Suriyelilerle birlikte nüfusu 1 milyona dayanan Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri olan Şahinbey'de nüfus müdürlüğü, bina ve personel yetersizliği nedeniyle yeterli hizmeti veremiyor. Nüfus müdürlüklerinde yaşanan sıkıntının yeni bina ve yeni personellerle çözüleceğini söyleyen oda, dernek ve sendika başkanları, "Böyle bir ilçeye bu nüfüs müdürlüğü yakışmıyor. Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri olan Şahinbey'in nüfusu her geçen gün artıyor. Ancak kurum binaları ve personel sayıları aynı kalıyor. Gün geçtikçe nüfus müdürlüğüne ek işler yükleniyor. Vatandaşların mağduriyetinin önlenmesi için Şahinbey Nüfüs Müdürlüğüne Valilik konseptinde yeni bina şart" dediler.
NELER SÖYLEDİLER?
ALİ YENER (GAZİANTEP TİCARET ODASI MECLİS BAŞKANI)
VALİLİK KONSEPTİNDE BİNALAR YAPILMALI
Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener, Suriyelilerinde gelmesiyle Türkiye'nin en büyük ilçesi haline gelen Şahinbey'e nüfus müdürlüğü binasının yetmediğini söyledi. Ali Yener, gerek Şahinbey, gerekse Şehitkamil'e Valilik konseptinde binalar yapılması gerektiğini belirterek, "Marka şehre artık bu tür binalar yakışmıyor. Marka şehir kurum binalarıyla da en iyi şekilde temsil edilmeli. Kurum binalarının da şehre yakışır olması lazım" dedi.
KALABALIK ORTAMLAR HASTA EDER
Nüfus Müdürlüğü'ndeki yoğunluktan da şikayetçi olan Ali Yener, "Nüfus müdürlüğüne gittiğimde aşırı bir yoğunluk vardı. Adeta kabus gibiydi. Kurumların kalabalık olması ayrıca insan sağlığını da tehdit ediyor.Hastalık kış aylarında ve kalabalık yerlerde daha çabuk bulaşır. O nedenle nüfus gibi yerlerin sakinleştirilmesi lazım. Bu da geniş binalar ve yeterli personelle mümkün olur" diye konuştu.
MEHMET GÖKDAĞ (CHP İL BAŞKANI)
MEMUR DA VATANDAŞ DA MAĞDUR
CHP İl Başkanı Mehmet Gökdağ, Şahinbey Nüfus Müdürlüğü'nde vatandaşların hizmeti daha rahat alabileceği, fiziki ortamın sağlanması gerektiğini söyledi. Gökdağ, Şahinbey Nüfus Müdürlüğü'ndeki yoğunluğun, çalışanları da vatandaşları da mağdur ettiğini belirterek, "Bir an önce çözüm bulunması vatandaşı rahatlatacaktır. Seçim dönemine girildiği ortamda vatandaşların işleri yoğunlaşacaktır. Şahinbey nüfus müdürlüğünün daha rahat hizmet verebileceği fiziki ortama taşınması herkesi rahatlatacaktır" dedi.
ÖMER KÜSBEOĞLU (GAZİANTEP ESNAF VE SANATKARLARI ODALARI BİRLİĞİ BAŞKANI)
EHLİYET VE PASAPORTLARI DA NÜFUS VERECEK
Ömer Küsbeoğlu, nüfus müdürlüklerinin işlerinin bundan sonra daha yoğun olacağını, bu bağlamda Gaziantep Şahinbey nüfus müdürlüğünün mekan olarak daha rahat bir ortama taşınmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Küsbeoğlu, "Vatandaş nüfus müdürlüklerine artık daha sık gidecek. Kimliklerin yanısıra, ehliyet ve pasaportları da nüfus müdürlükleri verecek. Daha geniş ve daha güzel hizmet binası gerekiyor. Değişen kanunlarla nüfuslara daha çok görev verildi. Nüfus dairelerinin görevleri arttı. Vatandaşa daha hızlı ve daha kaliteli hizmet için nüfus müdürlüklerinin geniş ortama geçmeleri gerekiyor. Nüfus Müdürlükleri ek binaya mı taşınırlar, yeni binaya mı taşınırlar, en kısa sürede geniş bir mekana geçmeleri şart" dedi.
VAKKAS KATIRLI (BAKKALLAR ODASI BAŞKANI)
ÖNCE NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİNİN ALTYAPISI OLUŞTURULSUN
Bakkallar Odası Başkanı Vakkas Katırlı, nüfus müdürlüklerine ek iş verilmeden önce altyapının oluşturulması gerektiğini belirterek, "Devlet kanunu çıkarıyor ama altyapı yok. Ne bina, ne elemen ne de elektronik cihazlar yeterli" dedi.
