Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, Başkanı Hüseyin Özbay, belediyelerin arsa üretimini ihtiyaçtan önce ve yeteri kadar arsa üretmesi durumunda konut fiyatlarının artmasının önüne geçileceğini söyledi. Özbay, Gaziantep'te her geçen gün kentteki konut ihtiyacının arttığını belirterek, "Arsa maliyetlerinin edinimi sırasında gerçek fiyat yansıtılamıyor. Yani tapudaki kayda geçen fiyatla gerçek satış değeri çok farklı" dedi.

Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, Gaziantep Ticaret odası ve Gazintep İnşaat Müteahhitleri Derneği'nin ortaklaşa düzenledikleri , İnşaat sektörünün vergisel sorunları konulu panel Gaziantep ticaret odası konferans salonunda yapıldı. Hürriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot ve Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu’nun sunumunu yaptığı panelde konuşan Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özbay inşaat sektörünün bir çok sektöre lokomotif vazifesi gördüğünü, altmışa yakın alt sektörü beslediğini ve ekonominin canlanmasını sağladığı söyledi.

SOSYAL BARIŞA KATKI SAĞLIYOR

İstihdam açısından en fazla eleman istihdam eden sektörlerin başında inşaat sektörünün geldiğini belirten Özbay, "İnşaat sektörü bu anlamda sosyal barışa katkı veren bir konumdadır" dedi.

ARSA FİYATLARI GERÇEK ANLAMDA YANSITILAMIYOR

Gaziantep'te her geçen gün kentteki konut ihtiyacının arttığını belirten Özbay, sektördeki önemli sorunlara değinerek, "Arsa maliyetlerinin edinimi sırasında gerçek fiyat yansıtılamıyor. Yani tapudaki kayda geçen fiyatla gerçek satış değeri çok farklı. Ayrıca işçilik maliyetleri de gerçek mahiyette maliyete yansıtılamıyor. Çalışanlara ödenen ücretlerin tamamı gerçek şekilde kayıtlara alınamıyor. Bunların sonucunda bir çok firma maliyetlerini belgelendirmek için kayıt içinde olan sektörlerden alımlarını gerçeğin üzerinde belgelendiriyor. Firmalar maliyetlerini belgelendirmiş oluyor ama, maliyet harcamaları gerçek mahiyeti yansıtmamış duruma geliyor" diye konuştu.

EK MALİYET

Tüm bunların neticesinde VUK'nun “sahte veya muhteviyatı ile yanıltıcı belge" olarak tarif ettiği belge kullanıcısı durumuna düşüldüğünü dile getiren Özbay, "Firmaların bir çoğu KDV iadesini talep etmemekte bu da kendisine ek bir maliyet olarak yansımaktadır. Oysa; inşaatlarda işçilikten alınan SGK primleri katlanılabilinir seviyelere çekilmiş olsa herkes çalıştırdığı insanlara ödediği ücretleri tam olarak gösterir. Bunun neticesinde de maliyetlerini değişik kanallardan belgeleme yoluna gitmez, sektörde sürekli incelemelerde vergi ve ceza ile karşı karşıya kalmaz. Ayrıca Belediyelerimiz ve ilgili kurumlar arsa üretimini ihtiyaçtan önce ve yeteri kadar arsa üretirse konut fiyatlarının artması önlenmiş olacaktır" şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