NTO konferans salonunda düzenlenen seminere; Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, NTO Başkanı Mehmet Özyurt, TOBB Dış Ticaret Uzmanı Merve Ece Algül, NTO meclis üyeleri, muhasebeciler, sanayici ve işadamları ve çok sayıda firma temsilcisi katıldı. Toplantının açılışında konuşan Nizip Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt, "Bu seminerin ihracat yapacak firmalarımızın yol haritalarını belirlemeleri için çok önemli olduğunu belirtmek isterim" dedi.

Nizip Ticaret Odası’nın 2017 yılını Nizip’te yatırım, ihracat ve istihdam seferberliği yılı ilan ettiklerini ifade eden Özyurt, şunları söyledi:

"Nizip artık Gaziantep gümrük bölge Müdürlüğü’ne bağlı bir Gümrük Müdürlüğü’nü hak ettiğini düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde Karkamış gümrük kapısının açılışını bakanlarımızın katılımlarıyla yapacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız devam etmekte ve Nizip’e gümrük müdürlüğü kurulana kadar çalışmalarımız devam edecek. Bu gelişmeler kapsamında Nizip’in 2023 yılı ihracat hedefini 500 milyon dolardan 750 milyon dolara revize ettik. Şuan ki ihracatımız ile Nizip il olsaydı Türkiye il sıralamasında 30'uncu sırada yer alacaktık. Milli istihdam seferberliği kapsamında üyelerimize katkı sağlamak amacıyla seminerler düzenliyoruz. Yeni girişimcilerin istihdam yaratması ve kendi işlerini kurmalarını sağlamak amacıyla yürüttüğümüz girişimcilik eğitimlerimizde hedefimizi gerçekleştirdik ve beş yıl içerisinde bin 100 girişimciye kurs verdik."

Abdulkadir Çıkmaz ise, GAİB olarak bu tür seminerlere her zaman destek olduklarını söyleyerek, "Bu seminerimiz bu yıl ilk defa bir ilçede yapılmaktadır. Seminerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bakanlığımızın ihracat destekleri ile ilgili aldığı çok önemli kararlar var ve destek üst limitlerinde çok önemli artışlar yapıldı. İhracat yapan firmalarımız bu desteklerden en üst düzeyde faydalanmalarını istiyoruz. Türkiye artık ihracatla kalkınmak zorundadır. Çünkü ülkemizin üzerine oynanan kirli oyunları hepimiz görüyoruz. Hiçbir zaman karamsarlığa düşmeden bu oynanan kirli oyunları üreterek ihracat yaparak atlatacağımızı düşünüyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, İhracatı Geliştirme Uzmanı Ahmet Küçükaslan tarafından Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimleri, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Halise Büşra Ünsal tarafından İhracatta Sağlanan Devlet Yardımları, Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY’nin Desteklenmesi ile Yurt Dışı Birim Marka ve Tasarım Destekleri, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği, Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesi ve Türk EXIMBANK Gaziantep Müdürlüğü Uzmanı İsa Ersan Sönmez tarafından İhracat Kredi Sigorta ve Garanti Programları hakkında katılımcılara sunum yapıldı.