Gerek İŞİD ile mücadelede, gerekse İran ile yürütülen müzakerelerde öncü devletin ABD olduğunun bilincinde olduklarını dile getiren Demokrasi Derneği Başkanlık Baş Danışmanı Gülçiçek Özkormaz, Türkiye'yi yakından ilgilendiren bu iki konuda düşüncelerini öğrenmek amacıyla ABD Başkan yardımcısı Biden ve Muhalefet Senatörü McCain'e birer mektup yazdıklarını dile getirdi. Özkorkmaz, Senatör McCain'den cevap aldıklarını ancak Başkan yardımcısı Biden'e sordukları soruların cevabının Başkan Obama'dan geldiğini iletti. Özkorkmaz, gelen iki mektupta büyük farklılıklar olduğunu belirterek, "Başkan Obama'nın önceliğinin İran'a yönelik ambargo olduğunu, ancak muhalefetin önceliğinin İŞİD ile mücadele olduğu görülmektedir" dedi.

Demokrasi Derneği'nin de gündeminin ilk sırasında, Türkiye'nin güney sınırı boyunca yaşanan kaos, insanlık dramı, artan terörizm ve İran ile yürütülen nükleer müzakereler yer alıyor.

DEMOKRASİ TERÖRİZMİ SEVMEZ

Demokrasi Derneği Başkanlık Baş Danışmanı Gülçiçek Özkorkmaz, Demokrasi Derneği gündeminin ilk sırasını neden genel seçimler ve koalisyon hükümeti değil de uluslararası bölgesel sorunlar olduğunu ifade ederek, "Öncelikle Şanlıurfa Suruç'ta yaşanan terör saldırılarını lanetlerken, bu hain saldırıda vefat edenlere rahmet, yaralananlara acil şifa ve yakınlarına sabır diliyoruz. Demokrasi zorbalığı ve terörizmi sevmez. Terörizm demokrasiyi önce yıpratır sonra işlevsizleştirmeye başlar. Türkiye'nin tüm güney sınırı boyunca yaşanan ve vahşet seviyesine ulaşan gelişmelerden etkilenmemesi mümkün değildir. Türkiye'ye sığınanların sayısının milyonlarla ifade edilmeye başlandığı şu zaman da, demokrasiyi her zamankinden daha işler halde tutmanın önemi büyüktür. Terörizmin, demokrasiyi ezmesine, zedelemesine izin verilemez" dedi.

Diğer yandan Demokrasi Derneği bir ekonomi ya da endüstri amaçlı dernek olmasa da, İran ile yürütülen nükleer müzakereler ile de yakından ilgili olduğunu belirten Özkorkmaz, "Çünkü İran'a yönelik yaptırımlar kaldırıldığında bu durumdan ekonomik anlamda olumsuz etkilenecek tek ülke Türkiye'dir. İran'ın kendi girişimcisine sağladığı enerji ve hammadde sübvansiyonları ile Türk girişimcisinin baş etmesi ve küresel pazarlarda rekabet etmesi çok zor bir hal alacaktır. Ambargonun sona ermesinin ardından İran'da yaşanacak üretim patlaması sonrası İranlı girişimcilerin ilk hedefi, Türkiye'nin uluslar arası pazarlarını ele geçirmek olacaktır. İran fiyat açısından avantajlı hale gelirken, zannedildiğinin aksine lojistik olarak dezavantajı yoktur. Bu durumun sonucunda da Türkiye'de istihdam ve ihracat azalacaktır" diye konuştu.

GÖREVDEN KAÇMAYIZ

Özkorkmaz, ABD'de yaklaşan seçimler nedeniyle öncelikler konusunda değişimler yaşanabileceğini ancak, her durumda gelişmelerden ilk etkilenen ülkenin Türkiye olacağını dile getirdi. Bu etkilenmenin olumsuz olmaması için, Türkiye'nin bir an önce seçim atmosferinden çıkarak reelpolitik konulara odaklanması gerektiğinin önemine değinen Özkorkmaz, Demokrasi Derneği'nin Türkiye'de ve bölgesinde demokrasinin işler halde tutulmasına yönelik ekonomi-politik analizler yapmaya devam edeceğini ayrıca bu konularda kendilerine düşecek bir görevden de kaçınmayacaklarını belirtti. Meral KINACILAR