* Allah kısmet eder 1 Nisan'da göreve seçilirsem, kışa Gaziantep trafik açısından sorunsuz girecek.

*Sam ve Yamaçtepe'de zaman kaybettik. Daha ucuz, daha konforlu, daha imarlı, güvenli barınma ihtiyacı bu şehrin en temel ihtiyacı. Hiç beklemeden yeni imar alanları açılacak

*Asım Güzelbey'in başardığı birşey var, kentler yarışıyor da artık bir yeni bir kent vizyonu ortaya koydu ve kentimizi uluslar ararası boyuta taşıdı

*Kamil Ocak’ın yeri yeşil alan ve meydan olacak, altı kapalı otopark yapılacak. Abdulkadir bey söz vermişti küçük bir Selimiye gibi cami yapacak. Ama yeşil alandan, meydandan hiçbir tavizimiz yok

*Şehirde Işıkları çok iyi organize etmek lazım. Bu konu yine iyi bir organizasyon ve uzmanlık istiyor. Hafif raylı, dolmuş hattı ve otobüslerin geçeceği yerlerin üzerinde çalışılması gerekiyor

*Erdem Koleji'nin yanında çok acil bir köprülü kavşak gerekiyor. Onun içinde bizim acilen bugünden onun işlemlerini başlatmamız lazım.

Aile ve Sosyal Politikalar eski Bakanı, Ak Parti Gaziantep Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin, mutfak çalışması yaparak Gaziantep'in öncelikli sorunlarını ve çözüm yollarını tespit etmeye çalıştıklarını söyledi. Yaptıkları mutfak çalışmalarında Gaziantep'in iki temel sorununun çok net şekilde ortaya çıktığını, bunlardan birinin ulaşım diğerinin ise kentsel dönüşüm olduğunu dile getiren Fatma Şahin, "Konusunda ihtisaslaşmış, uzman ekiplerle çalışıyoruz. Kısa, orta ve uzun vadeli projelerle ulaşım sorununu çözeceğiz. Allah kısmet eder 1 Nisan'da göreve seçilirsem, kışa Gaziantep trafik açısından sorunsuz girecek" dedi.

Fatma Şahin, işin mutfak kısmını çalıştıklarını belirterek, "Önümüzde nüfusu 1 Milyon 800 bin olan ve büyümeye çok müsait, çok güçlü tarafları olan birtakım zayıf taraflarını da fırsatlara dönüştürebilecek bir şehir var. Coğrafi durumu, insan kalitesi baktığınız zaman çok heyecan veren çok dinamik bir yapı var. Şimdi gelinen noktada Büyükşehir Belediye başkanımız Asım Güzelbey'in büyük bir başarı hikayesi var. İki merkez belediye başkanımız çok sağlam götürdü işi. Bizim elimizde çok güçlü bir mutfağımız var. Ne yaptık biliyoruz, ne yapamadık biliyoruz. Dolayısıyla şu anda bize düşen şey yaptıklarımızı anlatıp yapamadıklarımızı, nasıl yapacağımızı yeni bir vizyonla halkın karşısına çıkarak anlatmak" dedi.

Ulaşım ve kentsel dönüşümde yaşanılan sorunlar için, profesyonel çalışan, uzman bakışıyla çalışan insanları hemen şehre davet ettiklerini belirten Şahin, "Bu sorunu Balıkesir'de, Şanlıurfa'da çözmüş, İstanbul'da çalışmış ve çözmüş insanları getirttik. Geçen haftada İstanbul Ulaşım Daire Başkanı Profesör hocayı çağırdık. Bugün yine bir ekip geldi. 80 kişilik ekip, her şehirde gidip analizler yapan, bu analizler ölçüsünde kısa, orta ve uzun vadede senkronizasyon şeklinde nasıl bir planlama yapılacağını, ulaşım master planıyla imar planının örtüştüğü bir bakış açısıyla bir çalışma yapıyor. Bunlar uzmanlık isteyen bir iş" dedi.

ULAŞIM İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK

Ulaşım sorununun, insanların yaşam kalitesini, çevreyi ve yakıt masrafı olarak direk insanların yaşamını etkilediğini söyleyen Fatma Şahin, "Allah izin verir, seçilir ve 1 Nisan itibariyle göreve başlarsak, çalışmalarımızı tamamlamış olarak işe başlayacağız. Özellikle Nisan çok önemli çünkü okullar tatil olduğu zaman biz trafikle ilgili gerçek çalışmaları yapacağız. O yüzden Asım Başkan ve ekibiyle beraber şu andan itibaren yapılması gereken müracaatlar, bürokratik işlemler, meclis çalışmaları, hangi alanda ne yapılması gerekiyorsa bu üç ayı da bu şekilde devam etmek istiyoruz" dedi.

