Mayıs ayı ihracat rakamları açıklandı. Rakamlara göre ihracatta küçük bir düşüş yaşandı. Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, moral bozmadan ihracat yolculuğuna devam edeceklerini belirtti. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, ihracatın arttırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

ÇIKMAZ BİLGİ VERDİ

Ocak- Mayıs 2016 döneminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 180 ülkeye ihracat yapıldığını açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bu dönemde toplam 3 milyar 259 milyon 351 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti. Başkan Çıkmaz, Ocak-Mayıs 2016 döneminde Gaziantep’in 1.4’lük artışla 2 milyar 592 milyon 288 bin dolarlık ihracat yaptığını açıkladı.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Çıkmaz, Ocak-Mayıs 2016 döneminde 180 ülkeye yapılan ihracat rakamının 3 milyar 259 milyon 351 bin dolar olduğunu açıkladı. İhracatın arttırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini de ifade eden Başkan Çıkmaz yaptığı yazılı açıklamada “Birliklerimizce 2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde, 2015 yılına oranla yüzde 5,4’lük düşüşle toplam 3 milyar 259 milyon 351 bin dolar’lık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 216 milyon 209 bin dolar’lık ihracat kayda alınmıştır. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 7,1’lik düşüşle 3 milyar 475 milyon 561 bin dolar olmuştur” dedi.

YERİMİZİ KORUDUK

İhracatta Güneydoğu Anadolu Bölgesinin lokomotifi olan Gaziantep’in 2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde 2 milyar 592 milyon 288 bin dolar ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini koruduğunu da sözlerine ekleyen Çıkmaz, en fazla ihracat yapan sektörlerin başında hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri sektörlerinin geldiğine de dikkat çekti.

BARTIK: YOLA DEVAM

Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, mayıs ayı ihracat verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, mayıs ayında ihracatta küçük bir düşüş yaşandığını ancak moral bozmadan ihracat yolculuğuna devam edeceklerini belirtti. Geçen senenin mayıs ayına göre ihracatın yüzde 0,6 düştüğünü ifade eden Bartık, “2015 yılının mayıs ayında 521 milyon 369 bin dolarlık ihracat yapmıştık. Hedefimiz her ay ihracatın artışa geçmesidir ama bazen küçük de olsa düşüşler olabiliyor” dedi.

KONUKOĞLU: GEÇİCİ DÜŞÜŞLER

Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Gaziantep’ten bu yılın Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 oranında azalışla 518 milyon 229 bin dolar değerinde ihracat yapıldığını bildirdi. Aylık bazda çok küçük çaplı bir düşüş olmasından üzüntü duyduklarını, ama bu durumun geçici olmasını temenni ettiklerini ifade eden Konukoğlu, ‘’Yılın ilk beş ayında toplam ihracatımızda ise artış devam ediyor. İnşallah önümüzdeki aylardan itibaren çift haneli rakamları yakalanarak, ihracatımızda yukarı yönlü trendin güçlü şekilde sürmesini umuyoruz’’ dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT