Şehitkamil Belediyesinin evsel atıkların değerlendirilmesi için 3 yıl önce başlattığı projeyle toplanan 12 bin tona yakın atık sayesinde yüz binden fazla ağaç kesilmekten kurtuldu 10 bin 824 ton su tasarrufu sağlandı. Şehitkamil Belediyesince yaklaşık 3 yıl önce atıkların ekonomiye kazandırılması amacıyla "MÖP" adını taşıyan geri dönüşüm tesisi kuruldu.

Vatandaşlarda bu konuda duyarlılık oluşturulması için Gaziantep Üniversitesi ile yürütülen sosyal sorumluk projesiyle üniversite öğrencileri sokak sokak gezerek bilinçlendirme çalışması yaptı. Okullara yönelik "Atık Yönetimi ve Çevre Konulu Eğitim Projesi" çerçevesinde 91 bin öğrenciye ulaşılarak atıkların sınıflandırılması, geri dönüşümü ve doğaya zararları anlatıldı.

SAYI GİDEREK ARTIYOR

Cam, plastik, pet, kağıt ve metalden materyallerin geri dönüşümünün sağlandığı tesiste, ilk yıl bin 619 ton atık toplanırken yapılan çalışmalar sayesinde bu rakam 3. yılda 6 bin 28 tona ulaştı. Üç yıl sonunda toplam 11 bin 500 ton atığın toplandığı proje kapsamında geri dönüşüme kazandırılan kağıt ve camlar sayesinde 138 bin ağaç kesilmekten kurtuldu 10 bin 824 ton su tasarrufu sağlandı.

DRAMA İLE EĞİTİM

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, çalışmayla bu alanda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.Okullarda çocuklardan başlayarak eğitim çalışması yaptıklarını belirten Fadıloğlu, "Möpçatan" isimli çizgi film kahramanı kullanılarak yaratıcı drama teknikleriyle çocuklara eğitim verildiğini kaydetti. Fadıloğlu, "MÖP dilimize pelesenk olmuş 'çöp möp' kelimesinden geliyor. Çöp evsel atığın, MÖP de geri dönüşümün adı" dedi.

YENİ BİNALARDA GERİ DÖNÜŞÜM

Milli gelire zarar vermemek ülke kaynaklarını heba etmemek adına geri dönüşümü hayata geçirdiklerini, imkanlar dahilinde yerinde ayrıştırma için gayret gösterdiklerini vurgulayan Fadıloğlu, "Bundan sonraki hedefimiz, yeni yapılan imar planı çalışmalarında konutlara çöp konteynerlerinin yanı sıra geri dönüşüm konteynerlerinin de konulmasını sağlayarak daha nitelikli bir geri dönüşüm elde etmek" diye konuştu. AA