AKDENİZ Üniversitesi'nde dünyaca ünlü yüz nakillerine imza atan Prof. Dr. Ömer Özkan, Gaziantep Üniversitesi'nde Prof. Dr. Mehmet Mutaf'ın Asiye Engiz'e yaptığı yüz operasyonu hakkında "Çok güzel ve başarılı olmuş, eline sağlık" yorumunu yaptı.

Bebeklik çağında bir yangın neticesi yüzü yanan 41 yaşındaki Asiye Engiz, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Mutaf ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ve sadece hastanın kendi dokuları kullanılarak yapılan ameliyatlarla normal görünümde bir yüze kavuştu.

BEĞENDİM

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr Ömer Özkan, bu operasyonu değerlendirirken şunları söyledi: "Bu hastayı 2 yıl önce kongrede sunmuştu. Hocamıza 'Çok güzel olmuş' demiştim. Eline sağlık, gayet güzel olmuş. Vücudunun diğer kısmından alınan nakil dokusu gayet güzel olmuş." Her hastanın durumunun özel olduğuna işaret eden Prof. Dr. Özkan, "Bir ameliyat diğerinin alternatifi olabildiği kadar, diğerini de dışlayan bir ameliyat değildir. Özellikle tek bir vaka sunuyorsanız. Bir vaka çok güzelse çok güzel dememiz gerekiyor. Çok da güzel olmuş. Ben de çok beğendim" şeklinde konuştu.

UYGUNSA KONVANSİYONEL YÖNTEMLER TERCİH EDİLEBİLİR

Plastik cerrahide her zaman yeni bir teknik üretilebildiğini anlatan Prof. Dr. Özkan, "Bununla ilgili çok çalışma yapanlar var. Türkiye'de de ilgili çalışmaları yapanlar var. Mutaf hocamızın bu çalışmalarını da biliyorum. Güzel de bir sonuç almış. İnşallah, ileride daha güzel sonuçlar görürüz" dedi.

BİLGİ VERDİ

Kendi yaptığı ameliyatlarla ilgili olarak da bilgi veren Prof. Dr. Özkan, şunları dile getirdi: "Bizim yüz nakli yaptığımız birçok hasta, daha önce onlarca kez ameliyat geçirmiş hastalar ve başarılı olunamamış ameliyatlar. Tabii ki ben de bir hastada bu tür başarı olacağına inanıyorsam, konvansiyonel yöntemlerin tercih edilmesini öneririm." Prof. Dr. Özkan, bu tür uygulamaların başarısız olması halindeyse yüz nakli gibi nakillerin önerildiğini kaydetti. Her ameliyatta bir risk olduğunu anımsatan Prof. Dr. Özkan, bugün ihtiyacı olan hastaya başarılı bir şekilde yüz nakli yapılabildiğini, her ameliyatın kendine göre bir üstünlüğü ya da dezavantajı olabildiğini hatırlattı.

DHA