GAZDAŞ, 31 Ekim Tasarruf Günü vesilesiyle sağlıklı ve tasarruflu ısınmanın önemine dikkat çekti. Etkili ısınma yöntemi doğal gazın çevre dostu, pratik, hijyenik ve konforlu bir yakıt olmasından ötürü yaygın olarak tercih edildiğine dikkat çeken GAZDAŞ Gaziantep Bölge Müdürü Muzaffer Yalçın, “Doğal gaz kullanımı, alınacak basit önlemler ve yaşam biçimiyle uyumlu alışkanlıklarla tüketicilerin ısınma masraflarını önemli ölçüde düşürüyor, sağlık ve tasarrufu birarada sunuyor”dedi.

ÇEVRE DOSTU

Doğal gaz kullanımının ev ekonomisine katkısına dikkat çeken Muzaffer Yalçın, "Doğal gaz diğer enerji kaynakları ile karşılaştırıldığında hem daha ekonomik hem de çevre dostu. İnsan ve çevre sağlığı düşünüldüğünde, hava kirliliğine yol açmayan, kullanımı pratik ve hijyenik bir yakıt. Doğal gaz kullanımını tercih ederek yakıt masraflarını büyük ölçüde azaltmak mümkün. Yani doğal gaz ısınma, pişirme ve sıcak su sağlanmasında, diğer yakıtlara göre ekonomik anlamda ciddi avantajlar sunuyor. Tüketime paralel olarak artan fatura bedellerinin önüne basit ve pratik önlemlerle geçilebilir,” dedi.

“Küçük önlemler büyük tasarruf sağlıyor”

Enerji tasarrufu, üretimde, konforda, kalitede ve iş gücümüzde herhangi bir azalma olmadan enerjiyi verimli kullanmak ve israf etmemek anlamına geliyor. Yani gaz, buhar, hava ve elektrikteki enerji kayıplarını önleyerek enerji geri kazanımı ve etkinliğini artırma süreci, ekonomik ve sosyal refaha doğrudan katkı sunuyor.

Binalarda ısı yalıtımını sağlayacak önlemler arasında ise mantolama yapmak, sıcak su ve kalorifer borularının yalıtımını yapmak, pencerelerde ısı cam kullanmak gibi basit uygulamalar, enerji tüketiminde tasarruf sağlayacak ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak uygulamaların başında geliyor.

Muzaffer Yalçın, yakıt harcamalarının duvarların izole edilmesiyle yüzde 40; kapı ve pencerelerde izolasyonlu malzemelerin kullanılmasıyla yüzde 13 oranında azaltılabileceğine dikkat çekti. Evlerde ısınmak için ideal sıcaklığın 20 derece olduğunu hatırlatan Yalçın “Sadece 2 derecelik sıcaklık değişikliği ile dahi, yakıt harcaması yüzde 12 oranında düşürülebilir. Verimliliği yüksek doğal gaz cihazlarının tercih edilmesi, radyatörlerde ısı ayarlı termostat kullanılması, cihazların bakımının ve baca temizliğinin her yıl düzenli olarak yaptırılması da tasarruf için katkı sağlayan diğer konular” dedi.

Yalçın, doğal gazda tasarruf yapmak için evdeki yaşam şekli ve alışkanlıklarının da büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Kısa süreli kullanımlar için sıcak suyu açmamak gibi çok basit uygulamalar alışkanlığa döndüğü zaman, yakıt kullanımını ciddi oranda azaltıyor. Elde edilen ısının korunması da yakıt tasarrufunda önemli bir faktör. Radyatörlerin önünü mobilya veya perdeler ile kapatmayıp açık bırakarak yakıt tüketimini yüzde 15 oranında azaltabilirsin. Güneşli zamanlarda perdeleri açıp eve güneş girmesini sağlamak, güneş batınca perdeleri kapatarak sıcaklığı içeride tutmak, radyatörlerin üzerine su kabı koyarak buharla evi nemlendirmek de ısıyı daha verimli kullanmanızı sağlar” ifadesini kullandı. Bülten