Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ana vatanı Hindistan olan ve dünyada pazarı gittikçe büyüyen Moringa Oleifera'nın üretimi için proje hazırladı.

Proje kapsamında kadın çiftçiler tarafından yetiştirilen Moringa fideleri toprakla buluşturuldu. Çiftçiler bu bitkiden 2-3 ay içinde yaprak hasadı, 6-9 ay içinde de tohum hasadı yapacak.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi ve proje koordinatörü Aysel Eskici, Moringa'nın gıda takviyesi olarak tüketilebildiğine dikkati çekerek:"Çocukların kesinlikle tüketmesi gerekiyor. Havuçtan 4 kat daha fazla A vitamini, muzdan 17 kat daha fazla potasyum, peynirden ve sütten daha fazla kalsiyum içeriği var. Demir içeriği de çok yüksek. Bitkinin yağı kozmetik sanayisinde kırışıklık karşıtı ürünlerde kullanılıyor" dedi.

Moringa Oleifera'nın hayvancılık açısından da önemli bir bitki olduğunu belirten Eskici şunları kaydetti:"Bitkinin sığırlarda yüzde 35-40 oranında et ve süt verimini artırdığı belirtiliyor. Kaynaklarda 300'den fazla hastalığa iyi geldiği bilgisi yer alıyor. Kanser hücrelerinin büyümesini engellediği, çocuklarda gelişim geriliğine, diyabet, tansiyon, ülser ve gastrite iyi geldiği söyleniyor." (AA)