FUAR ALANI ZEUGMA MÜZESİ OLMALIDIRGaziantep tarihi ve kültürel yapısı ile Türkiye'de ve Dünya'da önemli bir yer işgal etmektedir.Biz bu hazinelerimizin varlığını, Zeugma'da gün yüzüne çıkardığımız eserlerle ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Asım Güzelbey, Şahinbey Belediye Başkanımız Ömer Can ve Şehitkamil Belediye Başkanımız Metin Özkarslı'nın, Gaziantep in tarihi ve kültürü ile ilgili konularda yaptıkları yoğun çalışmaları ile hissetmeye başladık.
Geçmişte her Belediye Başkanımız da, kendi görev süreleri içerisinde şehrimizdeki bir eseri ortaya çıkarabilselerdi, şimdi nerelerde olabilirdik.
Zeugma mozaiklerinin Dünya'da eşi yoktur. Bunu iyi değerlendirirsek Gaziantep'in, sanayisi kadar, hatta sanayiden de fazla Gaziantep'e katkı sağlayacağı bir gerçektir. Ancak bu hazinenin gerekli ilgiyi görebilmesi için bunun saray gibi bir binada sergilenmesi gerekmektedir. Bunun ölçüsü de Louvre müzesi olmalıdır. Bu konuda Dünyaca meşhur mimarlardan birisinin yapacağı proje de bu binaya ve müzeye ayrı bir değer katacaktır ki, bu da bütün dünya'nın Gaziantepi tanımasına ve Gaziantep'e gelmesine sebep olacaktır.
Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın da bu konuda aynı fikirde olduğunu biliyorum. Ancak geçmiş dönemden almış olduğu kötü miras, onun her hizmette olduğu gibi elini kolunu bağlamaktadır.
Sarayın yapılacağı yere gelirsek; en uygun yerin, fuar alanı olduğu düşüncesindeyim. Tarihi yol üzerinde olması, yıllardır dile getirdiğimiz, kaleye teleferikle bağlanma projesi ile de değerlendirilirse, fuar alanı bu amaca hizmet edecek en uygun yerdir.
Bu nedenle Gaziantep'in ve Gaziantep'linin simgesi olan ve hatıraları ile bizler için çok şey ifade eden fuar alanının satılmaması ve bu amaca uygun kullanılması en büyük dileğimizdir. Bu alanda müze binasının yanı sıra Zeugmadan çıkarılan villaların yerlerinden sökülerek birebir sergilenmesi de mümkün olacaktır.
Fuar alanında otel ve buna benzer, müzeyi tamamlayıcı alanlar planlanabilir. Burada müzenin yapılması için kaynaklar oluşturulabilinir. Ancak burada , hiç bir zaman ticaret alanı olmaması gerekmektedir.
Sayın Başkanımız, sıkıntılarınızı biliyoruz. Ancak elden çıkan hazinelerin geri gelmesi mümkün değildir. Yapılması gereken doğruları zamanında yapamazsak, sonra telafileri yoktur. Tıpkı mezarlık kavşağında, 100. yıl parkında olduğu gibi.
Mezarlık kavşağında yonca yaprağı yapılması için gerekli istimlakler zamanında yapılsaydı, şimdi belki de küsget kavşağından ve tugay kavşağından daha güzel,daha fonksiyonel bir kavşağa sahip olabilirdik.
100. yıl park alanı içerisinde geçtiğimiz dönemde amacı dışına çıkarılarak, sadece rant uğruna satılan yerlerin geri dönüşü var mı? Bunu yapanların tarihe ve gelecek nesillere elbette verecekleri hesapları vardır. Bu nedenle geri dönüşü olmayan işlerin tekrar tekrar düşünülmesi gerekmektedir.Şehri şehir yapan, yapılan her eserin şehre kattığı değerdir.