Çeliktürk, imar aflarının haksız rekabete yol açtığını söyleyerek, "İmar affı öncelikle kurallara uyarak, işini düzgün yapan, yapısını ruhsatlandıran, kendi inşaat alanının dışına çıkmayan müteahhitleri cezalandırıyor, sektörde haksız rekabete yol açıyor. Kurala uymayan yapı sahiplerini bir nevi ödüllendiriyor. Belirli aralıklarla imar affı çıktığı için de insanlar, kurallara uymadan inşaat yapmaya devam ediyor. Adeta kural dışı yapılar özendiriliyor." dedi.

DEPREM MASTER PLANI

"İmar affının yerine Deprem Master Planı hayata geçirilmeli" diyen Çeliktürk, "Böylece ilimizdeki yapı stoku ortaya çıkarılacak. 2 milyon nüfusumuz olduğu düşünülürse yaklaşık 500 bin konut olduğunu söyleyebiliriz. Bu konutların ne kadarı ruhsatlı, ne kadarı ruhsatsız, depreme dayanıklılık durumu nedir, bunlar deprem master planı ile tespit edilmeli. Ardından riskli binalar mümkünse güçlendirilmeli yoksa da kentsel dönüşümle yıkılmalı. Gaziantep'te toprak yapısından dolayı özellikle Sarıgüllük ve Değirmiçem bölgesi çok riskli bölgeler. Bu kente yapılacak en iyi yatırım Deprem Master Planını uygulamaya koymaktır. Elbette altyapı hizmetleri önemlidir ama Allah korusun bir depremde bunların hiçbiri insanların hayatını kurtarmaz" şeklinde konuştu.

PLANIN UYGULANMASI 10-15 YIL ALIR

Depreme yönelik hazırlıkların uzun yıllar alacağını, bu nedenle de bir an önce başlanılması gerektiğini ifade eden Başkan Çeliktürk, "Deprem Master Planının proje aşaması 1-1,5 yıl sürer. Uygulama safhası ise 10-15 yıl alır. Depremin ne zaman geleceğini bilmek mümkün değil. O zaman depreme hazırlıklı olmak zorundayız. Depreme yönelik hazırlıklar her zaman gündemimizde olmalı. Biz fay hattına kuş uçuşu 40 kilometre uzaklıktayız. Komşumuz Adıyaman'da bir yılda iki deprem meydana geldi. Şehrimizin yüzde 65'i çarpık, plansız, mühendislik hizmeti alınmadan inşaa edilmiş durumda. Eğer gerekli tedbirler alınmazsa büyük kayıplarla karşı karşıya kalabiliriz" şeklinde açıklamada bulundu. HAbER MERKEZİ