Edebiyat hayatının bundan önceki duraklarında şiirleriyle bir adım önde olmayı başaran Muammer Karadeniz, bu kez alışılagelmiş seyrin oldukça dışında bir tarzla okurlarının karşısında.

Yazar, Kıyametin İzinde “Kutsal Taç” adlı bu son yapıtında fantastik bir romana imza atıyor.

Şiir dilinin uzağında ve binbir tonda renk armonisiyle sonsuza evrilen soru yağmuruyla gizemli bir kapıyı aralamaya çalıştığı bir roman denemesinde tespit ediyoruz onu.

Göklerdekini yerde ara

Gece aydınlığını onlara borçludur.

Dünya yerler bir olacak

Büyük yok oluşu bilmek senin elinde

Ara, oku, gör, duy bil ve yap

Yaşa ve yaşatmayı dene

Kalbinin sesini dinle

Çünkü soruların cevapları sende!”

Romana damgasını vuran obje kahraman Prof. Dr. Rudy Fischer’in ruh âleminde başlayan gelgitlerle “Armageddon Distration - Büyük Yok Oluş – Kıyamet”in izini sürdüğü ve sırlar dünyasına yaptığı yolculuk…

Geçmiş dönemde sinemayla ilgilenmiş, 7. Sanat üzerine analizler yapan, film eleştirileri yazıları kaleme alan biri olarak “Kutsal Taç”ı senaryolaştırmaya yatkın bulduğumu ayrıca belirtmek durumundayım.

Muammer Karadeniz’in bu son yapıtı ile ilgili olarak yaptığım üçüncü tespit, kitabın Amerikan aksanlı Türkçe bir roman olmasıdır.

Zira yazar, romanında kullandığı karakterleri konuştururken ya da onların kendi aralarındaki diyaloglarında kullandığı konuşma metinlerinde ve cümle kuruluşlarında Amerikan aksanını fazlasıyla öne çıkartmış. Bu manada roman, bir doğu ulusu yazarının kaleminden çıkmış bir görüntü vermiyor.

Yer, mekân ve şahıs üçgenindeki bütün pasajlar doğulu mantaliteyle değil, batılı mantaliteyle inşa ediliyor.

Yazar kendini bu yazım tekniğine yakın hissetmiş olacak ki Amerikalıların yazılı ve sözlü diyaloglarının dışında, Türklerin kendi aralarındaki diyalogları da benzer aksanda cereyan ediyor.

İzmir’den başlayarak oradan Denizli’ye, Alanya’ya Tarsus’a, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin ve hatta Trabzon’a kadar uzanan bu geniş coğrafi tanımda Gaziantep’e her halükârda iltimas geçildiği belli oluyor.

  1. Cihan-ı Ayıntab (Sayfa 132-138)

  2. Medeniyetin Buluştuğu Kadim Şehir - Gaziantep (Sayfa 139-148)

  3. Dünyanın En Görkemli Mozaik Müzesi - Zeugma (Sayfa 146-157)

  4. Çingene Kızının En Görkemli Şehri - Zeugma (Sayfa 158-171)

  5. Karagül Diyarı Gizemli Şehir - Halfeti (Sayfa 172-176)

Yazım tekniği açısından kopuşlara, kimi sayfalardaki ısrarlı tekrarlara ve cevabını arayan soruların kitabın sonunda dahi karşılığını bulamadığı gerçeğine karşın, Muammer Karadeniz’i böylesine iddialı ve cesaret gerektiren bir konuda ve roman gibi zor bir alanda eser verme çabasını takdirle karşılıyorum.

Kitapla ilgili son tahlilde dördüncü ve son tespitim Muammer Karadeniz’de şiirin dışında bir öykücü ve hikayeci damarının olduğu ve kaleminin buna uygun olduğudur.

Yerköy’den Gaziantep’e uzanan seyirde, Muammer Karadeniz’in kavradığı kalemin gücü ve şiddetiyle bize bizi anlatan ve sonrasında ulusaldan evrensele uzanan sağlam yapıtlar vereceğine eminim.