Gaziantep Emniyet Müdürü Ali Gezer, emniyet kadrosunda değişim sinyali verdi. Gezer, "Benim pratiğime uygun çalışma sistemini oturtacağım. Çalışma sistemime ayak uyduracak kadroyu sahaya süreceğim. Benim pratiğim telefonla olayları yönlendirme değil, olayların içine girip ciğerini sökmektir" dedi.

Gezer, basın kuruluşlarının temsilcileriyle tanışma toplantısı düzenledi. Polisevi'nde düzenlenen toplantıda, basının önemine vurgu yapan Emniyet Müdürü Gezer, Suriyeliler, kentin trafiği, emniyetteki değişim gibi pek çok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Trafiğin temel sorununun alt yapı olduğuna vurgu yapan Gezer, klakson çalana ceza yazacaklarını söyledi.

* Türkiye'de en çok korna Gaziantep'te çalınıyor. Klakson çalana ceza yazacağız

* Yüzümde maske yok, kafamın arkasında dolaşan tilkiler yok. Kahramanmaraşlı at arabacısı Mehmet Gezer'in çocuğuyum.

* Gaz lambasıyla ilk defa ilkokul 5'inci sınıfta tanıştım. Sizden biriyim ve yüreğim herkese açık

* Emniyette bugün yarın yine değişim olacak. Çalışma sistemime ayak uyduracak kadroyu sahaya sürmek gerekiyor.

* 30 Yıl önce Gaziantep'te araç sayısı 50-55 bindi. Bugün 420 bin. Ama Karşıyaka ve Tekel'deki yol aynı.

* Benim pratiğim masabaşı değil, sokaktır, olayın içidir, telefonla olayları yönlendirme değil, olayların içine girip ciğerini sökmektir.

* Kentte 200 bin Suriyeli var. Bunlardan sadece yüzde 1'i suça karışıyor

* Suriye plakalı araçlar cezalarını Türkiye'den hangi kapıda çıkarsa çıksın ödemek zorunda

KADROMA GÜVENİYORUM

Gaziantep'te 5 bin 400 polis kadrosunun bulunduğunu ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla kentin huzur ve güvenliğini sağlayacaklarını anlatan Emniyet Müdürü Gezer, "Kadroma güveniyorum. Kendimize güveniyoruz. Kadrom gerçekten iyi niyetli. Polisin içerisinde de yanlış yapanlar olacaktır. Belki başımızı öne eğdirecek hareket içinde olanlarda çıkacak. Ama inanın yüzde 99.9'umuz iyi niyetli, samimi, işini severek yapan bir kadro" dedi.

GİZLİ AJANDAMIZ YOK

'Kafamızın arkasında tilkiler yok, hiçbir maskemizde yok. Neysek oyuz. Hiçbir gizli ajandamız yok' diyen Gezer, "Ben Kahramanmaraşlı at arabacısı Mehmet Gezer'in çocuğuyum. Gaz lambasıyla ilk defa ilkokul 5'inci sınıfta tanıştım. Yüreğimiz, açık, çalışmalarımız açık. Makam odamız yok, bir tek makam odası var oda sayın Valimizindir. Diğerlerinin hepsi hizmet aracıdır, hizmet odasıdır, çalışma odasıdır. Sizden biriyim, içinizden biriyim, bir kardeşiniz bir abiniz olarak, her zaman açığız" dedi.

GÖZÜMÜZ, KULAĞIMIZ, ELİMİZSİNİZ

Basına uzak olmadığını, basının sağlık, güvenlik gibi kesintisiz hizmet vermek zorunda olan önemli bir meslek kolu olduğunu anlatan Gezer, bu çerçevede basın ile sürekle işbirliği içinde olacaklarını vurguladı. Gezer, "Kentin 24 saat kesintisiz güvenliğini sağlamakla görevliyiz. Bunu da yaparken sizler bizim sahada gözümüz, kulağımız, elimiz olacaksınız. Sizler bizi, bizler sizi bilgilendireceğiz. Çünkü 186 mahallemiz var, binlerce sokağımız var, yüzlerce ana caddemiz olacak. Her yerde olmayabiliriz. Ama sizin daha önce intikal ettiğiniz olaylar olacak. Samimiyetle sizin yanınızdayız. Gayemiz devlet güvenliği, kamu güvenliği ve şehirdeki genel asayişimiz olsun bunun mümkün olduğu kadar minimize etmek, asgariye düşürmek. Her türlü imkanımız, teçhizatımız, kabiliyetimiz var. Bu niyetle yola çıkıyoruz. Bu bir bayrak yarışıdır. Bu bayrağı teslim alıp en azından bir metre, bir adım öteye götürmek" dedi.