2023'TE GAZİANTEP'TE 800 BİN ARAÇ OLACAK

Trafiğin rahatlaması için kısa, orta ve uzun vadede yapılması gereken projeler üzerinde çalıştıklarını dile getiren Fatma Şahin, "Neden bu şehirde trafik sorunu bu halde? Bununda nedeni çok belli. 2003 yılında 164 bin araç vardı bu şehirde, şu anda 469 bin oldu. Bu aslında şehrin refah seviyesinin arttığını, satın alma gücünün arttığını da gösteriyor ve 2023'teki araç sayısının 800 bin olacağı yönünde de bir ön kabul var. Bu iş uzmanlık gerektiren bir iş. Biz başarmış ve en iyilerle şu anda çalışmaya başladık ve kısa vadede uzun vadede orta vadede yapılacakları planlıyoruz" dedi.

PARAYA PULA İHTİYAÇ YOK

Trafik yoğunluğunu artıran bazı uygulamaları ve çözüm yollarını anlatan Şahin şunları söyledi:"Çok fazla kırmızı noktalar ve kavşaklar var, mutlaka bunların azalması gerekiyor. Bundan dolayı şu anda bu şehrin yakıt masrafı diğer aynı ölçekteki illere göre yüzde 25 daha yüksek. Bu çevre kirliliğini de artırıyor. Şehrin merkezindeki yükü hafifleteceğiz ve şehrin çevresine yayacağımız uydu kentleri şehrin çevresine yayacağız. Ankara'da örneği çok. İmar planlarını da bu şekilde yapmamız gerekiyor. Mesela bir otel, bir alışveriş merkezi yapılırken beraberinde buraya kaç kişi hizmet verecek, beraberinde buranın yol ağı, kapalı otoparkının ne kadar olması gerekiyor tüm bunların baştan bunun planlanması ve bunu yapacak adamlara bu ruhsatı verirken, baştan bunların o anlaşmanın içerisine konması gerekiyor. Mesela sinyalizasyon sisteminde yapılacak bir takım düzenlemelerle daha az durup daha fazla geçilecek düzenlemeler yapılması gerekiyor. Bunun için paraya pula da ihtiyaç yok. Bunun için bu işi bilen insanların gelip bunu planlaması gerekiyor. Nerede battı çıktılar, nerede üst geçitler yapılacak bunlar araştırılıyor."

İKİ PROJEDEN BİRİ UYGULANACAK

'Şu anda en hızlı düşündüğümüz şey yerinde de gidip inceledik Fevzi Çakmak'tan gelip İpek yoluna geçişi sağlamamız lazım' diyen Şahin, "Abdülkadir Aksu Bulvarından İpek yoluna , geçiş hattını sağlamamız lazım. Araç geliyor geçemiyor, iki tane proje var, hoca bunun üzerinde çalışıyor hangi projeye odaklayacağız, oradan mutlaka bir dönüşle ipekyolu'na geçişi sağlamamız gerekiyor. Ayrıca Çevre yolundan organize sanayi bölgesine gelişte kuzey turnike bağlantısının hızlı bir şekilde sağlanması gerekiyor. Hem açılmamız gerekiyor, hem merkezdeki yükü çevreye yaymamız ve akışları sağlamamız gerekiyor. Birde cadde planlamalarında daralmalar var, bu en büyük tehlike. Üç gidiş üç geliş devam ederken bir yanda iki geliş iki gidişe dönüştüğü zaman üç gidişin hiçbir önemi kalmıyor" dedi.

GAZİANTEP TRAFİK AÇISINDAN KIŞA RAHAT GİRECEK

Raylı sistemin karayolu yani minibüs ,dolmuş ve otobüs bağlantısının koordinasyonunun iyi sağlamak gerektiğini de ifade eden Fatma Şahin, "Işıklarını çok iyi organize etmek lazım. Bu konuda yine iyi bir organizasyon gerekiyor bu da yine uzmanlık istiyor. Hangi noktada hafif raylıdan hangi dolmuş hattı geçecek, ne kadar geçecek, kaç otobüs geçecek bunların hepsi üzerinde çalışılması gerekiyor. Şu anda çalışılmaya başlandı. Ama ben çok ümitliyim, çünkü uzmanların bize verdiği kısa vadede küçük tedbirlerle çok hızlı yol alacağımızı bize söylüyorlar. Biz bu yazı iyi bir şekilde değerlendirirsek, kışa çok daha rahatlamış bir Gaziantep'le gireriz" dedi.

