"Her yıl en az 2.8 milyon kişi obezite nedeniyle ölmektedir. Bu hastalık 1980 yılından 2014 yılına kadar olan sürede iki katına çıkmıştır" dedi.

Bin hastadan oluşan 13 yıllık deneyimlerini basınla paylaşan Doç. Dr. Mehmet Kaplan, aşırı kilolar nedeniyle başvuran hastaların toplam ağırlığının yaklaşık 124 ton ve ameliyat sonrasında 1 yılda verdikleri toplam fazla kilonun ise 48 ton olduğunu ifade etti. Bu hastaların bir kısmının aşırı kilolar için, bir kısmının da Tip 2 şeker hastalığının tedavisi için ameliyat edildiğini belirten Kaplan, Obezitenin basit bir kilo problemi olmadığının altını çizerek, “Obezite bir estetik sorunu değildir, ciddi bir hastalıktır. Bu hastalık hızla yayılmaktadır. 2014 yılında dünya genelinde 1.9 milyar insanın fazla kilolu ve bunların da yarısının obez olduğu tespit edilmiştir. Her yıl en az 2.8 milyon kişi obezite nedeniyle ölmektedir. Bu hastalık 1980 yılından 2014 yılına kadar olan sürede iki katına çıkmıştır. Önceleri zengin ülkelerin hastalığıyken, şimdilerde orta ve düşük gelirli ülkelerde de artmaya başlamıştır. Obezite maalesef çocuklarda da artmaktadır ve çocuk obezitesi 21. Yüzyılın en tehlikeli sağlık sorunu haline gelmiştir” dedi.

OBEZİTE ÖNLENEBİLİR

Obezitenin genellikle tüketilen kalori ile harcanan kalori arasındaki dengesizliğin sonucu olarak ortaya çıktığına vurgu yapan Doç. Dr. Kaplan, “Sağlıklı bir diyet ile obeziteden korunmak mümkündür. Sağlıklı bir diyet ile sağlıklı bir kiloda kalabilmek mümkündür. Rafine şeker ve doymuş yağlardan uzak durmak; taze mevsim meyve ve sebzelerini tüketmek, işlenmemiş tahıllar ve hububat tüketimi sağlıklı diyetin omurgasını oluşturmaktadır. Diğer taraftan düzenli fiziksel aktiviteye de zaman ayırmak çok önemli. Haftada en az 150 dakika orta şiddette fiziksel aktivite ile kalp damar hastalıkları, şeker, kalın barsak ve meme kanseri riskinin azaltıldığı ortaya konulmuştur. Ancak tüm bunlara rağmen yine de kilo verilememiş veya verilen kilolar geri gelmiş ise, bu durumda biz obezite ve metabolik cerrahlar devreye girerek bu sorunu en kalıcı ve etkili şekilde çözebilmekteyiz” şeklinde konuştu. İHA