SURİYELİLERİN YÜZDE 1'İ SUÇA KARIŞIYOR

Kamuoyunda Suriyelilerin gelişiyle birlikte suçlarda artış olduğu ve Suriyelilerin kentte sürekli suça karıştığı şeklindeki algının doğru olmadığını savunan Emniyet Müdürü Gezer, kent nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan Suriyelilerin suça karışma oranının yüzde 1 olduğunu söyledi. Gezer, "Suriyelilerin günlük olaylara karışma oranı, müşteki, mağdur olma durumları da dahil yüzde 2.5. Suça karışma oranı ise yüzde 1.Yani Suriyeliler abartıldığı gibi suça karışmıyor aksine kendilerini suça karşı koruyorlar" dedi.

TRAFİKTE GÜNLÜK 420 BİN ADET DÖNÜYOR

Gaziantep'te günlük trafikte dönen araç sayısının 420 bin adet olduğunu, aylık 2 bin 500 civarında yeni aracın da trafiğe girdiğini belirten Ali Gezer, "Gaziantep'i bilirim. Eski Gaziantep'i bilirim. 30 yıl önce, Karşıyaka, Tekel Caddesi'ndeki yol aynı yol. O zaman Gaziantep genelinde 50-55 bin araç vardı. Şu anda yol aynı, cadde aynı, araç sayısı 420 bin. Altyapı, bilindiği üzere mahalli iradelerde. Bizim görevimiz sadece denetleme. Görevimiz trafik kurallarının uygulanmasını temin etmektir. Amaç ceza yazmak değil. Arkadaşlarıma talimatım oldu. Dünya'da ceza yaza yaza hiç bir trafik konusu çözülmemiştir. Trafik bir medeniyettir. Trafik matematiktir uymak zorundayız. Ben arkadaşlarımıza ceza 4'ncü şartınız olacak. Bilgilendirme, ikaz, yönlendirme sonra ceza. Gaziantep'te araç nüfus oranına göre fazla. Nüfus 1/4 insanımıza bir araç düşüyor" diye konuştu.

CEZAYLA, DENETİMLE OLMAZ

Trafik kurallarına uyulduğu zaman sokakların eski ve yetersiz olmasına rağmen sorunların çözüleceğine inandığını belirten Gezer, asıl problemin yollarımızda olduğunu tekrarlayarak, "Araçlarımızın sayısı artıyor ama yollarımızı biliyorsunuz… Bir de şu var 10 araçtan 6 tanesinde tek insan yolculuk yapıyor. Minibüslerde de böyle. 10 araç geçiyorsa 6 tanesinde tek insan yolculuk yapıyor. Londra'da, Amerika'da bulundum. Metro kullanıyorlar. Bizde de trafik bilincinin oluşması gerekir. Yoksa cezayla, denetimle bu iş olmaz" dedi.

EN FAZLA KORNA GAZİANTEP'TE ÇALINIYOR

Gaziantep'te çok korna çalındığını söyleyen Gezer, "İnsanımız sabırsız. Ben daha burada çalışan korna kadar hiç bir il görmedim. Full korna çalınıyor. Şimdi bir proje başlatıyoruz. O projede çok acil durumlar haricinde klakson çalınmasının önüne geçilecek. Çevre kirliliğinin önüne geçmek için klaksona ceza yazacağız" dedi.

EMNİYETTE DEĞİŞİM SİNYALİ

Gaziantep Emniyet Müdürü Ali Gezer, ilçe emniyet müdürleri, şube müdürleri ve birim amirlerinin de aralarında bulunduğu 27 personelin görev yerlerinin değiştirilmesinin ardından emniyette bugün yarın yine değişim olacağının sinyalini verdi. Ali Gezer, "Değişim her zaman olur. Değişmeyen tek şey değişimin ta kendisidir. Benim pratiğime uygun çalışma sistemini oturtacağım. Çalışma sistemime ayak uyduracak kadroyu sahaya sürmek gerekiyor. Yine olacak değişiklik. Belki yarın yine olacak. işin doğalında var" dedi.

