Gaziantep büyüyor, nüfus artıyor ama nüfus binaları aynı kalıyor. Haliyle hem vatandaş hemde çalışanlar perişan oluyor. Özellikle Şahinbey'e ikinc bir nufus binası şart oldu.

Suriyelilerle birlikte nüfusu 1 milyona dayanan Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri olan Şahinbey'de nüfus müdürlüğü, bina ve buna bağlı olarak personel yetersizliği nedeniyle yeterli hizmeti veremiyor. Nüfusa gelen vatandaşlar, nüfus cüzdanlarını yenileme, adres değişikliği ve aile tablosu gibi işlemler için uzun kuyruklar oluştururken, yetkililerin bu konuya bir an önce el atmasını istedi.

Nüfus müdürlüklerinde yaşanan bu sıkıntının yeni binalar ve yeni personellerle çözüleceğini söyleyen vatandaşlar, "Şahinbey'e mevcut nüfus müdürlüğü, son yıllarda aşırı artan nüfusa yeterli gelmiyor. Şahinbey büyüdü, buraya ek bir bina daha yapılmalı. Örneğin Karataş'a bir yeni ek nüfus binası açılabilir. Adres değişikliği için geliyoruz sürekli git gel yapıyoruz. Nüfusta memur sayısı artırılmalı ve nüfusa yeni bina yapılmalı. Bir kimliğimizi değiştirmek için bile iki üç gün gidip geliyoruz" dediler.

MUHTARLAR VE VATANDAŞLAR NELER SÖYLEDİ?

DOĞAN KOÇAK (KOLEJTEPE MAHALLESİ MUHTARI)

"KARATAŞ BÖLGESİNE BİR NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ AÇILMALI"

"Şahinbey İlçesine tek bir nüfus müdürlüğü yetmiyor. Türkiye'deki çoğu ilden nüfusu fazla olan bu ilçeyi, yeni bir nüfus müdürlüğü şart. Türkiye'deki 8,9 İl'e bedel buranın nüfusu. Nereden baksan 850 binden fazla buranın nüfusu. Şahinbey'de bulunan bu yoğunluğun aşılması için Karataş Bölgesine bir nüfus müdürlüğü açılmalı. Bir tek Şahinbey Gaziantep'i nüfus müdürlüğü olarak kaldırmaz. Karataş'ın nüfusu çok büyük, 70, 80 bin seçmeni var. Karataş ve Gazikent zamanında ilçe olacaklardı, ilçe olsalardı bu sıkıntılar yaşanmazdı."

ŞAHİN YEŞİLYURT (BEY MAHALLESİ MUHTARI)

"ŞAHİNBEY'DE MİLYONA YAKLAŞAN NÜFUS VAR"

"Şahinbey çok yoğun bir ilçe olduğu için Nüfus Müdürlüğü vatandaşlara yeterli hizmeti veremiyor. Şahinbey'in nüfusu çok kalabalık, diğer ilçelerde 3 bin, 5 bin nüfus varken, Şahinbey'de milyona yaklaşan nüfus var. Şahinbey'in aslında bölünmesi lazım, çünkü hiç birşeye yetişemiyor. Bu kadar yoğunluğu mevcut nüfus müdürlüğü kaldıramıyor. Şahinbey'e yeni bir Nüfus Müdürlüğü yapılması lazım."

ALİ KÖSE (BİNEVLER MAHALLE MUHTARI)

"Nüfus Müdürlüğü'ndeki yoğunlukla ilgili çok fazla şikayet alıyorum. Biz muhtarlarla yaptığımız toplantılarda da sürekli dile getiriyoruz. Bu nüfus müdürlüğü Şahinbey'e küçük geliyor. Şahinbey'in nüfusu Türkiye'deki çok sayıda ilden fazla. Gönül isterki nüfus, daha geniş yere, vatandaşın daha kolay ulaşabileceği bir yere taşınsın. Biz eski hükümet konağını önermiştik, bu olmadı, ek bina yapılabilir. Kadro çoğaltılsın, vatandaşımız mağdur olmasın. Son dönemde nüfuslarda ikametgah vermeye başladı. Muhtarların büyük bölümü günün büyük bölümünde boş oturuyor. İkametgahlar gerekirse nüfusta verilmesin. Nüfusun yetişemeyeceği işler varsa bir kısmı bize verilsin, seve seve yaparız. Mahalleyi nüfus bizim kadar bilemez, mahalleyi en iyi tanıyan muhtarlardır. Mahalleye yeni gelen birini internetten kaydedebiliriz veya kaydını silebiliriz Nüfus dairesinde korkunç şekilde yığılmalar oluyor. Nüfus memurları çok büyük sıkıntıya giriyor, dolayısıyla vatandaşlarda çile çekiyor. Şahinbey metropol bir ilçe. Gerçekten kadro yetersiz. Nüfusa gittiğimde çok büyük izdihamlarla karşılaşıyorum."

