TBMM’de yoğun tartışmalara neden olan MİT Yasa Teklifi hakkında değerlendirmede bulunan CHP Milletvekili Mehmet Şeker, teklif hakkında bomba açıklamalarda bulundu. Teklifin, MİT’e sınırsız yetki verdiğini, yargı ve Meclis denetimi dışında tuttuğunu belirterek, “bu düzenleme darbelerin önünü açacaktır” dedi. MİT yasası ile ilgili olarak mecliste CHP Grubu adına konuşan CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ ise, yasa değişikliği için “tamamen Hükûmete bağlı, tamamen Başbakana bağlı bir istihbarat örgütünün temel taşlarını döşeme operasyonudur. Buna kesinlikle izin vermememiz lazım” dedi. Serindağ mecliste CHP grubu adına yaptığı konuşmada, yeni MİT yasasını eleştirerek “Günlük olaylara göre, konjonktüre göre devlet birimlerini şekillendiremezsiniz. Şekillendirirseniz de sonuçta bumerang gibi size döner” dedi.

ŞEKER'DEN ELEŞTRİ

TBMM Genel Kurulu’nda MİT Yasa Teklifi hakkında konuşan Şeker, Teklif ile MİT’e her türlü kişi kurum ve kuruluştan istediği bilgi, belge ve veriyi toplama imkânı, sınırsız olanaklar ve olağan üstü geniş yetkiler tanındığını kaydederek, “MİT'i yargı denetiminin dışına çıkaran ve Meclis denetimine de tabi tutmayan, MİT'in taleplerine mutlak cevap vermeyi getiren, verilmediği durumlarda cezalar öngören, her türlü yasanın üstünden tutan, son derece yanlış düzenlemeler içeren bir teklifle karşı karşıyayız” diye konuştu.

İLLEGAL OLAY ÇOK

“Bizim ülkemizde de hafızalarımızdan asla silinmeyecek faili meçhul cinayetler gibi, devlet istihbarat örgütünün sorumlu olarak gösterildiği illegal pek çok olay vardır" diyen Şeker, "Yakın tarihte de uyuşturucu sevkiyatı yapan, Türkiye'ye sığınan muhalif albayı Suriye rejimine satan MİT personellerine şahit olduk. Şimdi, bu gerçekler varken siz MİT'e olağanüstü yetkiler veriyorsunuz ve faaliyetlerini yargısal, parlamenter her türlü denetimin dışına çıkartıyorsunuz, MİT personelinin yargılanmasının önünü tıkıyorsunuz. Yani istihbarat içindeki illegal çeteleşmeleri bu düzenlemeyle yasal bir zırha büründürüyorsunuz ve resmîleştiriyorsunuz" şeklinde konuştu.

ŞİMDİ MODA PARALEL YAPI

“İktidarın sıkıntıya düştüğünde hep dile getirdiği bir faiz lobisi vardı. Unuttuk gitti herhâlde, kimsenin aklına gelmiyor. Şimdi moda paralel yapı” diyen Şeker, şöyle konuştu: Bu ülkede faili meçhul cinayetler işlendi ve bunu herkes biliyor. 1 Mayıs 1977, Maraş, Çorum, Malatya ve Sivas katliamları işlendi. Kamuoyunda çok gündeme gelen Özel Harp Dairesi, Gladyo, kontrgerilla, JİTEM adıyla bilinen oluşumlar vardı. Bunlarla ilgili Darbe Komisyonunun önerileri vardı. Ama iktidar bu önerileri Meclise getirip tarihimizin karanlık sayfalarının üzerine gitmedi” HABER MERKEZİ