Gaziantep Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayri Sucu, fiyatlar makul olmasına rağmen özellikle narenciyede satışların iyi olmadığını, hal esnafının perişan olduğunu söyledi. Halde naranciye fiyatlarının yaklaşık 30 ile 60 kuruş arasında değiştiğini söyleyen Sucu, "Narenciye ayaklar altında. Esnafın yanısıra üretici de perişan. Ürün bahçelerde kaldı. Adana'dan geçtiğimiz zaman portakal bahçelerinin içinin sapsarı meyve dolu olduğunu görürsünüz. İhracat da yok" dedi.

BAKKAL ESNAFI HALE GİRMİYOR

İnsanların yoksullaştığını, 800 milyona çalışan vatandaşın poşetine iki çeşit meyve koyacak imkanı olmadığını söyleyen Hayri Sucu. "İnsanlar ancak ekmek ile yumurta yiyor. Esnafın durumu çok perişan. Halde 128 işyeri var. Bir dükkana 4 kişinin ortak olduğu dükkan da var. Eskiden hale günde 5-10 bin kişi giriyordu, şu anda 10 kişi giriyor. Fiyatlar geçen yılki fiyatlarla aynı. Yerinden aldığımız ürünleri yarı fiyatına bile satamıyoruz. Dolar, Euro yükseliyor. Adam 100 lirası varsa 50 dolar alıyor, alışveriş yapmıyor insanlar gelecekten korkuyor. Benim yıllık 500 ton narenciye satmam lazım kapasitem oydu, ancak 5 ton bile satamadım. Bakkal esnafı, seyyar satıcısı, çerçisi bu malları dağıtıyordu, tüketiyordu. Ancak şu anda kredi kartları ön plana geçti. Bakkal esnafının yüzde 90'ı kayboldu hale girmiyor" diye konuştu.

SEYYAR SATICILARI ŞEHRE SIĞDIRMADILAR

'10 yıl önce bu işin altın çağı bitti. Hergün biraz daha geriye gidiyoruz' diyen Hayri Sucu, "Dün 1 tane 10 metrekare marketi olanın bugün 25 tane büyük marketi var. Seyyar satıcıyı şehre sığdırmıyorlar. 5-10 bin tane insanımız seyyar satıcılık yaparken, bugün bu sayı 10 kişiyi geçmez. Hepsi bıraktılar, daha doğrusu bıraktırdılar. Pazar yerleri yetersiz. Haftada bir gün kuruluyor. Devamlı büyük marketlerden yana çıkan yasalar var. Büyük esnaf yaşayacak. küçük esnaf bitecek. Birleşin diyor, nasıl birleşelim? Bu mesleği yapmak zor. Sebze-meyve kalıcı, dayanıklı olmadığı için işimiz zor. Organizasyonu çok zor, veresiyesi çok fazla. Her vatandaş bu işi yapamaz" şeklinde konuştu.

Meral KINACILAR