Bir dizi ziyaret ve açılışlarda bulunmak üzere ilimize gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yoğun bir gün geçirdi. 10. Uluslararası robot yarışmasının açılış törenine katılan Avcı, burada Antep'in Hamamları Türküsü'yle karşılandı. Yah ve alkışlar arasında salondakileri selamlayan Bakan Avcı bir ara türküye alkış tuttu. Bakan Avcı, "Ben sana yandım gelin yanağı allı gelin Gaziantep yolunda öldürdün beni gelin" adlı türküyü birlikte söyledi. Milli Eğitim Bakan'ın bu karşılamadan ve öğrencilerin ilgisinden bir hayli memnun olduğu gözlendi.

Bakan Avcı ayrıca, şehrimizde 338 muhtarın mezuniyet törenine katıldı. Avcı bu projenin bir benzerini Eskişehir'e de önereceğini belirterek, "Muhtarlar bu eğitimde liderlik, girişimcilik, arabuluculuk, iletişim bilgisi gibi konularda daha da güçlendiler. Kendi ailelerine, çocuklarına, seçmenlerine örnek teşkil edecekler" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valiliği ve İl başkanlığını ziyaret eden Bakan Avcı, Okul müdürleriyle toplantı yaptı aday öğretmenlere hitap etti.

ROBOT YARIŞMASINA KATILDI

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve beraberindeki heyet ilk olarak, Şahinbey Karataş Spor Salonu’nda düzenlenen 10’uncu Uluslararası Robot Yarışması’na katıldı. Yanlış gelecek tasarımları yüzünden insanlığın büyük kayıplara maruz kaldığını kaydeden Avcı, 21’inci yüzyıl boyunca kitlesel cinayetler işlendiğini anlattı. 20. yüzyılın başından itibaren geleceğin bilgi ve teknoloji marifetiyle şekillendirilebileceği ve muhtelif gelecek tasarımlarının yapılabileceği görüşlerinin ağırlık kazandığını belirten Avcı, Endülüs’te, Semerkant’ta, Harran’da, İstanbul’da medreselerde yetişen ve temel bilimlerin kurucusu olan alimlerin, insanlığın aleyhine olacak hiçbir düşünceyi dizayn etme gayretlerinin, hırslarının olmadığını belirtti.

GELECEĞİN TASARIMINDA GÖREV ALACAKLAR

'Bugün şaşırtıcı olarak gördüğümüz pek çok yenilik, yerini çok geçmeden daha da başkalarına bırakıyor' diyen Avcı, "Hiçbir teknolojik ürün, artık bizi eskisi kadar şaşırtamayacak. Ancak 20. yüzyılın başında olduğu gibi bilgiyi ve teknolojiyi savaşın, yok etmenin emrine verecek miyiz? Geliştirdiğimiz robotları, tıbbın emrine mi vereceğiz, yoksa savaşlarda mı kullanacağız? Teknolojide temin ettiğimiz ilerlemeyi, başka milletleri kültürleri esir etmek yok etmek için mi kullanacağız yoksa teknolojinin nimetlerini bu imkanlara sahip olmayan milletlerle mi isterlerse paylaşacağız? Biz bakanlık olarak bütün bu yeni nesil gelişmeleri elbette yakından takip ediyoruz. Geleceğin tasarımında artık gençlerimizin de yer almasını, etkili olmasını istiyoruz. Yarışmaya katılan ve bu alanlarda hünerlerini sergileyen gençlerimiz, teknolojiye yeni ve daha insani bir yön kazandıracak ve geleceği insanlığın lehine olacak şekilde tasarlanmasında, hayal edilmesinde görev alacaklar" diye konuştu.

YERLİKALA:GÜCÜMÜZÜ TEKNİK VE BİLİMDEN ALIYORUZ

Vali Ali Yerlikaya da, üreten insanların şehri Gaziantep'in 6.5 milyar dolar ihracatı, 8. tarihi kenti olduğunu belirterek, "1 milyon 931 bin Gaziantepli, 350 bin Suriyeli mücahir kardeşimiz adına şükranlarımızı arz ediyorum. 43 bin dönümlük organize ile dünyayla rekabet ediyoruz. Teknik eğitim ilim ve bilimden gücümüzü alıyoruz" dedi. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Erol Arcaklıoğlu ve Mesleki ve Teknik Genel Müdürü Osman Nuri Gülay da birer konuşma yaptı.

KUMPAS'A ALKIŞ

Konuşmaların ardından 19 farklı ülkeden 27 öğrencinin katıldığı yarışmada Bakan Avcı ve beraberindekiler, 7 farklı kategoride yarışan robotların performanslarını izledi. Kumpas adlı robotun gösterisi büyük alkış aldı.

338 MUHTAR MEZUN OLDU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin işbirliğinde yürütülen “Muhtarlar Akademesi” ilk mezunlarını verdi. Cübbe giyen 338 muhtar, sertifikalarını aldıktan sonra kep fırlattı.

YILMAZ:SOSYAL PROJELER DEVAM EDECEK

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde düzenlenen mezuniyet töreninde konuşan Rektör Tamer Yılmaz, 338 muhtarın mezun olduğunu söyledi. Anne Üniversitesi, Çocuk Üniversitesi, Esnaf Üniversitesi, Sanayi Üniversitesi gibi birçok projeye destek veren Başkan Fatma Şahin’e teşekkür eden Yılmaz, bu tür sosyal sorumluluk projelerinin devam edeceğini ifade etti.

ŞAHİN:MUHTARLAR ELİMİZ, AYAĞIMIZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, salonda bilgi, birikim, tecrübe, pratik ve teorinin bir arada bulunduğunu vurguladı. Demokrasinin yerelden başladığını, yerelin ise mahalle, ilçe hatta 2 milyon nüfuslu Gaziantep şehri olduğunu belirten Şahin, “Siz muhtarlar bizim elimiz, ayağımız ve kulağımızsınız. Mahallede olan şeyleri ilk siz duyuyorsunuz ve müdahale ediyorsunuz. Ben 15 yıllık siyasi hayatımda hiç birinizin şahsi işi için geldiğini görmedim. Şuanda hassas bir dönemden geçiyoruz. tiklerini Bu dönemde en önemli görev muhtarlara düşüyor" dedi.

TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK

Muhtarların zaten yeterince bilgi ve bikimlerinin bulunduğunu belirten Şahin, buradan elde ettikleri bilgilerle etraflarına daha yararlı bireyler olabileceklerini kaydetti. Mahalleye muhtar seçmenin büyükşehire başkan seçmekten daha zor olduğunu dile getiren Şahin, “Bizim bu projemiz Türkiye’ye örnek olacak" dedi.

BAKAN AVCI:ESKİŞEHİR'E DE ÖNERECEĞİM

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da akademiyi tertipleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin tebrik etti. Avcı, projenin bir benzerini memleketi Eskişehir’e de önereceğini kaydetti. Akademide verilen dersler vasıtasıyla kendi bilgi ve birikimlerini güçlendirdiklerini aktaran Avcı, “Bu eğitimde liderlik, girişimcilik, arabuluculuk, iletişim bilgisi gibi eğitimler ile daha da güçlendiler. Kendi ailelerine, çocuklarına, seçmenlerine ve etrafına örnek teşkil edecekler” şeklinde konuştu.

KEP FIRLATTILAR

Daha sonra 9 ilçeden temsili muhtarlara sertifika verildi. Bakan Avcı ile Başkan Fatma Şahin’in de cübbe ve kep giyerek sertifika aldığı tören, rektörlük binası önünde ‘kep fırlatma’ ile son buldu.