Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracatımız yüzde 7,4 düşüşle 516 milyon 371 bin dolar olarak gerçekleşti. İş adamları Gaziantep’ten yapılan ihracat düşüşünü değerlendirdi. Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener, 'paniğe gerek yok' derken, GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, düşünün geçici olduğunu umut ettiğini söyledi. Sanayici Bayram Kemal Kılıç yarının ne olacağını kimsenin kestiremediğini belirtirken Cahit Bingöl ise düşüşün geçici olacağını düşünmediğini söyledi.

HUBUBAT, HALI VE TEKSTİLDE GERİLEME VAR

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı (GAİB) Abdulkadir Çıkmaz, ihracattaki düşüşün geçici

olduğunu ümit ettiğini söyledi. Çıkmaz, "Bizim ana sektörlerimizde halı, hububat, tekstilde gerileme var. Mart ayının sonunu görmemiz lazım" dedi.

İhracattaki düşüşte Avrupa'daki daralma ve Ortadoğu'daki özellikle Irak'taki gelişmelerin etkili olduğunu söyleyen Çıkmaz, "Ortadoğuya çok rahat gidemiyoruz, Avrupa'da bir daralma var. Ama bu kurlar iyi oldu. Şubat ayının sonunda bu kurlarla biraz iyileşme olmasını bekliyoruz" dedi.

Çıkmaz, Suriye'ye ihracatta artış olduğunu da dile getiren Çıkmaz, "Gaziantep'ten Suriye'ye ihracatta yüzde 60 gibi bir artış bile var" dedi.

YENER: BİRAZ SABIR

Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener, ihracat rakamlarının sadece Gaziantep'te değil, Türkiye ve rakip ülkelerde de düştüğünü belirterek, "Paniğe gerek yok. Biraz sabır, düzelecektir" dedi.

Bütün ülkelerde merkez bankaların faizleri düşürdüğünü, dövizdeki oynamalardan dolayı paniğe gerek olmadığını söyleyen Ali Yener, "Gaziantep'te düşüş daha az, biraz sabır gerekiyor. Gaziantepli değişik alternatif pazarlar bulmak için çalışıyor, aradaki farkı kapatır. Geçici ara dönemdir, Şubat sonuna kadar düzelecektir" diye konuştu.

BİNGÖL:GEÇİCİ GÖRMÜYORUM

İşadamı Cahit Bingöl, ihracattaki düşüşü değerlendirerek, "Bu düşüşü geçici görmüyorum. Döviz, faiz ve üretim kıskacında, bu üretim maliyetleriyle günden güne rekabet şansımız düşüyor" dedi.

'Dışarı mal satarken sattığınız malın ya rekabet etme şansı olacak, ya da sizden başka satıcısı olmayacaktır' diyen Cahit Bingöl, "Bu tür yaklaşımlar ihracat rakamlarına bakılarak yapılan tüm ekonomik yorumlar tamamen yanlıştır. Türkiye'nin ve Gaziantep olarak mutlaka yeni üretim tekniklerine, yeni üretim çeşitliliğine ve inovasyona önem vermemiz lazım. Bu rakamlar yüksek de çıksaydı fikrim değişmeyecekti. İhracattaki bu düşüşü geçici görmüyorum" diye konuştu.

KILIÇ:HAMMADDE FİYATLARININ DÜŞMESİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Plasmat Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Kemal Kılıç ise ihracattaki düşüşün temel sebebinin karsız çalışma, dövizin hoplayıp zıplaması, ham maddenin çok düşmesi olduğunu belirtti. Kılıç, "İhracat bir noktada durdu. Bunun bir çok sebebi var. Ama nedenlerden biri de ham maddenin düşmesi. En küçük firma 3 ay stokla çalışıyor. Üreticinin elinde yüksek maliyetli hammadde var. Üretici 1500-1600 dolara ham madde (polipropilen) almış. Petrol fiyatları düşünce ham madde de düştü. Yeni fiyattan verse zarar, vermese satma şansı yok. Ne olacak diye herkes bekliyor. Bu düşüşten en çok halıcılar, çuvalcılar, ambalajlar etkilendi. Yeni fiyattan ham madde de yok. Büyük bir rant davası var. Dünya büyük bir soru işaretlerinin içinde, yarının ne olacağını kestiren yok. Yeni gelen kral açıklama yaptı, petrol yine yükselmeye başladı. Dünyada büyük oyuncular iyi oynuyor, bizlerde küçük devletler marabayız" diye konuştu. Meral KINACILAR