* Çingene Kızı'nın parçalarının evine dönecek olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "İki yıldan beri üzerinde çalışıyorduk. Kültür ve Turizm Bakanlarımız, Dışişleri Bakanlarımızla birlikte çalıştık. Şu anda güzel bir sonuca ulaştık. Üniversitenin, söz konusu kayıp mozaikleri yuvasına iade edeceğine dair bir protokol imzalandı. Bu bizi çok mutlu etti." dedi.

* AK Parti Milletvekili Nejat Koçer ise, "Çingene Kızı" mozaiğinin ABD'ye kaçırılan parçalarının Türkiye'ye iade edilecek olmasından büyük memnuniyet duyuyorum" dedi.

İMZALAR ATILDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile üniversite arasında söz konusu parçaların Türkiye’ye resmen iadesini öngören anlaşma, Türkiye’nin Chicago Başkonsolosluğunda imzalandı. Anlaşmaya Türkiye adına New York Kültür ve Tanıtma Ofisi Direktörü Tülin Sermin Özduran, Bowling Green Eyalet Üniversitesi adına da Rektör Dr. Rodney Rogers, Sanat ve Bilim Fakültesi Dekanı Dr. Raymond Craig ile üniversitenin Başkan Yardımcısı Sean P. FitzGerald imza koydu.

MUTLUYUZ

Anlaşmayla ilgili yazılı bir açıklama yapan Özduran, Zeugma parçalarının Türkiye’ye dönecek olmasından dolayı çok mutlu olduklarını kaydetti. Uluslararası arenada kültürel ilişkilerin karşılıklı anlayış ile yürütülmesinin öneminin anlaşma ile bir kez daha vurgulandığına işaret eden Özduran, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.

Üniversite yönetimi ise yaptığı açıklamada, meşhur Çingene Kızı mozağine ait 12 parçanın bu yıl içinde Türkiye’ye gönderileceğini duyurdu.

UZUN DÖNEMLİ İŞBİRLİĞİ

İmza töreninde hazır bulunan Türkiye’nin Chicago Başkonsolosu Umut Acar da yaptığı konuşmada, Bowling Green Eyalet Üniversitesi yetkililerine gösterdikleri iyi niyet ve iş birliği için teşekkür etti. İmzalanmakta olan anlaşmanın, Gaziantep ve üniversite arasında uzun dönemli bir iş birliğinin de başlangıcı olacağını düşündüğünü belirten Acar, “Dünyanın farklı yerlerindeki arkeolojik ve kültürel mirasımızın ülkemize yeniden kazandırılması konusundaki çalışmalarından ötürü Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığına teşekkür ederim” diye konuştu.

mozaikler.jpg

ŞAHİN: EVİNE DÖNECEK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,Zeugma Antik Kenti'nden 1960'lı yıllarda yapılan kaçak kazılarla çıkarıldıktan sonra yurt dışına kaçırılan mozaiklerin, Gaziantep'in simgesi Çingene Kızı'nın kayıp parçaları olduğunu söyledi. Çingene Kızı'nın parçalarının evine dönecek olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Şahin, "İki yıldan beri üzerinde çalışıyorduk. Kültür ve Turizm Bakanlarımız, Dışişleri Bakanlarımızla birlikte çalıştık. Şu anda güzel bir sonuca ulaştık. Üniversitenin, söz konusu kayıp mozaikleri yuvasına iade edeceğine dair bir protokol imzalandı. Bu bizi çok mutlu etti." dedi.

MÜZEDEKİ YERİNİ ALACAK

Şahin, dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi'nde özel bir bölümde sergilenen Çingene Kızı mozaiğinin eksik parçalarının yerlerinin projeksiyon yardımıyla gösterildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Çalınan parçaların daha önce ABD'deki bir üniversitede olduğu belirlenmişti. Bugün de Zeugma'ya ait bu mozaiklerin bize iade edileceğine dair anlaşma imzalandı. İade edilecek mozaikler olmaları gereken yerlere yerleştirilecek. Çingene Kızımız ailesine kavuşmuş olacak. Bizim açımızdan Zeugma Müzesi, müzelerin anası. Hakikaten alanında dünyanın en güzel müzesi. Bu eksik parçalardan dolayı yüreğimizde bir sızı vardı, şimdi bunu dindirmiş olacağız. Evine dönecek kayıp parçalarla birlikte artık Çingene Kızımız, çok daha güçlü bir şekilde müzemizde yerini alacak. Birbirinden eşsiz mozaiklerimizi, bütün dünyaya çok daha güçlü ve daha güzel bir şekilde tanıtma imkanına kavuşmuş olacağız."

mozaikleard1.jpg

KOÇER: MUTLUYUZ

AK Parti Milletvekili Nejat Koçer ise, "Kültür eserleri bulundukları toprakların tarihî belgeleridir. Tarihin izlerini taşıyan her eser o şehrin kimliğinin bir parçasıdır ve ait olduğu topraklarda anlamlıdır. Dünyanın kültür hazinesi bakımından en zengin ülkesi Türkiye, en zengin şehirlerinden biri ise Gaziantep’tir. Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesinde sergilenen Çingene Kızı mozaiği ise Gaziantep’in en önemli simgesidir" dedi.

İLK GİRİŞİM 2012'DE

Bakanlık, eserlerin iadesi için ilk girişimini Şubat 2012'de yapılan tespitlerin hemen ardından Dışişleri Bakanlığı kanalıyla yapmıştı. Fakat o dönem üniversite yönetimi, eseri satın alırken ödedikleri 35 bin doların 2012 kurlarıyla 260 bin dolara denk geldiğini belirterek, bu paranın kendilerine ödenmesi şartıyla eseri iade edeceğini bildirmişti. Üniversite, ikinci seçenek olarak da her yıl 20, toplamda ise 200 Türk öğrencinin kendi bünyelerinde eğitim almasının sağlanmasını istemişti. Bakanlık yetkilileri ise üniversitenin her iki talebini de etik açıdan doğru olmadığı için reddetmiş, üniversiteye eserleri iade ederek sergileyecekleri duyarlı davranışın eserin sergilendiği yer de dahil olmak üzere tüm mecralarda tanıtılacağı sözünü vermişti.

ASKIYA ALINMIŞTI

Üniversitenin bu tutumu nedeniyle askıya alınan fakat Bakanlık uzmanlarınca sürekli takip edilen Zeugma Mozaikleri için 2017 yılında ikinci girişim yapılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, yönetimi değişen üniversiteye Türkiye'nin Chicago Başkonsolosluğu kanalıyla Zeugma Mozaiklerinin iade edilmesi için yeni bir yazı yollamıştı. Yazıda Türkiye topraklarına ait olduğu net bir şekilde ifade edilen mozaiklerin iade edilmesi için bir toplantı yapılması istenmişti. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Bowling Green Eyalet Üniversitesindeki Wolfe Sanat Merkezinde sergilenmek üzere eserlerin replikalarının yaptırılmasını üslenirken, parçaların Türkiye’ye nakliyesi Kültür ve Turizm Bakanlığınca gerçekleştirilecek. HABER MERKEZİ - AA