Ak Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin'in daveti üzerine Gaziantep'e gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, demiryolları arazisinde incelemelerde bulundu. 300 bin metrekaresi yeşil alan, 15-20 bin metrekaresi ise konut alanı olarak planlanan demiryollarında, eski atölyenin sanayi müzesi yapılması planlanırken, Gar binasına ise dokunulmayacak. Lojmanların elden geçirileceği demiryollarına gaziray ve hızlı tren için 4 hat daha döşenecek.

Bakan Elvan, yarım günlük Gaziantep programında demiryollarının yanısıra, havaalanı, feribot, hızlı trenle ilgili de müjdeler verdi. Bakan Elvan, "Mevcut terminal binasının giden yolcu bölümünün kapasitesi yüzde 50 oranında artırılacak. Havaalanındaki otoparkın kapasitesi yüzde 20-25 artırılacak. Konya-Karaman-Adana- Mersin-Osmaniye-Gaziantep, hızlı tren yolu projesi 2017'de bitecek. Gaziantep'in şehir içi geçişlerinde trafik yoğunluğu var. Adana-Bursa illerimizde olduğu gibi otoyol üzarindeki doğu-batı geçişinin ücretsiz olmasını teminen bir çalışma başlatacağız. Şehir içine bağlantı yollarımız yapılacak. 450 bin metrekarelik arazisine yönelik yeşil ağırlıklı çalışmalarımız var. Rumkale'ye iki feribot alıyoruz" dedi.

GAZİANTEP ÇOK ŞANSLI

Eski bakan Fatma Şahin'in Türkiye'de sosyal devlet anlayışının tesisinde çok önemli yasalara, önemli kararlara imza attığını ve Türkiye'nin gerçek anlamda sosyal devlet olmasının önünü açtığını belirten Bakan Elvan, "Bu nedenle kendisine teşekkür ediyorum. Bundan önce plan ve bütçe komisyonu başkanıydım. Sayın Şahin ile birlikte çok güzel çalışmalarımız oldu. Birbirimize hep destek olduk. Gazilerimizden, şehit yakınlarımızdan tutunda engellilerimize varıncaya kadar yaşlılarımıza varıncaya kadar hemen hemen her alanda düzenleme yapan eksiklikleri gideren ve sorunları birebir çözen bir bakanımız idi. Bu nedenle ben Gaziantep'in çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Bakanlık görevini bırakıp gerçekten belediyecilik adına, ak belediyeciliğin örnek olabileceği bir kadın büyükşehir başkanımız olacak inşallah, kendisine başarılar diliyorum" dedi.

GAZİANTEP HER SEKTÖRDE UZMANLAŞMIŞ

Gaziantep'in çok çok ayrıcalıklı bir konumu olduğunu, girişimci bir kent olarak sanayi ve ticarette örnek olduğunu söyleyen Bakan Elvan, "Gaziantep, 600 milyon dolar olan ihracatını 10 yılda 10 kat artırmış ender bir il. Yine Gaziantep araştırma geliştirme inovasyon alanında da başarıl. Patent verilerine baktığımızda 10 yılda 4 katın üzerinde bir patent başvurusu sözkonusu. Gaziantep'in bu başarısında 6 binlik yıllık geçmişinin önemli yeri var. Gaziantep'in 2023 yılında 30 milyar dolar ihracat hedefi var. Bu hedefe katma değeri yoğun olan alanlara yönelmekle ulaşabilir. Ayrıca Gaziantep bir çok sektörde uzmanlaşmış bir kent" dedi.

11 YILDA 2 MİLYAR TL'LİK YATIRIM

Bakanlık olarak Gaziantep'e 11 yılda 2 milyar TL'lik yatırım yaptıklarını söyleyen Bakan Elvan şu bilgileri verdi:"80 yılda bölünmüş yol uzunluğu 116 km, biz 10 yılda 230 km bölünmüş yol yaptık. 1600 km asfalt, 672 km yol iyileştirme yaptık. 12 adet köprü inşa ettik. Komşu illere bölünmüş yollarla Gaziantep'i bağladık.

Nurdağı-İslaniye, Kırıkhan Belen Hatay ayrım yolu 102 uzunluğunda bu yolun 89 km bölünmüş yol olarak tamamlayarak trafiğe açtık. Bu projenin gaziantep ili sınırlarındaki uzunluğu 45 km geriye kalan kısım ise tamamladık. Kahramanmaraş Narlı Gaziantep yolu 63 kmlik bir yol. burada da toplam proje bedeline baktığımızda 312 milyon liralık bir proje tutarı var. 63 km. 1.5 km(lik kısmı kaldı. Nurdağı-Gaziantep Sakçagözü geçişi. 13 milyon TL'lik bedeli var. 4 km'lik bölünmüş yol kesimini inşayyah bu yıl tamamlayacağız. Daha önce 1. 4 km'lik kısmını tamamlamışız."

