Önce AK Parti il başkanı Ahmet Uzer ve ekibini kutlamak istiyorum..Bu kadar büyük bir zorluğun üstesinden ancak böyle bir profesyonel anlayışla gelinirdi.. Bunu da gerçekleştirdiler ve temayül öncesi ve sırasında mükemmel bir hizmet yaptılar. Sonuçların açıklanmasındaki gecikme eğer genel merkezden gelenlerin müdahelesi olmasaydı daha da erken biterdi.. Ama bu kadar kusur kadı kızında bile olur demek zorundayım..
Dile kolay, tam 117 başvuru.. Bunlardan yarısını belki bilebilirler, ama gerisini belki de partinin en ileri gelenleri bile bilmiyordur.. Doğrusunu söylemek gerekirse ben yarısını bile bilmiyorum.. Bunu iyi yönüyle de olumsuz yönüyle de değerlendirebiliriz.. Ama sonuçta bu insanlar AK Parti'yi tercih ediyorsa, daha da ileri gidip milletvekili aday adayı olacak kadar kendilerine güveniyorlarsa, o zaman bize fazla söz söylemek düşmez.. Ama bazıları için müsaade ederseniz el insafdemeden geçemeyeceğim..

ŞAMİL TAYYAR, NEJAT KOÇER VE ALİ ŞAHİN

Gazeteci meslektaşım ve arkadaşım Şamil Tayyar'ın 1. sırada yer almasının mesajı çok açık.. Aynı sözü 3. sırada yer alan Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer için de söyleyebilirim.. Kaldı ki Koçer için biliyorsunuz aylar öncesinde görüşümü açık şekilde dile getirmiştim.. Her ikisi de AK Parti için iyi bir kazançtır.. Keşke sayıları artmış olsa..
Bu düşüncemi bir kenara bırakıyor ve gerisi için, yani 12 veya ilk 20 için bir değerlendirme yapmak istiyorum.. Tabii herkes farklı şeyler söyleyebilir.. Hepsini saygıyla karşılamak gerekli..
Bir kere bu temayülden çıkan net sonuç teşkilatlar Şamil Tayyar ve Nejat Koçer ile birazcık da Ali Şahin'i katacak olursak, bu üç isim dışında, özellikle ilk 12, toplamda 20 kişilik liste için tamamen kendilerine çalışmışlar.. İsimleri kendileri belirlemiş, listeler için organize olmuşlardır..
Bunu normal karşılamak gerekir..Çünkü yıllardır teşkilatın içinde olan isimler, elbette emeklerinin karşılığını alacaklardır..Herkes birbirine destek verecek, blok oylar çıkartılacak.. Bunu AK Parti'de ilk kez görmüyoruz, geçmişten beri var..Teşkilatın benimsemediği ve yanında görmediği isimler kim olursa olsun, toplu oy alamaz..Elbette bunları kıranlar çıktı.. Örneğin Asım Güzelbey'in danışmanı Necati Binici. Bu arkadaşımız kendi bireysel çabaları sonucu ilk 20 arasında yer alabilme başarısını gösterdi. Hatta bizim Ömer Lök'ün bile aldığı oy, 3-4 gün gibi kısa süre içinde kendi bireysel becerisiyle gerçekleşti..

TEŞKİLATLAR BİRAZ DAHA TİTİZ VE SEÇİCİ OLMALI

Temayül sonrasında çıkan sonuçlar üzerine çeşitli yorumlar beraberinde geldi..Bunlar içerisinde konuya eleştiriler bakanlar kadar, sonuçları normal görenler ve iyi diyenler de çıktı.. Eleştirilerin ağırlık noktası elbette teşkilatlara yönelikti..
Bugün dünyada parmakla gösterilecek bir noktaya gelen Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanı olduğu AK Parti'de, artık küçük hesap yapanlara fırsat verilmemesi gerektiği üzerinde duruldu. Büyük düşünen başbakanın, küçük hesaplar yaparak çavuş ahbap ilişkilerinden kaynaklanan isimler konusunda titiz davranmayan ilçe teşkilatlarının, artık kendilerine bir çeki düzen vermesi gerektiği yolunda harekete geçmesi hatırlatıldı.. Milletvekilliği gibi ulvi bir makamın, yeterli donanıma ve birikime sahip olması gerekenlerin aday gösterilmesi gerektiği konusunda daha hassas davranılması gerektiği vurgulandı..
Bunlar gerçekten de ciddiye alınması gereken ve özellikle iktidar partisini temsil edenlerce titiz davranılması gereken konulardır.. Temayül'den çıkan sonuçlar eğer böyle bir eleştiriyi getirmişse, o zaman başta il başkanı olmak üzere partinin bu düşünceye sahip kişilerince masaya yatırılmasında yarar vardır..

