Merkez, Japon Hükümetinin mali desteğiyle, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi öncülüğünde, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen “Gaziantep Kadınlara Özel Merkez: Geçim İmkanları Desteği” Projesi kapsamında hayata geçirildi.

MİYAJİMA: KATKIMIZ SÜRECEK

Merkezin açılış töreninde konuşan Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi Akio Miyajima, Japon hükümetinin Suriye krizinin başlamasının ardından, Suriyeli sığınmacılara yönelik yardımlara katkıda bulunmaya devam ettiğini söyledi.

KÖKEN: YATIRIM YAPMAK GEREK

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken ise, törende bulunanların savaşın sebebi olmadığına dikkati çekerek, "Gaziantep’teki 500 bin mültecinin yüzde 10’u çadırlarda yaşıyor. Geni kalanı şehirde hayatını idame ettirmeye çalışıyor. Bu yüzde 90’ı işe, okula gitmeye çalışıyor. İlk defa bu organizasyon, çadırda değil, dışarıda yaşayanlara da bir şeyler yapılması lazım olduğunu bizlere gösterdi. Bu manada bu çalışma yerine oturmuş bir çalışma oldu. Çünkü her gelen çadırda yaşayan yüzde 10’u ziyaret ediyor, peki sokakta, evde, işyerindeki yüzde 90’a ne olacak? Bu tür çalışmaları daha fazla teşvik etmek bu çalışmalara yatırım yapmak gerekir” diye konuştu.

SOLLORANO: MERKEZLER ÖNEMLİ

BM Mukim Koordinatörü ve BM Kalkınma Programı Mukim Temsilcisi Irena Vojackova- Sollorano şunları söyledi: “Bölgedeki deneyimlerimiz sonucu kadınların tecridini kırabilecek, onları güven altına alabilecek, travmaların üstesinden gelmelerine yardımcı olacak ve yeni oldukları toplumda kendilerini sosyal ve ekonomik yaşama entegre olmaya hazır hissedecek kadınlara özel alanlarının yaratılmasının önemini öğrendik. Bu tür alanlar, kadınların özgüven kazanmaları, beceri geliştirmeleri ve korumaları için sosyal destek sağlamaktadır. Bu nedenle sadece kadınlara hizmet veren merkezler mülteciler için oldukça önemli.” Açılış töreni, kurdele kesimi, merkezdeki kreşten faydalanan çocukların sunduğu dans gösterisi ve merkezin birimlerinin gezilmesiyle sona erdi. HABER MERKEZİ