İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, Gaziantep'teki kensel dönüşüm projesini bu şekilde doğru bulmadığını ifade ederek, "Kentsel dönüşüm bir bakıma, çürük yapıları yenilese de yaşam konforu olarak, geleceğe yönelik yapılar inşaa etmek adına bir şey ifade etmiyor. Bakıyorsunuz havalimanı doğuda, hastane batıda" dedi.

'Eğer geleceğe yönelik binalar inşaa edilmediği sürece,yaşam konforu adına hiç bir şey yapılmıyorsa, ben buna kentsel dönüşüm diyemem' diyen Tellioğlu, "Ben belediyelerin müteahhit işine girmelerine karşıyım. Hizmet denilince, iş yapmak denilince, bina yapmak geliyor. Gelişmiş ülkelerde devletin inşaat işlerinde elde ettiği gelir oranı yüzde 10 veya 12 ama bizde yüzde 90 civarında. Kentsel dönüşüm projelerini, başımız sokacak bir yapı olarak görebiliriz; ama geleceğe yönelik bir yapı olarak düşünemeyiz" diye konuştu.

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Genel Başkan yardımcısı Rıdvan Köksüzer ve Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa'nın da katıldığı toplantıda konuşan Tellioğlu,"Gaziantep'in bizim için ayrı bir önemi var. Bizim konfederasyon olarak var olmamızın amacı; kendi varlığımızı devam ettirip, sektörel sorunlara çözüm bulmak değil. Bizim amacımız Türkiye'de otuz bine yakın olan Türk ticaret Kanunu'nda tarifi olmayan, müteahhitlerin Türk Ticaret Kanun'una tarifini yapıp kendi hizmet kanununun oluşmasını sağlayıp,çürük olanları eleyip çerçevesi köşesi,kriteri kendi yasal mevzuatı olan bir birlik statüsünde, bir oda olup bir meclis takipinde bir yapıya dönüşmek. Bunula ilgili yakın zamanda Odalar ve Borsalar birliği ve çevre şehircilik bakanı olara bir kanun taslağı hazırladık. Yaklaşan yerel seçimlerin aziziliğine uğraması sebebi ile artık önümüzdeki dönemde oluşacak mecliste bu taslağın kabul edilmesi mutabakatındayız. Odalar ve borsalar birliği ile müşterek olarak çalışıyoruz.''dedi

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu; sektörün çok sorunu olduğunu ve Türk Ticaret Kanunu'nda tarifi olmayan müteahhitlerin Türk Ticaret Kanunu'na kendi tarifini yapıp,kendi hizmet kanununun oluşmasını sağlayıp,çürük olanları elemek istediklerini söyledi.

SEKTÖRÜN SORUNLARININ YÜZDE 90'NI MESLEKİ SEKTÖR ÇERÇEVESİNİN OLMAYIŞI

Türkiye'de sektörün sorunlarının yüzde 90'ının sektör mesleki çerçevesinin olmayışından kaynaklandığını dile getiren Tellioğlu, "Önüne gelenin müteahhit olması,sahipsiz bir yapı,salaş bir yapı bu işin kimin yaptığı belli olmayan bir sorumsuzlukla yönetilen sektörüz. Ve bundan son derece kamuda rahatsız. Bir türlü bu sektörün üzerinde var olan kuruluşlar ve sektörden beslenen, önüne gelen müteahhit olmasından faydalanan,köşesiz meslekten menfaat sağlayan iradeler var ülkemizde. Onun için hala bu meslekte bir direncin oluşmasını engelleyici bir engel var. Başta kendi meslek mensupları olmak üzere kendine bir yapı oluşturup Başbakan'ın Cumhurbaşkanı'nın peşinde gezen sektörün içinde olupta,sektörden anlamayan insanların oluşturduğu bir yapı var. Türkiye Odalar ve Borsalar birliği ile hareket ederek inşallah bu yapının üstesinden geleceğiz. 27 Ocak'ta sözde yapılan zirvenin arkasında 28 Ocakta Sayın Başbakanımız'ın arada bir böyle bir paket açıklama ihtiyacından açıkladıkları sözde en az 3 yıl en fazla 5 yıl dereceli ödüllendirme konut kredisi teşviği olan yüzde 15 konut teşviğini, sektöre hiçbir faydası olmadığını bilakis zararı olduğunu söyledik.''diye konuştu.

Genel başkan yardımcısı Rıdvan Köksüzer ise, "Türkiye'de iki çeşit müteahhit var sorunlarını siyasilere iletemeyen orta kesim müteahhitler,bir de her zaman her türlü sorununu sayın Başbakanla sayın Cumhurbaşkanıyla görüşebilen bir müteahhit grubu var .Biz orta kesim müteahhiti olarak bu konfederasyonu kurduk. Sektörün sorunlarını dile getirmek için bugün buradayız" şeklinde konuştu.

Gaziantep İnşaat Müteahhitler Derneği Başkanı İbrahim Ata ise, ''Türkiye'de kentsel dönüşümün en zor olduğu il Gaziantep. Her yüz metrede 3 katlı, 5 katlı binaların olduğu bir oluşum var. Gaziantep'te belediyeler bunun başlangıcını iyi yaptı. Zaten başka çareleri de yoktu. Baştan yıkıp,tekrar farklı yapılar inşa etmek gerçekten zor.''dedi

Okan YILMAZ