Kişinin çok fazla yalan söylemesi, kimi zaman söylediği yalana kendisinin de inanması ve başkalarına da doğru gibi anlatması olarak bilinen yalan hastalığı Mitomanide büyük artış olduğu öğrenildi.

VİCDANLARINDAN UZAKLAŞIRLAR

Uzmanlar, Mitomanik hastalarının, suçunun üstünü örtmeye çalıştıkça yalan söylediğini ve bir süre sonra ürettikleri yalanlara kendileri de inanmaya başladıklarını belirterek, "Zamanla vicdanlarından uzaklaşan Mitomanlar, gerçek bir varlık elde edebilmek için sürekli yalan söylemeye devam ederler. Mitomanlar, bir çıkar elde etmek ya da ilgi çekmek için de yalan söylemeye devam ederler. Bu hastalıklı kişiler, bir makamı elde edebilmek için de yalan söylemekten kaçınmaz ve bu durum hayatlarının rutini haline gelir" dediler.

AŞAĞILIK KOMPLEKSLERİ VAR

Mitomanların, günlük hayatlarında gerçek olmayan fikirlerle insanları yönlendiren ama bunda belirgin bir amacı olmayan kişiler olduğunu kaydeden uzmanlar, "Bu kişiler yalan bilgiler üzerine kurgusal bir yaşam geliştirirler. Mitomanlar, temel olarak sevgi ve ilgi peşinde koşarlar. Bazılarında derin aşağılık kompleksleri vardır. Çocukluktan itibaren önemsenmediğine inanan kişilerdir. Bilinçaltlarında kendilerini önemsetecek kurgusal bir öyküyü düzenlerler. Ama bunların gerçek dışı olduğunun farkına varmazlar. Aslında çevrelerinden çok kendilerine zararları dokunur" diyor.

KAŞ, SAÇ YOLMA HASTALIĞI

Mitomaninin, bir çeşit dürtü kontrol bozukluğu olarak tanımlanabileceğini de ifade eden uzmanlar, "Kleptomani yani çalma hastalığı, kumar bağımlılığı, kaş, saç yolma hastalığı gibi... Kişi kendini yalan söylemekten alıkoyamaz. Bu, onun engelleyemediği bir dürtüsüdür. Yalan söylerken büyük haz duyar ama, hemen peşinden pişmanlık duyar. Yalanlarından sonra suçluluk duyarlar ve çevresindekilere bunu bir daha yapmayacağını söyleseler de yalan söylemeye devam ederler. Çok basit şeyler için gereksiz yere yalan söylerler. Mitomanlar, birilerini kandırmak amacıyla yalan söylemezler. Zaten yalanları öylesine gelişigüzeldir ki, nasıl toparlayacakları konusunda bir planları yoktur, en büyük sorunu da eşleriyle yaşarlar" diye konuşuyor.

MİTOMANİYE ZEMİN HAZIRLAYAN UNSURLAR

Kişilik bozuklukları

Narsistik kişilik

Asosyal kişilik

Histerik (histriyonik) kişilik

Çocukluk yıllarında istismara uğramış olmak. Haber Merkezi