Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pavel Kafka, Ankara’da yaşanan terör saldırısının ardından Gaziantep’in Ankara’dan daha güvenli bir şehir olduğu düşüncesine kapıldığını belirtti. Yaralılara şifa ve şehit ailelerine başsağlığı dileyerek, çok üzüldüğünü dile getiren Kafka, “Mülteci sorunu büyük bir sorun. Bu her ülkenin kendi başına çözebileceği bir sorun değil. Bunun birlikte bütün dünya olarak görüşülüp ortak bir çözüm bulunması gerekir” dedi.

ÖNEMLİ BİR ZİYARET

Kafka ve beraberindeki heyet, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ziyaret etti. Şahin, makamındaki ziyarette, büyükelçilerin ziyaretlerinin önemli olduğunu belirterek, birçok şeyin yerinde görülerek, sorulara daha çabuk cevap verildiğini söyledi.

Dünyanın ortak bir “terörist” tanımını hala yapamadığına dikkati çeken Şahin, “Birinin terörist dediğine, öbürü özgürlük savaşçısı derse, biri bunun yaptığı eylemlerin bana ne faydası olabilir diye bakarsa, burada en büyük sorun bu tanımlamadan geçiyor. Bu tanımlama aslında çok kolay, ama kafanızda çok farklı hesaplar varsa. Ortak tanımda buluşamıyor dünya. O zaman daha güvenli bir dünya oluşturacağız, nasıl biz çocuklarımıza daha iyi bir gelecek vadedeceğiz” dedi.

KAFKA: MÜLTECİLER ÖNEMLİ BİR SORUN

Mülteci sorununun Avrupa Birliği, Çek Cumhuriyeti veya Türkiye’nin bir araya gelerek tek başına çözübileceği bir sorun olmadığını ifade eden Kafka, “Şu anda Avrupa’ya gelen mültecilerin yüzde 50’si Suriyeli, yüzde 50’si ise diğer ülkelerden. Yani sadece sorunun Suriye’de çözülmesi bu mülteci akınını veya dünyadaki bu sorunumuzun çözümü anlamına da tam gelmiyor” diye konuştu. Brüksel’de AB’nin toplantısı olacağını bildiren Kafka, orada mülteci sorununun masaya yatırılarak, çözüm önerileri sunulacağını aktardı.

BÜYÜK YÜK VAR

Türkiye’nin üzerinde büyük bir yük olduğunu kaydeden Kafka, “Bütün Avrupa bu yükü takdir ediyor. Bu yükü biz ne kadar hafifletebiliriz, ama ne kadar olursa olsun bir küçük katkımızın olmasını istiyoruz. Bu durumu çözebilecek yeterince para yok. Daha doğrusu tek parayla çözülebilecek bir sorun değil” ifadelerini kullandı. Gaziantep ve Çek Cumhuriyeti’nin ortak iş yapması için çalışma yaptıklarını belirten Kafka, Şahin ile bu konuda fikir alışverişinde bulundu. HABER MERKEZİ