'Şimdi yasayı çıkarıyorsun önce altyapıyı oluştur. Adam çay kahve içse, ne oturuyorsun? dersin ama adam canı gönülden çalışıyor' diyen Vakkas Katırlı, "300-500 kişiye hitap ederken, 2 bin kişi geliyor. Memur ne yapsın? Altyapıyı oluşturacaksın, bina yeterli olacak. Dairenin içinde vatandaş dönemiyor. Ben bakkallar odasını yaptırırken o zamanın yönetimi karşı çıktı. Bu kadar büyük odaya ne gerek var dediler. Bende zaman gelecek burası yetmeyecek dedim. Dediğim çıktı, büyük yaptırmasak şu anda yetmeyecekti. Nüfus Müdürlüklerinde önce altyapı oluşturulsun, vatandaş da memurda yaptığı işten lezzet alamıyor. Pasaportu, kimlikleri memura verdin ama memur sayısı yeterli değil" diye konuştu.
ALİ GÜDÜCÜ (DİSK BÖLGE BAŞKANI)
BİNA DA PERSONEL DE YETERSİZ
DİSK Bölge Temsimcisi Ali Güdücü, Şahinbey nüfus müdürlüğünün çok kalabalık olduğunu, binanın ve personelin yetersiz kaldığını söyledi.
Şahinbey Nüfus Müdürlüğünde çoğu zaman adım ayak atacak yer kalmadığını belirten Ali Güdücü, "Böyle bir ilçeye böyle bir nüfüs müdürlüğü küçük geliyor. Giden arkadaşların hepsi de şikayetçi. Şahinbey gibi büyük bir ilçeye ona yakışır bir nüfus müdürlüğü binası yapılmalı. Personel sayısı yeterli düzeye çıkarılmalı. Gaziantep'in nüfusu 2 milyona yaklaştı, hala 600 bin nüfusa hizmet edecek kadrolar iş başında. Emekçi arkadaşları görüyoruz, çok çaba göstermelerine rağmen yetersiz kalıyorlar, yoğun işe yetiştiremiyorlar" diye konuştu.
KADİR SÜMER (Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Gaziantep Şube Başkanı)
"NUFUSA BİZ GİTTİK BİZDE SIRA BEKLEDİK"
"Şehitkamil bugün 700-800 bin nüfuslu bir kaza. Şahinbey ondan büyük. Bu nüfus müdürlükleri Gaziantep'e yakışmıyor. Nüfusa biz gittik, bizde sıra bekledik. Nüfus müdürlükleri artık çok yoğun, buraya Şehitkamil'e yakışır tarzda bir nufus dairesi yapılmalı. Sıra beklemek biz yaşlılar için büyük bir sıkıntı. Bizler zaten zorlukla ayakta duruyoruz, insanların kimsenin hakkına girmemek için bekliyoruz ama Nüfus dairelerinde memur sayısı artırılmalı, yeni binalar yapılmalı. Nüfusta çalışan memurlarımız çok özverili bir şekilde çalışıyor biz onlara çok teşekkür ediyoruz."
RECEP KUTLU (GAZİANTEP BÖBREK NAKLİ VE HEMODİYALİZ HASTALIKLARI DERNEĞİ 2. BAŞKANI)
"ŞAHİNBEY NUFUS DAİRESİNE YENİ BİNA VE YENİ MEMURLAR VERİLMELİ"
"Şahinbey Nüfus Dairesine en ufak işimiz için gidiyoruz saatlerce sıra bekliyoruz. Örneğin bir kimlik çıkarmak için gidiyoruz nüfusa, sıra bekliyoruz. Sıra beklemekle de kalmıyoruz aynı yere iki gün gelip gidiyoruz Vatandaşlarda bu durumdan müzdarip. Bizler hasta insanlarız, özürlüyüz ayakta zaten duramıyoruz. Diyalize girdiğimizde günboyu rahatsızız. Bir işlem için gittiğimizde ayakta durupta bekliyemiyoruz. Şahinbey Nüfus Dairesine yeni bina ve yeni memurlar verilmeli. Gaziantep'in nüfusu arttı Gaziantep'e 2 tane nüfus dairesi yetersiz kalıyor. Bu durumun önlenmesi için yetkililerden yardım bekliyoruz."
SOFU ÇOLAK (Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak)
"KARATAŞ VE GATEM'E NÜFUS BİNALARI YAPILMALI"
"Nüfus dairelerinin sayısı artırılmalı 8-10 mahalleye bir nüfus dairesi yapılmalı. Günümüzde Gaziantep artık küçük bir şehir değil.Her yerde söylüyoruz Gaziantep büyüdü diye, nüfus büyüdü diye. Gaziantep nüfussal olarak büyüdüğü için bu mevcut olan nüfus daireleri vatandaşa yetmiyor. Vatandaş küçük bir işi için gidiyor saatlerce sıra bekliyor. En azından Karataş, Gatem taraflarına ek olarak birer nüfus dairesi yapılsa bu sorun ortadan kalkar, vatandaşlar böyle beklemez." Haber Merkezi