HAVALİMANINDA KAPASİTE ARTACAK

Gaziantep Havalimanında 2002'de sadece 200 bin yolcu taşınırken bugün 2 milyon yolcu kapasitesine ulaştığını belirten Elvan, "Gaziantep Havalimanımızda yolcu sayısı her yıl hızla artıyor. Havalimanızın yolcu kapasitesi 4 milyon. Ancak bu hızla giderse bizim yeni bir terminal binasına ihtiyacımız olacak. Bu yönde çalışmalara başlayacağız. Arkadaşlara gerekli talimatları verdik. Bir taraftan etüd ve proje çalışmalarını arkadaşlarımız yürütürken, diğer taraftanda mevcut havalimanımızın terminal binasının özellikle giden yolcu kesiminin kapasitesinin yüzde 50 oranında artırılabilmesine yönelik bir çalışma başlatıyorlar. İnşallah en kısa sürede mevcut terminal binasının giden yolcu bölümünün kapasitesi yüzde 50 oranında artırılacak" dedi.

OTOPARKIN KAPASİTESİ DE ARTIRILACAK

Havaalanındaki otoparkla ilgili bir düzenleme de yapacaklarını müjdeleyen Elvan, "Otoparktada zaman zaman sıkıntı yaşanıyor. Yüzde 20-25 oranında da otoparkın kapasitesini arkadaşlarımız artıracak. Bu yönde çalışmalara başlıyorlar. Ancak tabiki mevcut genel yolcu sayısının 3 milyona yaklaşması halinde burada ilave bir terminal binasına ihtiyaç duyulacağını gösteriyor. Bu yönde de bir çalışma yapacağız" dedi.

HIZLI TREN 2017'DE HİZMETTE

Demiryollarında çok ciddi iyileştirme çalışmaları olduğunu, toplam uzunluğu 501 km olan Narlı-Karkamış-Nusaybin hattının yol yenilemesi çalışmalarının bittiğini ifade eden Elvan, "111 milyon lira para harcayarak yol yenilemesi gerçekleştirdik. Demiryollarında Konya-Karaman-Adana- Mersin-Osmaniye-Gaziantep, hızlı tren yolu projesi var. Bununla ilgili olarak Konya-Karaman arası hızlı tren projesinin yapımına başladık. Karaman-Uluıkışla arası projenin ihale çalışmaları devam ediyor.

Adana-Gaziantep arasında ise inşaat çalışmalarımız devam ediyor. Ankara veya Konya'dan çıkan yolcu kısa sürede Gaziantep'e ulaşacak. Sadece yolcu açısından değil yük açısındanda bu proje önemli. Yük taşımacılığında maliyetleri oldukça düşürecek olan bir proje. Gaziantep açısından önem arzeden bir proje. 2017 yılında tamamlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.

ŞEHİR İÇİN TRAFİK İÇİN SOMUT ADIM

Gaziantep'in şehir içi geçişlerinde yaşanan trafik yoğunluğuna da dağinen Bakan Elcan, "Gerçekten vatandaşların bu konuda ciddi mağduriyet içerisinde olması birtakım projelerin yapılmasını zaruri kılıyor. Otobana baktığımızda otoyolda trafik yoğunluğunun çok fazla olmadığını görüyoruz. Bu sorunu gidermek açısından otoyol üzerinde gerekli çalışmaları incelemeleri yaptık. Adana-Bursa illerimizde olduğu gibi otoyol üzarindeki doğu-batı geçişinin ücretsiz olmasını teminen bir çalışma başlatacağız. Yine önemli sorunlarımızdan bir tanesi, bu otoyollarımızın şehir içiyle bağlantılıları. Bu yönde de karayolları genel müdürümüz ve ilgili arkadaşlarımız buraya benden önce geldiler, gerekli çalışmaları yaptılar. İnşallah şehir içine de bağlantı yollarımız olacak. Bununla ilgili çalışmaları başlatıyoruz. Dolayısıyla Gaziantep şehir içi trafiğini rahatlatıcı tedbirleri almaya somut olarak başlıyoruz. bununda haberini vereyim" dedi.

GAZİRAY'DA SORUN YOK

Gaziray projsesine de değinen Bakan Elvan, "Aslında bakanlığımızla bir protokol imzalanmış. bakanlık-büyüşehir arasında. Ancak birtakım aksamalar olmuş. Biz yeni yasamız çıkması nedeniyle bu protokolü yenilemek zorundayız. Protokolü yenileyeceğiz. arkadaşlarada gereken talimalatları verdim. Süratle bu projelerin gerçekleşmesi için çalışmaları hızlandıracaklar ve bu yıl belki çok yakında zamanda gaziray projesinin ihalesine çıkacağız" dedi.

