Akkuyu ve Sinop Santrali çalışsaydı, her yıl bir Boğaz Köprüsü yapardık

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Türkiye Atom Enerji Kurumu Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. A. Necmeddin Yazıcı, dünyanın petrol zengini ülkelerinin bile nükleer santraller kurduğunu söyledi. Yazıcı, "Türkiye 2023 hedefine ulaşmak istiyorsa mutlaka nükleer santraller kurmalıdır. Eğer, şuanda Sinop ve Akkuyu Nükleer Enerji Santrali çalışıyor olsaydı, elektrik üretimimizin yüzde 30’unu karşılıyor olacaklardı. Bir başka ifadeyle, her yıl bir boğaz köprüsü yapacaktık” dedi.

NÜKLEER ENERJİ ŞART

Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi olarak,25 bin Dolar’lık kişi başına milli gelire sahip, 500 milyar Dolar ihracatlı bir ülke hedeflediğini vurgulayan Yazıcı, bu hedefi destekleyecek enerji kaynaklarına bakıldığında, enerji ithalatının yüzde 72 oranında dışa bağımlı olduğunu vurguladı.

1 PAKET SİGARAYLA 20 KAT RADYASYON

Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği’ne göre, halk için kabul edilebilir radyasyon doz sınırının yılda 1 mSv olduğunu, özel durumlarda ise 5 yılın ortalamasının 5 mSv’ye kadar izin verilebildiğine işaret eden GAÜN Fizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. A. Necmeddin Yazıcı dünyada doğal radyasyon yoluyla alınan ortalama etkin dozun 2.4 mSv olduğunu, ABD’de nükleer santrallerin sınırında yaşayan kişilerin bile doğal yollardan aldığı radyasyon miktarının yüzde birinden daha az radyasyonu nükleer santralden aldığını vurguladı. BÜLTEN