HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Saray'daki görüşmesinde Nizip Çayı'nın kirliliğini gündeme getirmesiyle ilgili Gazetemize yaptığı açıklamalar gözleri Nizip Çayı'na çevirdi. Gazetemizin haberi üzerine açıklama yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Latif Karadağ, "Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin göreve gelir gelmez, Nizip Çayındaki kirliliğe el attı. Proje ve ihale süreçlerini hemen başlattı. Proje kapsamında 1600 mm. çapında koruge boru döşenerek Başpınar Organize Sanayi Bölgesinnden gelen atıksu bu borularla deşarj edilecek. Böylece Nizip Çayı’nda sadece temiz su akacak ve bölge halkı Nizip Çayı’ndaki sulardan bahçelerini rahatlıkla sulayabilecekler" dedi. GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ise, derenin içine boru döşeme projesinden sonra, dere ıslah çalışmasıyla ilgili bir projeyi de hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

KİRLENEN TOPRAKLAR TEMİZLENMELİ

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Şimşek de, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'ndeki atık su arıtma tesisinin Türkiye'nin en modern atık su arıtma tesislerinden biri olduğunu söyledi. Cengiz Şimşek, "Gaziantep Organize Sanayide bulunan atık su arıtma tesisi Türkiye'nin en modern, koku giderici, sayılı, düzenli çalışan atık su arıtma tesislerinden biri" dedi. Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin ise arıtmada ciddi iyileşme olduğunu, ancak sorunun arıtma ile, dere ıslahı ile bitmeyeceğini belirterek, "Yıllardır bu sularla kirlenen toprakların da temizlenmesi gerekiyor" dedi.

11 KİLOMETRELİK ALTYAPI ÇALIŞMASI TAMAMLANDI

20 yıldır Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalardan çıkan atık suların kirlettiği Nizip Çayı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri ile artık temiz akacak. Adaklı ve Salkım köylerinin yanı sıra birçok köyü de kapsayan Nizip Çayı, yapılan altyapı çalışmalarıyla eski görüntüsünden kurtulacak. 11 km'lik alt yapı çalışması tamamlandı.

KARADAĞ: 10 MİLYON TL'LİK YATIRIM

Bölgeye toplam 10 milyon TL’lik yatırım yapıldığını belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Latif Karadağ, “Yaptığımız çalışmalar ile 1600’lük borularımızı yerleştirdik. Birinci etapta kalan 1 kilometrelik kısım tamamlanınca bu bölgedeki atıksular çaya karışmayacak ve buradaki pınarlardan çıkan sular çaya akacak. Bölgede bulunan köy halkı da daha sağlıklı meyve ve sebze elde etmiş olacak. Makinalarla çayın dip temizliğini de yapacağız. Bundan böyle Nizip Çayı’nda yine eskisi gibi tertemiz su akacak” diye konuştu.

BÖLGE HALKI RAHAT BİR NEFES ALACAK

Karadağ, bu yaz mevsiminin sonunda tamamlanan Adaklı-Salkım- Tatlıcak kesiminde Nizip Çayı’nda temiz su akışının sağlanacağını ve bölge halkının rahat bir nefes alacağını kaydetti. Karadağ, Tatlıcak, Adaklı, Kıratlı, Çanakçı köylerinde içme suyu ve yol yapımlarının da devam ettiğini aktardı. Adaklı Köyü halkından Hasan Deniz ise 20 yıldır kirli akan Nizip Çayı’nı hiç kimsenin temizlemeye yanaşmadığını ifade ederek, “Sağ olsunlar Başkan Fatma Şahin ve ekibi gelip bu işe el attılar. ‘Bu köy ve insanlar bizim, bu vatan bizim vatanımız’ diyerek sahip çıktılar. Geçmişte hatırladığım kadarıyla 30–40 kişi kanser hastalığında vefat etti. Bu projeyi yapan ve katkı veren herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

TEŞEKKÜR ETTİLER

Adaklı Köyü Muhtarı Mustafa Taşçı da “Fatma hanım başkan olmadan köyümüze geldi ve sorunu yerinde gördü. Başkan olur olmaz da konuya el attı. Şu an çalışma devam ediyor. Bu çalışma bitince bölgemizde yeniden meyve üretimi başlayacak. Her konuda yanımızda olan Fatma Şahin Hanımefendi ve ekibine bölge halkı adına teşekkür ediyorum” dedi.