BUNDAN SONRA NE OLACAK ?

Peki AK Parti'de bundan sonrası ne olacaktır.. Temayülden çıkan ilk 12 kişilik listeden kaç tanesi, seçime gidilecek milletvekili sıralamasında yer alacaktır..İşte asıl sınav bundan sonrası için..Henüz kesinleşmiş bir durum yok ama büyük bir ihtimalle ilk 24 sırayı paylaşanlar önümüzdeki günlerde Ankara'ya çağrılacak.. Burada aday adayları komisyon önünde mülakata tabii tutulacak.. O komisyonun raporu 4 kişilik üst komisyona havale edecek.. Üst komisyon da mevcut milletvekillerinin de aralarında bulunacağı 12 kişilik listeyi Başbakan'a takdim edecek.. Böylece son kararı Başbakan verecek..

MEVCUT MİLLETVEKİLLERİNDEN KAÇI DEVAM EDEBİLİR

AK Parti'de en çok konuşulan konulardan birisi, mevcut milletvekillerinden kaçının yola devam edeceği konusunda.. Devam kararı verilen mevcutlardan listeye girecek olanlar hangi sıralara yerleştirilecek, bu da ayrı bir merak konusu.. Milletvekili ismi vermeyeceğim, ama aldığım duyumlar 2 sinin kesin, ama 3'ncüsünün de devam etme ihtimali yüksek.. Mahmut Durdu zaten yok.. Geriye 6 milletvekili kalıyor, bunların yarısı tekrar meclise gidemeyecek, bunu kesin görüyorum..Yanılma payım saklı tabii..

CHP ŞAŞIRTIYOR, MHP DÜŞÜNDÜRÜYOR

Bugün yazı konusunda ağırlık AK Parti oldu..Olması da gerekir zaten.. Çünkü en hareketli bir parti durumunda..Biliyorsunuz CHP'de beklenen gerçekleşti ve adayların üyeler tarafından tesbit edilmesi karara bağlandı..Bu ilk bakışta çok doğru bir karar olarak görülüyor. Umarım suistimal olmaz.. Yalnız görebildiğim kadarıyla milletvekilliği adaylığı için başvuranları gördükçe CHP'nin Gaziantep'te işinin yine zor olacağını söyleyebilirim..Ben bugün Esat abiye rica edeceğim o da başvursun.. İl Başkanı Ali Peri'nin işi gerçekten çok zor.. Eğer partiye yeni dinamikler, yeni isimler katmaz ise, yıllardır, hatta asırlardır bildiğimiz isimlerin tekrar aday olması CHP'nin önünü tıkamasına engel olamayacaktır..CHP de bugün tek oy bile büyük önem taşımaktadır. Bu ortamda Deniz Kurtoğlu'nun partiye dönüşünün önüne geçilmesi de ciddi bir kayıptır. Hala Celal Doğan'ın başvurusunun değerlendirilmeyişi de aynı derecede kayıptır..Bunların tek sebebi var, o da kısır çekişme ve kişisel meseleler..Partiyi değil sadece kendini düşünenlere, nedense Ankara'da alet oldu, ona şaşırıyorum..

MHP'de durum farklı..Görsel yönden iyi gidiliyor. Ama parti içerisindeki sıkıntılara çözüm bulunamayışı, kırgınlıkların küskünlüklerin sonuçlandırılmayışı, seçimlerde sıkıntı yaratabilir..Moral bozmak elbette istemem.. Ancak Tayfun Aygın ve ekibinin, tabana ve partiye emek vermiş insanlara karşı biraz daha toparlayıcı olması yönünde titiz davranması gerekiyor..MHP seçimlere tam bütünlük içinde girmeli, aksi takdirde sıkıntı yaşanabilir..

Hepinize iyi haftalar