DEMİRYOLLARININ KÖTÜ GÖRÜNÜMÜ SONA ERECEK

Devlet Demir Yolları'nın 450 bin metrekarelik arazisine yönelik bir çalışma yapacaklarını da anlatan Elvan, "Daha önce Devlet Demiryolları ile büyükşehir belediyesi başkanlığı arasında bir çalışma gerçekleştirilmiş ama bu noktada çok fazla somut adım atılamamış, ben arkadaşlarımıza gerekli talimatı verdim bu sürecide hızlandıracaklar. Özellikle o kötü görünümü kentin ortasında bulunan kötü görünümü giderip yeşili ön plana çıkaran çok güzel görünümlü ve belki vatandaşlarımızın hayal dahi edemeyeceği güzel bir projeye dönüştüreceğiz. Meydan projesiyle bu da gerçekleştirilecek, bu konuda bizde bakanlık olarak gereken desteği vereceğiz" dedi.

İKİ FERİBOT MÜJDESİ

Rumkale'ye iki feribot yaptırdıklarını müjdeleyen Bakan Elvan, "Hem turizm açısından ulaşımın kolay temini açısından katkı sağlayacak. Sözleşme imzalandı, bir yıl içinde teslim edilecek ve bu feribot 100 yolcu, 30 araç taşıyabilecek kapasitede olacak" dedi.

HALKIMIZIN YAŞAM KALİTESİ ARTIRILACAK

Fatma Şahin ise, Bakan Elvan'ın genel müdür, müsteşarında aralarında olduğu güçlü bir heyetle Gaziantep'te olduğunu belirterek, "1 haftadır ekiple beraber çalışma yaptık. Ortada bir başarı varsa, bu sayın bakanının plan bütçe komisyonluğu başkanlığında bize verdiği destek sayesindedir. Onun komisyon başkanlığı döneminde 4 önemli yasayı çıkardık. Bir başarı varsa bu bir takım çalışmasıdır. Açıkladığı müjdeler bizim için çok önemli. Şehrimizdeki en büyük talep trafik ve ulaşımla ilgili. Sayın Bakanımız, şehirlerarası bağlantının güçlenmesi, şehir içinin güçlenmesi, DDY, devlet hava meydanları, karayollarıyla beraber şehrimizin, halkımızın yaşam kalitesini yükseltecek, onların kaynağını, zamanını, hava kirliliğini azaltacak, yaşam memnuniyetini artıracak çok önemli çalışmaların talimatını ve müjdesini verdi" şeklinde konuştu.

HUKUKİ DEĞİL

Soruları da yanıtlayan Elvan, bir gazetecinin ses kayıtlarıyla ilgili yorumunu sordu. Bakan Elvan, "Özellikle son iki ayda hukuk dışı, yasa dışı telefon dinlemelerine şahit oluyoruz. Özellikle geçmişte yapılan çok sayıda dinlemenin olduğunu görüyoruz. Buna yönelik olarak göreve geldiğim günden itibaren özellikle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) gerekli tedbirleri almaya başladık. Tabi ki bu dinlemenin maalesef değişik yol ve yöntemleri de söz konusu. Ortam dinlemesi deniyor, değişik şekillerde dinleyebiliyorlar. Ama bunları tasvip etmek mümkün değil" dedi.

MUHALEFETİN TAVRI ÜZÜYOR

'Beni üzen nokta şu, gayrı hukuki, gayrı yasal, gayri ahlaki bir durum söz konusu ve bunu siyasi partiler, özellikle muhalefet partileri malzeme olarak kullanıyorlar' diyen Bakan Elvan, "Bu bizi son derece üzüyor. Eğer hukuka saygınız varsa, yasalara saygınız varsa, önce bu yasa dışı uygulamalara yönelik olarak tüm siyasi partilerin tepki göstermesi gerekir. Bu tepkiyi muhalefet partilerinden göremediklerine işaret eden Elvan, "Varsa projeleri, projelerini anlatsınlar. Bakın 30 Mart'ta belediye seçimleri var. Varsa projeleri, projelerini anlatsınlar. Gayrı ahlaki, gayrı hukuki, bir takım ne idüğü belli olmayan, teknolojiyi kullanarak bir takım konuşmaları kesip montajlayıp ortaya çıkan bu ürünleri kullanmak son derece yanlış ve ahlaken doğru bir şey değil" diye konuştu.

Bir başka gazetecinin "17 Aralık operasyonu kapsamında tutuklanan Reza Zarrab, Barış Güler ve Kaan Çağlayan'ın da aralarında bulunduğu 5 kişinin tahliyeleri ile ilgili ne düşündüğünü sorması üzerine Bakan Elvan, "Değerli arkadaşlar, yargının kararına elbette saygı duyacağız" diye yanıt verdi.

Meral KINACILAR