DERE ISLAH EDİLECEK

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ise boru döşeme çalışmalarının devam ettiğini Adaklı-Salkım arasındaki çalışmaların bir iki aya kadar biteceğini söyledi. Atık suların kapalı sisteme alınmasının yanısıra, yıllardır atık sularla kirlenen derenin de ıslah edilmesi gerektiğini söyleyen Sönmezler, boru döşeme çalışmalarından sonra, dere ıslah çalışmalarıyla ilgili de bir projesi hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.

ŞİMŞEK: EN MODERN ATIK SU TESİSİ GAZİANTEP'TE

Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Şimşek, Gaziantep Organize Sanayide bulunan atık su arıtma tesisinin Türkiye'nin en modern, koku giderici, sayılı, düzenli çalışan arıtma tesislerinden biri olduğunu söyledi. Atık Su Arıtma Tesisi için 15 Trilyonluk yeni bir yatırım da yaptıklarını dile getiren Cengiz Şimşek, "Eski şekli bile kriterlere uygunken biz yeni yatırımla bunu daha üst noktaya çıkarttık. Arıtmadan çıkan su tarımda kullanılamıyor. Amacımız bu suyu tarımda da kullanmak" dedi. Büyükşehir'in boru yaptığını, derenin ayrıldığını, dereye karışan atık suyun boru içerisine alındığını belirten Şimşek, "Bunun için 10 Milyon TL'lik yatırım yapılıyor. Proje bitmek üzere" dedi.

SEÇKİN: DERE ISLAHIYLA SORUN BİTMEZ

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Organize Sanayi Bölgesi'nin bu konuda ortak bir çalışması olduğunu belirterek, "Derenin içine boru döşeniyor. Sanayiden çıkan atıklarla ilgili dere ıslahı çalışması projesi de düşünülüyor. Dere ıslah projesi, OSB'den başlayıp Batal'ı geçene kadar devam edecek. Organize Sanayi atık suyu arıttığını savunuyor. Doğru da. Su eskisi kadar kirli akmıyor. Arıtmada ciddi iyileşme var. Ancak sorun arıtma ve dere ıslahı ile bitmiyor. Yıllardır bu sularla kirlenen toprakların da temizlenmesi gerekiyor" dedi.

TOPRAK DA TEMİZLENMELİ

'Sıkıntılarımızdan biri de, yıllardan beri kirli sularla sulanan topraklar nasıl temizlenecek' diyen Kenan Seçkin, "Hadi dereyi temizledik. Ama toprak kirlendi. Ağaçlar kurudu. Ağaçları kurutan etmenler yok mu oldu? Hayır, duruyor. Önemli olan toprakların da iyileştirilmesi. Sadece dere ıslahı yeterli değil. Toprakların mikrobiyolojik analizlerinin yapılarak toprağı temizlemek gerekiyor. Bu aşama çok önemli. Sulanan arazileri kirletirken bitkileri öldürdük. Sağlıklı bitki yetiştirmek için, yeşil kuşak oluşturmamız için tarım alanlarının topraklarının da temizlenmesi gerekiyor. Onun için de bir proje gerekiyor. Toprak analizlerinin tek tek yapılması lazım. Hangi virüsse, hangi bakteriyse onları giderici çalışmaların yapılması gerekir" diye konuştu.

CELAL DOĞAN CUMHURBAŞKANI'NA NELER ANLATMIŞTI?

Celal Doğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 25 köyü ilgilendiren, 60 km toprakta hayvanların bile su içemediğini, kanser vakalarında artış olduğunu, nane dahi yetiştirilemediğini, bütün ağaçların kuruduğunu, kendi tarlasına gidemediğini, anlattığını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı o zaman bana bizimkiler bir şey yapmadı mı? diye sordu. Bende o kadar söyledik hiçbir şey yapmadılar dedim. Kendisi de bakalım, niye ilgilenmemişler dedi" demişti. Meral KINACILAR