*Suriyeliler gelmeseydi konut ve kira fiyatları Gaziantep'te gerilerdi

* Yeni yolla Ordu Caddesi ve İnönü caddesinin yükü alınacak

*Yamaçtepe planı çok güzel oldu, herkes elinize sağlık diyecek

*Büyükşehir Belediyesinin konut işine yönelmesi bize mutluluk veriyor

Müteahhitler pasta, biz ekmek yapıyoruz

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini söyleyerek, 12 milyon metrekare alana sahip Yamaçtepe'nin Şahinbey'inde Gaziantep'in de en güzel yerlerinden birisi olacağını söyledi. Tahmazoğlu, Ordu Caddesi ve İnönü caddesine paralel yeni bir cadde açılacağını ve bu bölgedeki trafiğin rahatlayacağını belirtirken, bu arada inşaatçılık konusuna Büyükşehir Belediyesinin el atmasından memnunluk duyduğunu belirtti . Tahmazoğlu şehrimizdeki müteahhitlere seslenerek " Biz sizin sattığınız müşteriye hitap etmiyoruz. Aynı kesime hitap etmiyoruz. Bizimki tamamen dezavantajlı gruplar. O zaman nasıl haksız rekabet olur?.' Yani onlar pasta biz ekmek satıyoruz" dedi.

Kentsel dönüşüm çalışmaları, Yeşil Vadi ve sosyal belediyeciliğin yanısıra, dev bütçesiyle de Türkiye'de adından sözettiren Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ile uzun süredir gündemde olan Yamaçtepe'yi, konut ve kira fiyatlarının yüksekliğini, belediyelerin inşaat işine yönelmesini ve trafik sorununu konuştuk.

UZUN SÜRE OLDU

Yamaçtepe'nin 10 yılı aşkın süredir gündemde olan fakat bir türlü de imara açılamayan bir yer olduğunu belirten Mehmet Tahmazoğlu, "Yamaçtepe için daha önce plan yapılmış, beğenilmemiş sonra bir kısmını mahkeme iptal etmiş, sonra vatandaş beğenmemiş vs… Geçtiğimiz dönemde de burayı biz gündeme getirdik, 5 binlik planının yenilenmesi gerekiyordu, büyükşehir belediyesinden talep ettik ancak süreç itibariyle olmadı. Bakan hanıma seçim çalışmalarında söyledik, seçimlerden sonra bunun acilen çıkarılması lazım dedim. Onlarda sağ olsunlar 5 binlik planı gündeme aldılar, gündemden geçirdiler askıya çıktı, indi, bize geldi, binlik planını biz çıkartıyoruz" dedi.

ADALETLİ BİR PLANLAMA YAPIYORUZ

Şu anda Yamaçtepe üzerinde ufak teknik detayları tekrar çalıştıklarını belirten Tahmazoğlu, bu arada 5 binlik plana da bazı itirazlar olduğunu hatırlatarak, "O itirazların da bazılarını dikkate alarak küçük çaplı düzeltmeler yapıyoruz. Ancak esas plan tamam, anası tamam. Genel anlamda herhangi bir problem yok, yarın herhangi bir teknik sıkıntıdan dolayı bir problem yaşanmaması için biraz dikkatli hareket ediyoruz. Yoksa meclisten hemen çıkarabiliriz. Amacımız hem adaletli, hem şehircilik ilkelerine uygun, geniş yollarıyla, parklarıyla, camisiyle, çarşısıyla, kat yükseklikleriyle, sosyal donatı alanlarıyla, yoğunluğu ile yani çalışabilecek, talepleri karşılayabilecek bir plan" dedi.

18 UYGULAMASI YAPACAĞIZ

Yamaçtepe'de 18 uygulaması yapıp yapmayacaklarını sorduğumuz Tahmazoğlu, 18 uygulaması yapacaklarını belirterek şunları söyledi:"18 uygulamasındaki amaç şu, herkesin hissesi oranında konut alanlarına taşınması. Biz bunu yapacağız. Yeşil Vadi'de de bunu yaptık, parka, yeşil alana, okul alanına gelenleri konut alanına taşıdık. İtiraz eden kişi benim yerim misal yeşil alanda kalmış diye itiraz ediyor, halbuki yeşilde de kalsa, yolda da kalsa biz onu uygulamada taşıyoruz. Sosyal donatılarda herhangi bir sıkıntı yok. Çok önemli bir planın bütünü anlamında baktığınız zaman bir itiraz yok, ufak çaplı bazı itirazlar var, bazılarını dikkate almamız gereken, bizimde önerimiz oldu bir iki düzeltme yapacağız."

YAMAÇTEPE'DE KİŞİ BAŞI YEŞİL EN AZ 10 M2 OLACAK

Yamaçtepe'nin herkesin gerçekten çok güzel olmuş, herkesin eline sağlık diyeceği bir plan olacağını ifade eden Tahmazoğlu, "Şahinbey'inde Gaziantep'in de en güzel yerlerinden birisi olacak. Yamaçtepe, Şahinbey'inde Gaziantep'in de en güzel yerlerinden birisi olacak. Ama dediğim gibi şu noktada ileride tekrar başa dönmemek için biraz dikkatli hareket ediyoruz. Herkesin güzel olmuş, eline sağlık diyebileceği bir plan olacak. Yamaçtepe'nin alanı 12 milyon metrekare. Burada yeşil alan kişi başı en az 10 metrekare olacak. Bol yeşil alan var, okul, eğitim alanları, çarşısı, sağlık tesisleri, camileriyle herşey güzel olacak" dedi.

