Hasan Kalyoncu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Rifat Çelebi, mimarlığın; sadece mekan yaratmak olarak açıklanamayacak kadar derin bir meslek olduğunu belirterek, "Özellikle günümüzde bu değerli mesleğin anlamını yenilemek, güncellemek gerektiğini düşünüyorum. Akıllı binalar, sürdürülebilirlik, enerji tasarrufu, kentsel dönüşüm gibi kavramlar bize Mimarlık tanımını birkez daha yapma gereğini hissettiriyor" dedi.

Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nin, tarihi doku içinde bulunduğunu söyleyen Çelebi, "Bir yanımızda Urfa, bir yanımızda Mardin gibi çok önemli uygarlıklara merkez olmuş kentsel dokular olduğunu da düşünürsek, bölgenin tek Mimarlık Bölümü’ne evsahipliği yapmak, hem sosyal sorumluluğumuzu hem de mesleki sorumluluğumuzu artırıyor. Buradan mezun olacak öğrenciler de bu sorumluluğun en önemli parçası olacaktır" dedi.

Mimarlığın bir yaşam biçimi olduğunu dile getiren Çelebi, "Gaziantep, bugün ülke içinde stratejik bir konuma sahip. Sosyopolitik açıdan baktığımızda da, üzerinde yaşadığımız toprakların ne kadar önemli olduğunu fazlaca anlatmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Burada Mimarlık mesleğine düşen görev, gelecek nesillere de bu değerli toprakların zarar görmeden, en güzel şekilde inşa edilerek aktarılmasını sağlamaktır. Diğer bir ifadeyle; “sürdürülebilirlikle tasarlamak” hepimizin görevi olmalıdır" diye konuştu.

Mimarlık aynı zamanda bir sanat dalı da olduğunu dile getiren Çelebi şunları söyledi:"Bu bakış açısıyla tasarlamak bize ayrı bir sorumluluk ve bir o kadar da keyif veriyor. Tüm dünyada bu değerli ve çok renkli meslek mensubu kişilerin çok farklı dallarda başarılara imza atmış olmasının nedeni, biraz da bu sanatsal yaklaşımın eseridir. İnsanlara yaşayacakları ve kimi zaman mutlu, kimi zaman mutsuz olduklarında içinde bulunacakları mekanları tasarlamak, önemli bir vizyon ve geniş bir bakış açısı gerektirir. Tüm dünyayı takip etmek, değişen ve gelişen trendlere uyum sağlamak mimarlık mesleğinin olmazsa olmazlarındandır." Bülten