CHP'li Meclis üyesi Mehmet Sucu, konut ve arsa çözümüne sessiz kalındığı için, bugün daire fiyatlarının bir milyon, bir buçuk milyon gibi astronomik rakamlara çıktığını, 1000 metrekare konut arsasının 2 milyona satıldığını, kira bedellerinin yüzde 300'lere varan artışlarla bin beşyüz, ikibin gibi rakamlara ulaştığını söyledi.

CHP'li Meclis üyesi Mehmet Sucu, dün Meclis Başkan Vekili Osman Toprak başkanlığında yapılan büyükşehir belediye meclis toplantısında faaliyet raporu görüşülürken söz alarak kentin eğitim, trafik, ulaşım ve konut ve arsa problemlerine dikkat çekti.

643 KARARDAN, 410 TANESİ İMAR TADİLATI

'2013 yılı faaliyetlerini yürüten ve yöneten Belediye Başkanı Asım Güzelbey görevden ayrılsa da, bu faaliyetlerinde yanlış gördüğümüz ve kentte zarar veren uygulamaları burada paylaşmaya devam edeceğim' diyen Mehmet Sucu, "Tabiki 2013 yılı içerisinde hiç mi iyi yaptığı hizmetler yok. İyi yaptığı hizmetler içinde kendisine ve ekibine teşekkür ederiz. Faaliyet raporunu incelediğimizde 2013 yılında 24 meclis toplantısı yapılmış, 643 karar görülmüş. Bunun 410 tanesi imar tadilatlarından oluşmaktadır. Demekki bu kentin imarını 10 yıldan beri bir türlü düzeltemeyip içinden çıkılmaz bir durum haline getirdiğinizin bir göstergesidir" diye konuştu.

ULAŞIM KOMİSYONU 1 DEFA TOPLANDI

Vatandaşların talep ve şikayetleri ile ilgili yazılı müracaatlarında en yüksek müracaatın 1873 ile trafik ve ulaşım olduğunu belirten Sucu şunları söyledi:"Gazi kentimizde yaşayan halkımız maalesef ulaşım ve trafik konusunda kaderine terkedilmiştir. Ulaşım komisyonun 1 defa toplandığını görüyorum. Evet bende 2013 yılında ulaşım komisyonu üyesiydim. Bu işlevsiz komisyon bir defa toplandı, bu toplantıda da yalnızca başkanını seçti. Bu kentin en büyük sorunu olan ulaşım ve trafik sorununu bir gün dahi gündemine almayıp Sayın Güzelbey'in kamuoyunda ve basında 'trafik ve ulaşımda sınıfta kaldım' diyerek, kenti insanların yaya bile yürüyemediği bir kent haline dönüştürüp içinden çıkılamaz ve yaşanılmaz bir kent haline getirmiştir."

EĞİTİM KOMİSYONU HİÇ TOPLANMADI

Kentin en önemli sorunu olan eğitim komisyonunun hiç toplanmadığını ifade eden Sucu, "Sanki bu kent eğitimde çok başarılı ve Türkiye ortalamasının en üst sıralarda idi de biz mi göremedik. Gaziantep'in sıralamalarındaki yerini Türkiye gördü ama maalesef Gaziantep Büyükşehir Belediyesi görmedi ve eğitim komisyonu olmasına rağmen sıfır kez toplanarak dünya rekoru kırmıştır. Sayın Güzelbey ve ekibini kutluyorum. Kentimize dönüp baktığımızda yüzlerce, binlerce derslik eksiklikleri olmasına rağmen mevcut imar planında okul alanlarının imar planları değiştirilerek kişilere rant sağlanmıştır. Sonrada çıkıp medyada, basında okul arazisi yok diyerek dert yanıyorsunuz. Bumu sizin eğitim ve okul sevdanız. Bu anlayışla Gaziantep'i eğitimde getirdiğiniz durum ortadadır. Kamuoyunun takdirlerine sunuyorum" dedi.

İMAR VE PLANLAMA SORUNU HAD SAFHAYA ULAŞTI

Kentin en önemli sorunlarından biri olan konut ve arsa çözümüne sessiz kalındığını öne süren Sucu, "Daire fiyatlarının bir milyon, bir buçuk milyon gibi astronomik rakamlara çıktığı, 1000 metrekare konut arsasının 2 milyona satıldığına, kira bedellerinin yüzde 300'lere varan artışlarla binbeşyüz, ikibin gibi rakamlara ulaştığını görmekteyiz. Faaliyet raporunda gelecekteki ihtiyaçlar için toplu konut alanlarının planlanmış olması hesaplanmaktadır. Ama maalesef pratikte ve uygulamada ne görülmüştür, ne de duyulmuştur. Bugün Gaziantep'in imar ve planlama sorunu had safhaya ulaşmış, büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasındaki imar sorunu bu kentin başlıca sorunu haline gelmiş, kangren olmuştur. Ben buradan sayın başkana soruyorum. Sizde eski uygulamaları devam ettirerek, yandaşlara rant mı sağlayacaksınız? Yoksa yukarıda belirtmiş olduğum konuları Devlet İhale Kanunu çerçevesinde yaparak, şu ana kadar hep ortak akıl deyip sözde kalan bir yönetim anlayışıyla devam mı edeceksiniz?" şeklinde konuştu.

MHP ÇEKİMSER, CHP RED VERDİ

43 gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısında 2013 yılı faaliyet raporu da oylandı. MHP Oğuzeli Belediye Başkanı Sait Kılıç, bir önceki dönemde yoktum. Bu nedenle faaliyet raporuna evet veya hayır demeyi vicdani bulmuyorum. O nedenle çekimser oy kullanıyorum" dedi. CHP'lilerin red, MHP'lilerin çekimser kaldığı faaliyet raporuna Ak Partili meclis üyeleri evet oyu verdi. Faaliyet raporu 4 çekimser, 5 red oyuna karşılık Ak Partili meclis üyelerinin evet oylarıyla oy çokluğu ile meclisten geçti. Meral KINACILAR