YAMAÇTEPE BU AY BİTMEYEBİLİR

Tahmazoğlu, planın önümüzdeki meclis toplantısına gelip gelmeyeceğiyle ilgili bir sorumuza ise şöyle cevap verdi:"Yamaçtepe'nin binlik ve 5 binlik planı arasında bazı noktalarda teknik bir hata olduğunu farkettik ve onun için beklemeye aldık. İleride tekrar başa dönmemek için biraz dikkatli hareket ediyoruz. Yamaçtepe'nin alanı 12 milyon metrekare. 100 binlik, 25 binlik, 5 binlik, binlik bunların birbiri ile uyumlu olması gerekir. Bazen bunları yaparken plancı 5 binlikte koyduğu bir lekeyi binlikte unutabiliyor. Yamaçtepe'deki düzeltmeler bu ay bitmeyebilir. 5 binlik plan bitmeden biz binlik plan yapamıyoruz. İtiraz olduğu için o itirazında bir kısmı muhtemelen dikkate alınacak, dikkate alındığı zaman, dikkate alınan kısmın yeniden ihaleye çıkması gerekiyor" dedi.

YENİ MAHALLELERDE SORUN YOK

Tahmazoğlu, şehirdeki trafik, yol, okul, yeşil alan problemlerinin nedeninin çarpık yapılaşmadan kaynaklandığını, bunun önüne geçilmesi için planlı alanlar yapıp yapılaşmayı teşvik etmenin gerektiğini belirtti. Tahmazoğlu, "Bizim 5 yıl önce geldiğimizde şehirle alakalı bazı tesbitlerde bulunduk, 'bu şehrin en büyük problemi çarpık yapılaşma' dedik. Buna bağlı olarak trafik, yol, okul, yeşil alan problemi var. Hepsi bundan kaynaklı. Bunun çaresi ne, planlı alanlar yapıp yapılaşmayı teşvik etmek, gerekiyorsa belediyenin de buna öncülük yapması' . Sosyal belediyecilik gereği dezavantajlı grup dediğimiz dar gelirli insanları destelemek için 550 bin kişinin yaşayacağı plan yaptık. Yeşil Vadi, Akkent, Mavikent, Bülbülzade mahallesi, Karataş 2. bölgenin geliştirilmesi, Şahintepe mahallebi hepsi bizim zamınımızda kurulan ve gelişen mahalleler. İnsanlar oralarda rahatlar. Okul, park, yol problemi yok" diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİRİN İNŞAAT İŞİNE GİRİŞİ MUTLU EDİYOR

Büyükşehir Belediyesinin inşaat işine girmesine mutlu olduğunu söyleyen Tahmazoğlu şunları söyledi:"Aklın yolu bir. Sosyal anlamda dar gelirliler için konut yaptığımızda, gerek kura çekilişinde, gerek anahtar tesliminde Bakan Hanıma, durumu anlattım. Dedimki, 'daha fazla konut yapmamız lazım, daha çok konut üretmemiz lazım, Allah nasip ederse gelecek dönem aday olursak seçilirsek, 20 bin konut daha yapacağım' diye taahhütde bulunduk. Bakanımızda gördü, 'doğru' dedi. Seçim çalışmalarında ve öncesinde genel bir politika belirlenirken, biz yine bu konuları gündeme getirirken doğru dedi, yapılması gerekir dedi. Büyükşehirin bu anlamda faaliyette olması bizi mutlu eder, çünkü alkın yolu bir, aynı şehirde yaşıyoruz, ben mutlu oldum. Büyükşehirin konut işine yönelmesi, yeni imar alanlarının açılması için çalışmalar, gayretler göstermesi, bizimde söylediğimiz, olmasını arzu ettiğimiz şeyler. Bu bize mutluluk veriyor."

ONLAR PASTA, BİZ EKMEK SATIYORUZ

Belediyelerin inşaat işine girmesine, müteahhitlerin haksız rekabet yaratacağı gerekçesiyle karşı olduğunu hatırlattığımız Tahmazoğlu, sadece proje yaptıklarını, inşaat işini ihaleyle yine müteahhite verdiklerini anlattı. Tahmazoğlu, "Belediye olarak sadece proje yapıyoruz, bizim işleri müteahhitler yapıyor. Büyükşehir Belediyesi nasıl yapacak bilmiyorum. Geçmişte bizi de eleştirenler oldu. Ama biz projeyi yapıyoruz, sonra da ihaleye çıkıyoruz. Bunu kim yapıyor, müteahhit yapıyor. Belediye olarak inşaat yapmıyorum, dar gelirli aileler için konut yapıyorum. Eleştiren müteahhite diyorumki, 'bizim daire sattığımız insanlar senin müteahhitlik şirketinin önünden bile geçemez. Biz sizin sattığınız müşteriye hitap etmiyoruz. Aynı kesime hitap etmiyoruz. Bizimki tamamen dezavantajlı gruplar. O zaman nasıl haksız rekabet olur?.' Yani onlar pasta biz ekmek satıyoruz" dedi.

