Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar'a Gazianteplilere açık çek verdi.. İş sağlığı ve güvenliği kanunun konuşulduğu toplantıda bilgi veren Acar, ‘’İşletmelerin eleman ihtiyacı var ama bulamıyor. Her 100 işverenden 75’inin çalışana ihtiyacı var. Bugün alacağımız kararla Gaziantep’in nitelikli eleman sorununu 2014 yılında çözebiliriz. Lütfen Sanayi Odası başkanımız, Ticaret Odası başkanımız bir araya gelin. Gaziantep’te ihtiyaç olan eleman profilini tespit edin. İŞKUR olarak 6 ay süreyle bunların maaşını verelim. Siz de işletmelerinizde işbaşı eğitim şeklinde bunları çalıştırabilirsiniz. Bu kurslar için ne para isterseniz göndereyim. 2014 yılını Gaziantep’te mesleksizlik, istihdam sorununun çözümü için milat kabul edelim" dedi.

SANAYİ Odası ve Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen, ‘’6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun Getirdiği Yetki ve Sorumluluklar’’ konulu toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar’ın da katılımıyla Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. Acar, konuşmasında, Gaziantep’in geçen yıl 6,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini, bölgede örnek gösterilen bir il olduğunu söyledi.

EKSİKLERİNİZİ TAMAMLAYIN

"6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nu iyi ki yaptık" diyen Acar, iş sağlığı güvenliği önlemi alınmadığı için dünyada 2 milyon 340 bin kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Acar, işadamlarının kanunla getirilen yüksek cezalardan duydukları endişeye işaret ederek, şunları kaydetti: ‘’Sanayici ve işadamlarına sesleniyorum; asla tedirginliğe gerek yok. Rahat olun. Bakanlık olarak 2014 yılını bu yasanın anlaşılması, yasanın tüm hükümleri ile yürürlüğe girmesi için eğitim öğretim, bilgilendirici, yol gösterici yıl olarak ilan ediyoruz. Şu anlayışı asla kabul etmiyoruz; ‘devlet kendi sanayicisine, vatandaşına tuzak kurmaz’. İşadamlarına ceza keselim diye düşünmeyiz. Bizim yaklaşımımız cezalandırmayı en son düşünen, bilgilendiren, yol gösteren yaklaşımdır. Sizler de işverenler olarak eksiklerinizi tamamlayın.’’

KONUKOĞLU'NDAN ÖNEMLİ MESAJLAR

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nu çok önemsediklerini belirterek,‘’İşverenler olarak, hiçbir çalışanımıza bir zarar gelsin istemeyiz. Hedefimiz tüm işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği standartlarını en yüksek seviyeye çıkarmaktır’’ dedi. Konukoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, dünyada ve Türkiye’de hızlı sanayileşme ve teknolojik gelişmelere paralel olarak işyerlerinde çalışanların güvenliği ile ilgili bazı sorunlar ortaya çıktığını, bu nedenle önlemler önceden alınarak işyerlerini güvenli hale getirmenin önem kazandığını belirtti. ‘’Bu açıdan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenlinin kurulmasını ve mevcut şartların iyileştirilmesini hedefleyen, 6331 Sayılı Kanunu çok önemsiyoruz’’ diyen Konukoğlu, kanun kapsamında her işyerinin, işyeri hekimi ve işyeri güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda olduğunu, bu yükümlülüğün 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde1 Ocak 2014 itibariyle zorunlu hale geldiğini anımsattı.

CEZALAR ÇOK AĞIR

"Ayrıca, kanun kapsamında para cezaları çok ağır. Cezalar daha makul rakamlara çekilmelidir" diyen GSO Başkanı Konukoğlu, iş güvenliği uzmanı çalıştırmak için İŞKUR’a başvuran işyerlerinin, kendilerine uzman gönderilene kadar cezalardan muaf tutulmasını istedi. Konukoğlu, şöyle devam etti: "Aksi takdirde her ay ceza yeriz. Bunları ödeme şansımız yok. Ama işyerimizde, iş kanununun gerektirdiği önlemleri sağlık yönünden alamıyorsak bunların cezasına razıyız. Buna itirazımız yok. İşverenler olarak, hiçbir çalışanımıza bir zarar gelsin istemeyiz. Hedefimiz tüm işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği standartlarını en yüksek seviyeye çıkarmaktır. 6331 Sayılı Kanun, çalışan eleman için de işverenler için de çok önemli. Türkiye olarak dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefimiz var ise her şeyimizle ilk 10’da olmalıyız. Kültürümüzle, işletmelerimizle, verimliliğimizle, çalışanlarımızla…Önemli olan elbirliği ile ülkenin topyekun ilk 10’a girmesi lazım. Bize fırsat verilirse biz bunları başarabiliriz’’.

HER GÜN KAZA OLUYOR

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer ise bütün illeri gezerek 6331 Sayılı Kanunu anlattıklarını belirterek, kanunun uygulanması açısından ‘’2014 yılı rehberlik yılı olacak’’ tanımlamasında bulundu. Türkiye’deki iş kazalarının üçte birinin mikro bazdaki işyerlerinde meydana geldiğini anlatan Özer, "Türkiye’de her gün 205 iş kazası oluyor. Günde 3 kişi iş kazasında ölüyor. Kaza sayısının azalması sevindirici, ama yeni de çok fazla. İş kazalarının görünür maliyeti 2011 yılında 5 milyar TL oldu. Görünmez maliyetle bu rakam ikiye katlanıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği ilk kez müstakil bir kanunla ele alındı.6331 Sayılı Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 30 Haziran 2012 milat oldu’’diye konuştu. Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Siraç Ekin de katıldı.

HABER MERKEZİ