İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergün Özuslu, ABD'nin Ohio eyaletindeki Bowling Green State Üniversitesi tarafından zemin süsü olarak kullanılan Zeugma mozaiklerine ait 12 parçanın geri getirilmesi için bakanlığın çalışma başlattığını söyledi. AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatma Şahin ise, Zeugma Mozaiklerinin yurt dışında bir üniversitede zemin süsü olarak kullanılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

ZORLUK ÇIKARIYORLAR

Bowling Green State Üniversitesi'nin mozaikleri vermemek için zorluk çıkardığını belirten Özuslu,

"Üniversite yetkilileri bunu yasal yollardan aldık, kaçakçılıktan değil diyorlar. Ama tabi öyle olmadığını biliyoruz" dedi.

KAÇAK KAZILARLA KAÇIRILDI

1998-1999'da Birecik Barajı'nın suları altında kalmaması için yürütülen kazılarda bulunan eserler Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergilenirken, bazı parçaların ABD'de zemin süsü olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Ohio'daki Bowling Green State Üniversitesi'nin koridorlarında zemin süsü olarak kullanılan mozaiklerin 1965'te kaçak kazılarla kaçırıldığı tahmin ediliyor.

KAÇAKÇILIĞI KABUL ETMİYORLAR

Üniversite ile 6 aydır görüşüldüğünü söyleyen Ergün Özuslu, "Üniversite zorluk çıkarıyor. Bunu yasal yollardan aldık, kaçakçılıktan değil diyorlar. Ama tabi öyle olmadığını biliyoruz. Mozaikler kaçakçılık üzerinden gitmiştir. Bakanlığımız, genel müdürlüğümüz yakınen ilgileniyor. Gerekli girişimleri var. Siyasilerde bu işin içine giriyorlar. İnşallah mozaiklerimizi biran önce Gaziantep'e getiririz" diye konuştu.

ÇİNGENE KIZININ ETRAFINDAKİ MOZAİKLER

Çalınan mozaiklerin Çingene kızı mozaiğinin etrafındaki mozaikler olduğunu ifade eden Özuslu, "Mozaikleri sergi salonlarının bir yerinde sergiliyorlar. Üzerine basma yok, koruma altında, cemakanlar içinde sergiliyorlar. Ancak onlar bizim, Zeugma mozaiklerinin parçası. Bunu kendileri de biliyor. Çünkü bizim mozaiklerle, eksik olan yerlerle birebir örtüşüyor. Kenar bordörleri, çizgileri, mozaik kalitesi, renkleri hepsi örtüşüyor" dedi.

O PARÇALAR YÖREMİZE AİT

Mozaiklerin ne zaman gittiğinin bilinmediğini, bu konuda kesin bir kayıt olmadığını dile getiren Özuslu, "Kazılardan öncede olabilir, kazılar sırasında da olabilir. Tam olarak bilinmiyor. Fakat amacımız o parçaları getirmek. Çünkü o bu yöreye ait. Bu konuda hukuki mücadele başlatılacak gereken işlem yapılacak" dedi.

FATMA ŞAHİN TEPKİ VERDİ

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatma Şahin, Zeugma Mozaiklerinin yurt dışında bir üniversitede zemin süsü olarak kullanılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Bölge dışına çıkarılan eserlerin geri getirilmesi ile ilgili çalışmaları başlattıklarını belirten Şahin, “Aslında bu ilk değil. Bu topraklar bu coğrafya bu tarih, bu kültür bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve büyük bir hazine var. Biz yüzyıllar boyunca bu hazineye yeterinde kıymet verip değer vermeyince bu tür olaylar zaman içerisinde çok oldu. Şu anda özellikle bu bölgede giden tarihi eserlerin geri getirilmesi ile alakalı da çok önemli çalışmalar başlatıldı. Bir kısmı başarıldı biliyorsunuz.

Getirilmesi ve kendi coğrafyasında kendi tarihi dokusunda olması gerektiği yerde sergilenecek şekilde çalışma yapıldı" dedi.

KABUL EDİLEMEZ BİR ŞEY

"Şimdi bu konuyla da alakalı Amerika’da bir üniversitesinin yer zemininde kullanılıyor. Böyle bir şey olamaz" diyen Şahin, "Bu kabul edilemez ve uluslararası hukuka göre bizim hem şehrimizin hem bakanlığımızın hem ülkemizin yapması gereken iş var. Bize ait tarihi dokunun başka bir ülkenin üniversitesinde sergilenmesini biz kabul edemeyiz. O yüzden hem biz son 12 yıldan hem bu dokuya vakıf eserlerimize tarihi dokumuza kültürümüze sahip çıkacak, bu hazineyi topluma kazandıracak şekilde çok önemli yeninden yapılanma sürecindeydik. Biliyorsunuz bugün Zeugma, bugün Hitit medeniyeti Rum Kale, Yesemek bugün baktığınız zaman Dülük Antik Kent bunların hepsi hak ettiği yere hızlı bir şekilde gelmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Yapılan çalışmaların yanı sıra kaybedilen eserlerin hızlı bir şekilde toparlanması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurgulayan Şahin, “Bir taraftan da geçmişin kaybettiklerimizi hızlı bir şekilde toparlamamız ve bu sürece ve çocuklarımıza kazandırmamız gerekiyor. Dünyanın neresinde hangi eserimiz varsa bunun birebir takipçisi olacağız ve uluslararası hukuk ve uluslararası toplum boyutunda bütün kurumlarla devreye gireceğiz. Ana topraklarına dönmesi konusunda da arkadaşlarımla çalışmayı başlattık. Biz bakanlığımızla görüşmeleri yaptık. Hem Dışişleri Bakanlığımız hem Kültür Bakanlığımız o eserler nerede duruyorsa, buraya gelecek şekilde çalışmaları tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ - İHA