SURİYELİLER GELMESEYDİ FİYATLAR GERİLERDİ

Konut ve daire fiyatlarının Suriyelilerin gelişi nedeniyle arttığını dile getiren Tahmazoğlu, Suriyeliler gelmeseydi kentimizde konut ve kira fiyatlarının geriyeceğini söyledi. Tahmazoğlu, "Konut ve daire fiyatları gerilemedi nedeni de son üç yıldır Gaziantep'te olağanüstü bir durumun yaşanıyor olması. Şehir merkezinde 300 binin üzerinde Suriyeli var, yüzde 30 insan gelirse ne olur? Suriyeliler gelmeseydi, böyle bir olay yaşanmasaydı, bu arada biz niye geldi demiyoruz, onlara acıyoruz, evini, barkını, vatanını terketmiş gelmişler. Elbette üzülüyoruz. Yani eğer böyle bir olay yaşanmamış olsaydı Antep'te kiralar, ev fiyatları düşecekti. Artı kentsel dönüşümü yapmamız çok kolaylaşacaktı" dedi.

5 YILDA NÜFUSUMUZ 117 BİN ARTTI

Geçen dönem Şahinbey'de 50 bin konut yapıldığını, bunun anne-baba ve üç çocuk baz alındığında 250 bin kişilik konut anlamına geleceğini söyleyen Tahmazoğlu, "Son 5 yılda nüfusumuz 117 bin kişi arttı. Belediye ve müteahhitler olarak nüfus artışımızın iki katı konut yaptık. Ciddi bir rahatlama olacaktı. Ancak bu kadar göçün gelmesi, Suriyeliler nedeniyle, o boşluğu tekrar artırdı" dedi.

12 ŞERİTLİ YOL AÇILACAK

Şehir merkezindeki trafiğin rahatlaması için kentsel dönüşümün önemli olduğunu söyleyen Tahmazoğlu, "Sanat Okulu ile Düztepe arasını yaptık. Düztepe-Tutluk arası kentsel dönüşüm devam ediyor. Kıbrıs ve Kahvelipınar mahallelerinde yıkımlar devam ediyor. Dutluk- Havaalanı yolunun bir kısmını asfaltladık. Çalışmalar bittiğinde şehir içine 12 şeritli yol açmış olacağız" dedi.

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞINDAN İZİN ÇIKTI

Ordu Caddesi ve İnönü caddesine paralel yeni bir cadde açılacağını söyleyerek alternatif caddelerle ilgili bilgi veren Tahmazoğlu, "Hoşgör meydanında, Özdemirbey caddesine kadar tamircileri kaldırıyoruz, dükkanları bitti bayramdan sonra taşınacaklar. İnönü Caddesine alternatif cadde açmak istiyoruz, böylelikle İnönü caddesini rahatlatmış olacağız. Ayrıca, Binevler postanesinin orada Harikalar Diyarının oradan gelen yol bitiyor. Karşısında Jandarma var. Bu yolun devamı Şahinbey ve Şehitkamil'i birbirine bağlayacak. Orada askeriye, Jandarma, MİT var, Cumhuriyet-Ordu caddesi arasında geçiş yok. Biz oradan bir geçiş açalım istedik. Fatma hanıma anlattım, doğru tesbit dedi. Savunma Bakanı geldiği zaman jandanmanın yerini kontrol ettik, Tugayı ziyaret ettik, makul karşıladılar. Ankara'da jandarma genel komutanlığı ile görüşmeler yapıldı, izin çıktı. Şuanda plan tadilatı yapılıyor" diye konuştu.

ÖZDEMİRBEY CADDESİ'NE BAĞLAYACAĞIZ

'Yolu büyükşehir açacak' diyen Tahmazoğlu, yolun Jandarmanın içinden doğru çıkacağını belirterek, " Jandarmanın orada, Beyazlar mahallesinin altında, Askeriye ile Beyazların arasından Hoşgör meydanına kadar yol geniş bir şekilde devam edecek. Yolun bir kısmı Askeriyeden alınacak, zaten bizim orada mevcut yolumuz var, o yol genişletilecek. Yani Samlı Hacı Ökkeş ile bağlantı sağlanacak, bir taraftan Jandarmanın içinden geçip, Postanenin oraya bağlanacak. Diğer taraftandan doğu istikametine, Askerlik şubesinin önündeki yol genişetilecek ve Hoşgör meydanına bağlanacak. Bizde Hoşgör meydanından alıp tamircilerin içinden Özdemir bey caddesine bağlayacağız. Böylece Ordu Caddesi ve İnönü caddesine paralel yeni bir cadde açılmış olacak" dedi. Leyla ÖZEKŞİ POLAT, Meral KINACILAR