiren 16 oda başkanın açıklaması şöyle;

İTİRAZDA BULUNUYORUZ

"Yıllardan bu yana 100. yıl kültür parkı konusunda TMMOB'a bağlı meslek odaları hassasiyet göstermiştir ve göstermeye de devam edecektir. Son olarak geçtiğimiz ay belediye meclisinde askıda olan 100. yıl Kültür Parkı'na yapılan müdahaleye tepki gösteren kurum TMMOB'ye bağlı odalarımız olmuştur. Yine geçtiğimiz ay askıya çıkan Ekin Kafe diye bilinen alanın devam olan mevcut planda park (Yeşil alan) ticari parsele çeviren plan tadilatına odalarımız itirazda bulunmuştur"

ARKASINDAYIZ

"TMMOB IKK toplantılarında, kentimiz ve mesleğimizle ilgili konular yanında belediye meclislerimizde yapılan plan tadilatları ve yapılan itirazlar değerlendirmeler, gündeme gelmekte ve sürekli bilgi paylaşımında bulunularak Gaziantep'in menfaatleri için çalışılmaktadır. Yapılan itirazların ve açıklamaların tümünün TMMOB'a bağlı odalar olarak arkasında durduğumuzu ve desteklediğimizi komuoyuyla paylaşma gereği duymuş bulunmaktayız"

BAHÇE MESAFELERİ VE İTİRAZLAR

"Son olarak Şehitkamil Meclisinde okulların bahçe mesafeleri ile ilgili tadilatlara itirazımız konusu gündeme gelmiştir. Okulların yapılması gereğinin ve kentteki derslik açığının farkında ve bilincindeyiz. Geçmişte de bu konudaki açıklamalarımızdan da duyarlılığımız, yetkililerin ve kamuoyunun bilgileri dahilindedir. Yapılacak okul binalarının nitelikli, kaliteli, milli eğitim bakanlığının mevzuatında, imar plan raporları ve notları ile imar yönetmeliklerinde belirtilen kurallara uygun olması bu kentte yaşayanların hakkıdır. Son yapılan itiraz gerekçelerimiz okunduğunda, böyle bir değerlendirmeyi ve itirazı niçin yaptığımız net olarak anlaşılacaktır. Çeşitli tarihlerde Gaziantep Valiliği, Belediyeleri, Milletvekilleriyle ve o dönemde bakan olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin'le ve ayrıca meclis üyeleriyle paylaşılmıştır. Doğru sonuç elde edilebilmesi için her imar parseline o parselin arazi yapasına, yol yapısına, yön durumuna uygun projeler yapılması gerekirken, tip proje sığsın diye yapılan plan tadilatlarıyla bahçe mesafelerinin azaltılmasında kamu yararı bulunmamaktadır ve proje yapmaktan kaçınılarak yapılan bu uygulama pek çok risk yanında sokak siluetlerini bozduğu gibi kötü emsal oluşturmaktadır. Sonuç olarak; TMMOB'a bağlı meslek olarak olarak duyarlı meclis üyelerimizle birlikte, mesleki etik kuralları göz önünde bulundurarak, daha yaşanabilir bir Gaziantep için planların bütünlüğünün korunması, yeterli okul, spor, yeşil alanlarının ve diğer sosyal donatı alanlarının yasa ve yönetmeliklere uygun bırakılmasını sağlamak adına, belediye meclislerimizde yapılan çalışmalara katkıda bulunmanın gayreti içindeyiz ve aynı titizlikte olmaya devam edeceğiz" LEYLA ÖZEKŞİ POLAT