Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Özbay, günümüzde muhasebeciliğin, işletmeler ve işletmelerin oluşturduğu ekonomik sistem açısından önemli olduğunu söyledi. Özbay, "Meslekte yaşanan aksaklıklar tüm ekonomiyi etkilemektedir" dedi.

Yeni düzenlemelerin şart olduğunu belirten Özbay, "Muhasebecilerin sorunları büyük. Meslektaşlarımızın bir kısmının, verdikleri hizmet karşılığı ücret alamadıkları halde alınamayan ücretin gelir vergisi ve katma değer vergisini ödemek durumunda kalmaktadırlar. Hizmetin yapıldığı ancak, ücret tahsilâtının yapılamadığı durumlarda, yapılan hizmetin, katma değer vergisi yönünden vergiyi doğuran olay sayılmayacağının kabulü gerekmektedir. Yapılan düzenlemeye göre denetim yetkilendirme belgeleri ilk alındığında maktu harca tabi tutulmaktadır. Buna bağlı olarak hesaplanan harç tutarı ile asgari harç tutarı karşılaştırılarak yüksek olan tutar tahakkuk ettirileceği için bu olumsuz durumun önüne geçilmelidir" diye konuştu.

EL ELE VERELİM

"İş yükünün hafiflemesi ve iş akışının hızlı bir şekilde ilerleyebilmesi açısından bildirim talepleri ile ilgilenen kurumların bu taleplerini kamunun elinde var olan bilgi bankaları üzerinden alması sağlanmalıdır" diyen Özbay, "Mali tatil, sadece meslek mensuplarını ilgilendirmeyip, mükellefleri ve maliye çalışanlarını da ilgilendirmektedir. Her yıl Temmuz ayının 1 ile 20’si arasında gerçekleştirilen tatil döneminde beyanname verilmemesi, gerekli hallerde nöbetçi vergi dairelerinin ve meslek odalarının görev alabilmeleri sağlanmalıdır. İnanıyorum ki; el birliği ve güç birliği yaptığımız zaman dayanışma sağlayıp, ortak hedeflere ve sorunların çözümü için taleplerimize yöneldiğimizde tüm engeller aşılacaktır. Unutmamalıyız ki tüm meslek mensupları olarak hepimiz bir bütünün parçalarıyız ve birlikte var olabilmek adına el ele vermeliyiz" değerlendirmesini yaptı. BÜLTEN