ERDEM KOLEJİ'NİN YANINDA KÖPRÜLÜ KAVŞAK ŞART

Metronun nüfusla alakalı olduğunu, bakanlığın 3-4 milyon nüfusun altındaki yerlerde metroyu fizibıl bulmadığını söyleyen Şahin, "Mevcut yapımız içerisinde 2 milyonluk şehrin altyapısını oluşturmamız gerekiyor. Ama ileride metronunda master planlarını yapmak lazım. Tek yönler, sinyalizasyonlar ve kavşak sistemlerindeki dur kalkları ayarladığımızda çok hızlı bir şekilde yol alacağız. Mesela Erdem Koleji'nin yanında çok acil bir köprülü kavşak gerekiyor. Onun içinde bizim acilen bugünden onun işlemlerini başlatmamız gerekiyor. En büyük şahsımız büyükşehir ile birlikte çalışıyoruz. Başkanımız çok büyük bir destek veriyor. O bakımdan çok rahatız" dedi.

FISTIK ARAŞTIRMANIN YERİ YEŞİL ALAN OLACAK

Fıstık Araştırma Enstitüsü'nün kapalı bir kutu olduğunu, büyükşehir ve şehitkamil belediye başkanlarının şehrin nefes alması için burasının yeşil alan olması talebinde bulunduğunu anlatan Şahin şöyle konuştu:"Belediye başkanlarımız yeşilin devam etmesi ve o bölgede fıstık ağaçlarının büyük bir tabiat parkına dönüşmesi lazım. Bir botanik bahçesine dönüşmesi lazım dediler. 150 dönümlük bir alan. Bakanımızı aradım ve geldiğinde kendisine yeri gösterdim. Gördü, 30'lu yıllardan kalan lojmanlar var. Ben lojman istiyorsanız size lojmanda yapalım dedim, yeterki bu şehir nefes alsın, burası bir botanik bahçesi bir tabiat parkı ile muhteşem bir yeşil alana dönüşsün dedim. Kesinlikle bu alan yeşil alan olmayacak, ticari olması söz konusu olmaz."

YAMAÇTEPE, SAM HEMEN İMARA AÇILACAK

Yeni imar alanlarının da hızlı bir şekilde imara açılacağı ve konut fiyatlarının düşeceği müjdesini de veren Şahin, "Yeni imar alanlarının açılması noktasında bir koordinasyonsuzluk vardı. Sam, Yamaçtepe'de zaman kaybettik. Daha ucuz, daha konforlu, daha imarlı, güvenli barınma ihtiyacı bu şehrin en temel ihtiyacı. Dolayısıyla biz kentsel dönüşümlerle uğraşacağımıza daha fazla konut yapıp daha uygun, daha ucuz konut yapmalıyız. Hiç beklemeden yeni imar alanları açılacak. Merkez belediye başkanlarıyla geldiğimiz günden bu yana birlikte çalışıyoruz. Ciddi bir tecrübeleri var. Onlar kılcal damarları biliyorlar, damdan düşmüş olarak biliyorlar. Çok hızlı bir şekilde" dedi.

YENİ UYDU KENTLER YAPILMALI

Yeni uydu kentler yapacaklarını da anlatan Şahin, "Bakanken, Organizenin arkasında ben 2 bin sosyal konut için onay verdim. TOKi başkanıyla çalışma yaptım. 100 bin kişi orada çalışıyor, 80 bini Şahinbey'den, şehrin öbür tarafından geliyor. Öyle bir uydu kent yapılmalı ki, herşeyi içinde olsun, hastanesi, parkı, okulu, sineması, niye hergün bu insanlar 2.5 saati yolda geçiriyor. OSB Başkanı ve işadamları siz yapın biz alır işçilerimizede veririz dediler. Merinos, Nakıboğlu yaptı. 2 bin hiçbir şey değil, 20-30 bin kişilik uydu kentler yapılmalı" dedi.

SERİN VE AYDIN'IN NEDEN GÖREVDEN ALINDIĞINI BİLMİYORUM

Ekrem Serin ve Ömer Ayldın'ın görevden alınmasıyla ilgili görüşlerini sorduğumuz Şahin, "Ben bir haftadır yerelde çalışıyorum. Dolayısıyla ben bireysel olarak onlarla ilgili kurumsal olarak onlarla ilgili yapılan çalışmayla ilgili bilgi sahibi değilim. Bu konuları hiç bilmiyorum, çok uzaklaştım ama Ankara'ya gittiğim zaman öğrendiğim birşey olursa paylaşırım" dedi.

