Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Halil Uğur, Gaziantep'te enerji hatlarının yanlış yerlerde yeraltına alınması nedeniyle 5 Milyon Dolar civarında bir paranın heba edildiğini öne sürdü. Uğur, "Enerji hatları yeni yerleşim yerlerinde yeraltına alınması gerekirken, kentsel dönüşüm yapılacak kırsal yerlerde yeraltına alındı. Bunun da bedeli ağır oldu" dedi.

YATIRIMLAR BOŞA GİTTİ

Enerji hatlarının yeraltına alınma sürecinin 5-6 yıl önce başladığını, özelleştirme sürecinden dolayı bu sürecin daha sonra askıya alındığını belirten Halil Uğur, bu yatırım kapsamında Gaziantep'te enerji hatlarının yüzde 15 gibi bir kısmının yeraltına alınabildiğini söyledi. Yeraltına alınma işleminin kırsal kesimlerde yapıldığını ifade eden Uğur, "Enerji hatlarının yeni yerleşim yerleri yerine TOKİ alanlarında yeraltına alınması nedeniyle 5 milyon dolara yakın bir para heba oldu. Buralarda evler yıkıldı, kentsel dönüşümler yapıldı. İyi planlanmadığı için bu kadarlık bir yatırım boşa gitti" diye konuştu.

KESİTLERDE SIKINTI BÜYÜK

Sokak aralarında ve küçük binalar içinde trafolarımız olduğunu, bu trafolardan sokaklara ve binalara besleme yapıldığını söyleyen Halil Uğur, "Ancak kesitler ile ilgili sıkıntımız var. Rüzgarlı havalarda, sıkıntılı hava şartlarında enerji kesintileri oluşuyor. Bunun da nedeni yapılaşmadan dolayı, güç artırımları fazlalaştı. Örneğin Batıkent'e 200 kilovatlık bir trafo konulmuş. Hatlar kesitler çekilmiş ama ihtiyaçtan fazla tüketim oluyor. Elektrik yüklenmeleri aşırı olunca bir kablonun çekeceği ampul 50 amper ise 100 amper yüklenmeye başlanıyor. Bundan dolayı elektrik kesintileri yaşanıyor. Kesitlerin güncellenmesi gerekir. Bu da nakil enerji hatlarının yeraltına alınması ile olur. Kablo, kesit ve iletim hatları yeraltına alınmalı" şeklinde konuştu.

Meral KINACILAR