Çevre ve Şehircilik Bakanlığının şehre şehirlinin gözünden ve gönlünden bakmayı hedefleyen Şehir Kimliği Çalıştayı Gaziantep'te yapıldı. Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile ŞKM'de yapılan çalıştayda katılımcılara 'şehrinizin simgeleri, kentsel dönüşüm ile ilgili görüşleri, şehrin güçlü zayıf yönleri, çevre sorunları, şehirle ilgili hayalleri soruldu. Çalıştaydan çıkacak fikir, sorun ve çözüm önerileri rapor haline getirilecek.

Medeniyet Üiversitesi İktisat Politikası Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ayfer Gedikli açılış konuşmasında, 3.5 saat sürecek çalıştayda katılımcılara 9'ar soru sorulacağını belirterek, "Şehrinizle ilgili kalbinizde, gönlünüzde, hayalleririniz, umutlarınız bugüne ait söylemek istediklerinizi ifade edin" dedi.

Çalıştaya Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre'nin yanısıra Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Alan, Belediye yöneticileri ile oda ve dernek başkanları katıldı. Şehrin seçilmiş yöneticilerinden oluşan yerel ve genel siyaset temsilcileri, bürokrasi, STK temsilcisi, üniversite, sanayi, ticaret ve meslek odaları, kültür-sanat ve spor alanında öncüler ile kanat önderlerinin katıldığı çalıştayda; kazanılmış değerlerin korunması, kaybedilen değerlerin ise geri kazanılması hedefleniyor.

Çalıştayda katılımcılar 10'ar kişilik gruplar halinde ve yuvarlak masa modeline göre toplandı. Sorunlara çözüm üretmek için masa moderatörleri eşliğinde beyir fırtınaları gerçekleştirildi. 25 gruptan oluşan çalıştayda, elde edilen sonuçlar birer rapor haline getirilecek ve şehir kimliğine ilişkin kavramsal ve teorik açıklamalar halinde sunulacak.

İŞTE KATILIMCILARA SORULAN 9 SORU

1-Şehrinizi hangi kelime, cümle veya simgeyle tanımlarsınız? 2- Şehrinizi tarih, kültürel birikim, doğal güzellikleri, konumu, ekonomik gelişmişliği açısından bir cümle ile değerlendiriniz. 3- Şehrinize ait simgeler nelerdir.? 4-Size göre şehrinizin en temel çevre sorunları nelerdir ve nasıl çözülebilir? 5-Şehrinizle ilgili kentsel dönüşüm ve gelişim politikaları hakkındaki tenkitleriniz, teklifleriniz nelerdir? 6-Şehrinizin güçlü-zayıf yönleri ile fırsatlar-tehditler analizini yapar mısınız? 7-Tespit ettiğiniz zayıf yönler veya tehditler için çözüm önerileriniz nelerdir? 8-Şehrinizin geleceğiyle ilgili hayalleriniz nelerdir. Kısa orta ve uzun vadede nerede ve nasıl görmek istersiniz? 9-Yukarıdaki bir cümleyle ifade edemediğiniz veya sorulmadığını düşündüğünüz ilave görüş ve önerileriniz nelerdir? Meral KINACILAR