Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı,müjdeli haberi verdi. Gaziantep'e 3 yeni noterlik kurulacağını belirten Şarklı, "Adalet Bakanlığı'na noterlerle ilgili talebimize cevap geldi. 13 noteri bulunan Gaziantep'e 3 yeni noterlik kurulması için gerekli adım atıldı" dedi.

En kısa zamanda 14, 15 ve 16'ncı noterlerin kurulacağını söyleyen Şarklı, Gaziantep Adliyesi çevresinde noter bulunmamasından dolayı vatandaşların yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Şarklı, vatandaşların avukatlara vereceği vekaleti barolardan almasının daha ekonomik olacağı görüşünü de savundu.

MERKEZE GİDİP GELİYORLARDI

Şarklı açıklamasında, “Hali hazırda Gaziantep merkezinde 13 Adet noter hizmet vermektedir. Ancak, Adliye binasının ve avukatların yoğun olduğu çevrede noterlik hizmeti veren bir yer bulunmamaktadır. Vatandaşlar bir vekâletname veya en ufak bir işlemini yapabilmek için Adliyeden şehir merkezine gitmek zorunda kalmaktadır. Noter ücretlerinin yüksekliği bir yana, vatandaşın cebinden bir de yol parası vermektedir. Bu bağlamda, vatandaşın adli erişiminin önündeki filli engellerin kaldırılması gerekmektedir" dedi.

2 KATINA ÇIKARILMALI

Gaziantep Adliye civarında hizmet verecek birden fazla noterlik kurulması gerektiğinin altını çizen Şarklı, "Mevcut noterlik sayısının en az 2 katına çıkarılmasını, bu taleplerimizin karşılanmasında hukuki veya fiili engel olması halinde ise değiştirileceği söylenen Avukatlık Kanunu’na aşağıdaki gerekçelerimizle ek bir madde konulmak suretiyle, Barolara vekâlet düzenleme yetkisi verilmesi konusunda çalışma yapılmasını Gaziantep Barosu Başkanlığı olarak Sayın Bakanlığınızdan talep ediyoruz” dedi.

AVUKATLIK MESLEĞİ KONUSU

Şarklı açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “Her türlü yetkinin yanında sorumluluğu mevcut olan avukatlık mesleğinin, iş sahibiyle(müvekkiliyle) anlaşmasından sonra, başka bir makamdan (noterden) yapacağı işlem için izin/icazet alması bir hukuk devletinde düşünülemez. Ayrıca, noterden notere, ilden ile değişecek şekilde tek sayfalık bir belge için, vatandaştan 70, 80, 90 TL civarında yüksek bir ücret alınması vatandaş açısından mali bir külfet olup, hak arama hürriyeti açısından da ciddi bir kısıtlama oluşturmaktadır.” LEYLA ÖZEKŞİ POLAT