İzmir'de yaşayan 62 yaşındaki F.Y, Bağ-Kur statüsünde olan annesinden aldığı yetim aylığıSGK tarafından iptal edilip ayrıca bu paranın iadesi için babasından Emekli Sandığıkapsamında ödenen yetim maaşından kesinti yapılmaya başlanınca konuyu yargıya taşıdı.

F.Y, avukatı Ersan Karatekin aracılığıyla İzmir 9. İş Mahkemesine açtığı davada, SGK tarafından yapılan işlemin yasaya aykırı olduğunu iddia etti. Annesinden aldığı yetim aylığının yeniden bağlanmasını isteyen kadın, bu paranın ve diğer yetim maaşı kesintisinin kaldırılarak yasal faiziyle ödenmesini talep etti.

Dosyayı inceleyen İzmir 9. İş Mahkemesi, F.Y'nin annesinden aldığı ölüm aylığının yeniden bağlanması, babası üzerinden aldığı maaşta yapılan kesintinin kaldırılması ve bu süreçte paraların yasal faiziyle davacıya ödenmesine karar verdi.

Mahkemenin, kararında şu ifadeler yer aldı:

"Davacının herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi çalışması olmadığı, 15 Aralık 2000'de boşandıktan sonra yeniden evlenmediği ve kocasından aylık almadığı anlaşılmıştır. Davacıya anadan yüzde 25, babadan yüzde 25 oranında ölüm aylığı bağlanabileceği, anadan ölüm aylığının Bağ-Kur kanun statüsüne ve babadan ölüm aylığının ise Emekli Sandığı statüsüne göre bağlandığı dikkate alındığında davacıya anasından bağlanan ölüm aylığının başlangıç tarihiyle kesilmeyeceğinin kabulü gerekmiştir."