BENİM PRATİĞİM SOKAKTIR

Ben Düzce'de 26 tane şube müdürünün yerini değiştirdiğini hatırlatan Ali Gezer, emniyetteki değişimlerin moral bozukluğuna neden olup olmadığıyla ilgili bir soruya, "Bu emniyet müdürünün pratiği, sistematiğidir. Herkesin kendi uygulamasını yapmak içindir. Her arkadaşımızın ayrı bir becerisi vardır. Kabiliyeti vardır ve faaliyeti vardır. Ben bunu gözlemlerim. Budanmış ağaç gibi. Bir heyecan, bir aşk gelmesi için. Çalışma pratiğini gözlemlediğimiz arkadaşınızı sahaya sürmek içindir. Amacımız bu. 4 yıldır Düzce'deydim 5'nci yılıma 2 gün kala Gaziantep'e geldim. Benim pratiğime uygun çalışma sistemini oturtacağım. Çalışma sistemime ayak uyduracak kadroyu sahaya sürmek gerekiyor. Yine olacak değişiklik. Belki yarın yine olacak. Bu işin doğasında var. Benim pratiğim masabaşı değil, benim pratiğim sokaktır, olayın içidir. Benim pratiğim telefonla olayları yönlendirme değil, olayların içine girip ciğerini sökmektir. Bu arkadaşlar yetersiz değil. Belli bir yere gelmişler. Değişimde formasyonla, pratiğin sokağa dökülmesi amaçlanmıştır" diye konuştu.

SURİYELİLERLE İLGİLİ YANLIŞ ALGI VAR

Gaziantep'te şuanda 200 bin nüfus olduğunu, 141 bin tanesinin kayıtlı olduğunu ifade eden Gezer, "Bunlar kimlikli fotograflı, parmak izli. Diğerleri İslahiye, Karkamış Nizip'te. Genel nüfusa oranı yüzde 12. Günlük olarak bu konuda raporlar alıyoruz. Suriyelilerin asayiş olaylarındaki oranı yüzde 2.5. Ancak bunlar arasında mağdur veya müşteki olanlar da dahil şüpheli konumunda işlem yapılan Suriyeli oranı ise yüzde 1'dir. Bunlar resmi rakamlardır. Toplumda oluşan 'Suriyeliler geldi, olaylar arttı' kanısı yanlıştır. Aksine kendilerini suça karşı koruyorlar. Kamuoyunda bilerek ya da bilmeyerek bilgi kirliliği var. Kesinlikle böyle bir olay yok. Biz onlarla da görüşüyoruz. Böyle algılar silinsin. Bu toplantıyı bir kazanç olarak görüyorum. Gerçekten bu insanlar kendilerini olaylardan sakınmaya çalışıyor" diye konuştu.

SURİYELİ SÜRÜCÜLER DE DENETLENİYOR

Gezer, Suriye plakalı araçların trafikte işlediği suçlara işlem yapılmadığı düşüncesinin de doğru olmadığını, kural ihlali yapan Suriyeli sürücülere cezai işlem uygulandığını ve gereken durumlarda araçlarının trafikten men edildiğini, bağlandığını da belirterek, "Suriyeli sürücüler trafik uygulamaları, asayiş uygulamalarında aynı Türk vatandaşları gibi denetleniyor. Günlük araç kontrolünde 40-50 civarında araç var. Bunların yüzde 4-5 'ine işlem yapıyoruz. Yüzde 2'si de trafikten men ediyoruz. Gereğini yapıyoruz. Türk vatandaşlarına ne uygulanıyorsa, onlara da yapılıyor. Kaza yaptı çekti gitti, böyle bir şey yok. Yazılan cezalar Vergi dairesine gidiyor, Türkiye'de hangi kapıda çıkarsa çıksın cezasını ödemek zorunda" diye konuştu.

GAZİANTEP İÇİN YETERLİ

Basın mensuplarının 155'ten olaylarla ilgili ön bilgi dahi alamadıklarından yakınmaları üzerine Gezer, "Operasyonel durumlarla 155 personelimiz konuların ne olduğunu bilemez. Yanlış yönlendirme yapabilir. O yüzden kaldırıyoruz. Yanlış yönlendirebilirsiniz. Uygulamayı kaldırıyorum" dedi. Bomba imha ekibiyle ilgili bir soru üzerine Gezer, "Bomba imha uzmanı önceden terörle mücadele şube müdürlüğünün bünyesindeydi. Teknik bir çalışmaya gerek olmadığı için merkezde olay yeri iki uzmanımız var. Bir tane de şu anda Gaziantep için yeter. Olay yeri inceleme birimleri daha fazla tabii" dedi. Leyla ÖZEKŞİ POLAT, Meral KINACILAR