KAMİL OCAK YEŞİL ALAN OLACAK

Kamil Ocak Stadı'nın yerinin yeşil alan ve meydan olacağını, bundan taviz vermeyeceklerini söyleyen Şahin, "Orası yeşil alan ve meydan olacak, altı kapalı otopark yapılacak. Abdulkadir bey söz vermişti küçük bir Selimiye gibi cami yapacak. Ama yeşil alandan, meydandan hiçbir tavizimiz yok" dedi.

GAZİANTEP'E 112 BİN AĞAÇ DİKİLECEK

Gaziantep'e 1 ay içinde 112 bin ağaç dikileceği müjdesini de veren Şahin, "Gelirken orman bakanına gittim. Daha yeşil bir Gaziantep, yapmamız lazım dedim. Hemen bölge müdürünü buraya gönderdi. İki gün önce bir toplantı yaptık, çevre yollarından şehre girişteki ağaçlandırmaya karar verdik, 1 ay içerisinde bu şehre 112 bin ağaç dikilecek" dedi.

GAZİANTEP DAHA AYDINLIK OLACAK

TEDAŞ yetkilileriyle de bir toplantı yaptıklarını belirten Şahin, şehrin daha aydınlık olması, arızaların daha hızlı şekilde giderilmesi noktasında çalışma yaptığını belirterek, "Halkın huzuruna çıkmadan önce sorunları nasıl çözeceğiz noktasında muhataplarımızla görüşüyoruz. Allah kısmet ederse, 1 Nisan'dan sonra haftada bir Ankara'ya gidip bu işi Ankara boyutuyla takip edeceğim" dedi.

ÇALIŞAN, ÜRETEN HERKES BAŞIMIN TACI

Nasıl bir ekip kadroyla çalışacağı yönündeki sorumuz üzerine Şahin, kafa yoran, kendini yetiştirmiş herkesle çalışacağını belirterek şunları dile getirdi:"Düşünen, gayret eden, kendi alanında ihtisaslaşmış, olaya çözüm odaklı bakan herkesle çalışacağım. Çalışan çabalayan herkesle çalışmaya hazırım. Mesela ben şu anda büyükşehirin kadrosuyla çalışıyorum. O yüzden herkes rahat olsun çalışan üreten, bu şehir için birşeyler koyan herkes benim başımın tacı onlarla çalışırım" diye konuştu.

EKONOMİK GÜCÜ TABANA YAYACAĞIZ

'Asım Güzelbey'in başardığı birşey var, kentler yarışıyorda artık bir yeni bir kent vizyonu ortaya koydu ve kentimizi uluslarararası boyuta taşıdı' diyen Şahin, "Bu şehre Zeugma müzesiyle bir vizyon açtı. Ama bizim daha entegre bir havzaya dönüştüreceğimiz büyük master planına ihtiyacımız var. Karkamış antik kenti, Dülükbaba, Rum Kale, Yesemek ve tarihi ve kültürel eserlerimizle ilgili projelerimiz var. Şehrin suya kavuşacağı, yeşilin ve suyun şehre birleştirildiği bir anlayışı gerçekleştireceğiz. Başkanın başlattığı işi hızlı bir şekilde devam ettireceğiz. Uluslararası boyutta bu şehri istediğimiz noktaya getireceğiz. Bir taraftan şehrin yaşam kalitesini yükselteceğiz, bir taraftan rekabet gücünü yükselteceğiz. Bu şehir 6 milyar dolarlık ihracat yapıyor, korkurnç bir ekonomik güç var, bunu sosyal belediyecilikle tabana yayacağız" diye konuştu.

OYLARIMIZDA DEĞİŞİKLİK YOK

17 Aralık Operasyonu'nun yerel seçimlere etkisinin nasıl olacağı ile ilgili konuşan Şahin, "Önce acaba ne oldu diye anlaşılmaya çalışıldı. Ancak süreç içerisinde neyin niçin olduğu anlaşılmaya başlayınca ben bunun daha iki aylık süreçte halkımız adına paylaşıldığında hiçbir olumsuzluk olacağı kanaatinde değilim. Çıkan anketler de bunu gösteriyor. Hiçbir geriye gidiş yok. Sonuç değişmiyor" dedi. Leyla ÖZEKŞİ POLAT, Meral KINACILAR