BEDİR BOZYİĞİT

"ŞAHİNBEY'E MEVCUT NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ YETMİYOR"

"Şahinbey'e bu nüfus müdürlüğü yetmiyor. Bir tane evrak için geldim, iki gündür sıradayım. İlk gün geldim sıra çoktu bekledim bekledim gittim. Bugünde sabahtan geldim öğlen mesaisine girdiler, hala bekliyoruz. Koskoca Gaziantep'te bir tane nüfus müdürlüğü olmaz. Numara sistemi çıkarttılar, hangi numaranın nerede çaldığı belirsiz, memur tanıdığı adamı önden alıp işini hemen görüp gönderiyor, biz ise bekliyoruz. Memur sayısının yeterli olduğuna inanıyorum ama içeriye giremiyoruz kuyruktan dolayı. Nüfus için yeni bir ek bina yapılmalı, bence bu Gaziantep için bir ihtiyaç."

MEHMET BOZKURT

"ŞAHİNBEY'İN NÜFUSU ÇOK ARTTI"

"Şahinbey'in nüfusu çok arttı. Nüfus müdürlüğü buraya yetmiyor. Kimlik değiştirme en basit iş, onun için bile sıra bekliyoruz. Buraya çalıştığı yerden zorla izin alıp gelenler var, akşama kadar burada sıra bekliyorlar, zaman öldürüyorlar. Halbuki bir tane daha nüfus müdürlüğü olsa daha iyi olur. Karataş'a açılmalı bu yeni nüfus müdürlüğü de. Yoğunluktan dolayı bazen memura birşey söylüyoruz, memurla tartışıyoruz."

RECEP AYKANAT

"EK BİNA YAPILMALI"

"Şahinbey nüfus müdürlüğüne adres değişikliği için geldim. İşten güç bela izin aldım nüfusa gelip gidiyoruz, sıramızı bekliyoruz, işimizi halledemiyoruz. Haddinden fazla kalabalık burası. Şahinbey nüfus müdürlüğüne ek bir bina yapılmalı. Karataş mesela çok büyüdü orada memur nüfusu çok büyük ,buraya bir müdürlük açılmalı. İş yerinden bir gün izin alırsın iki gün izin alırsın hergün amirimizden izin alıp buraya gelemeyiz. Buradaki sistem çok ağır işliyor, bugün 4 saatim sırada geçti, hala bekliyorum. Adres kaydıyla alakalı çalışan burada 4 kişi var bunlar buraya yetmiyor, memur sayısı artırılmalı, ek bina yapılmalı, yoksa her gelen iki, üç defa gelirse bunun önünü alamazlar."

BAYRAM KAYA

"SÜREKLİ GİDİP GİDİP GELİYORUZ "

"Şahinbey Nüfus müdürlüğüne ne zaman gitsem sıra bekliyorum. Milleti sıkıntıya sokuyor bu uzun kuyruklar. Evimiz zaten uzakta zorla geliyoruz buralara. Geldiğimizde de işimiz hallolmuyor. Bir kimlik değişikliği için sürekli gelip gitmek, hem bize külfet oluyor hem de zamanımızı öldürüyoruz. Nüfusa gittiğimizde bir kimliğimizi değiştirmeye dahi olsa iki üç gün bizi süründürüyorlar. Memurun yaptığında da birşey yok, bir mühür basacak o kadar. Buraya hemen bir ek bina yapılmalı buradaki kalabalık azaltılmalı."

MUSTAFA AKTAŞ

"BÜYÜK GAZİANTEP DİYORLAR, AMA..."

Nüfus müdürlüğüne gidiyoruz, sıra bekliyoruz, uzun kuyruklar oluşuyor. Adres değişikliği için geliyoruz, sürekli git gel yapıyoruz. Büyük Gaziantep diyorlar, nüfus müdürlüğü küçük. Nüfusta işini halletmek önemli bir mesele. Gaziantep'in nüfusu 2 milyona dayandı, bunun yarısına yakınını Şahinbey oluşturuyor, ama buradaki nüfus müdürlüğü yetersiz."

ELMAS KOZALAKOĞLU

İŞ YERİNDE ÇALIŞIYORUM

"Nufus müdürlüklerine ne zaman gitsem sıra bekliyorum, bu durum hiç hoşumuza gitmiyor. Bu kimse için iyi değil. Çalıştığım yerden sürekli izin alamıyorum, adam bir gün verse ikinci gün sıkıntı çıkarıyor. Nüfus cüzdanımı kaybettim bir kere nüfus müdürlüğüne gittim sıra gelmedi ertesi gün saat 2'ye 3'e kadar bekledim öyle sıra geldi. Memur sayısı nüfuslarda artırılmalı ve nüfusa yeni bina yapılmalı."

EYİP AKKAYA

"NÜFUSTAKİ SORUNUN BİTMESİ İÇİN YENİ BİNALAR YAPILMALI "

"Bizim insanlarımızın çilesi kuyrukta beklemek mi? Şahinbey Nüfus'ta yaşanan bu sorunun bitmesi için ek nüfus binaları açılmalı ve buraya yeni memurlar verilmeli. Nüfus cüzdanımızı kaybettiğimizde hem burada sıra bekliyoruz hem de ceza ödüyoruz ikiside hoş değil." Haluk ŞAHİN