Mimarlar Odası 13. Olagan Genel Kurulu yapıldı. Blok listeyle gidilen ve Mevcut Başkan Sıtkı Severoğlu ile Mustafa Büyükuncu’nun yarıştığı seçimlerde Sıtkı Severoğlu 226 üyenin oyu alarak yeniden başkanlığına seçilirken, Mustafa Büyükuncu 119 üyenin oyunu alabildi. Severoğlu’nun listesi, merkez delegeliğinde 236, Mustafa Büyükuncu’nun listesi ise 127 oy aldı. Sıtkı Severoğlu’nun yönetimi Cihangir Uygur, Altuğ Çolak, Hasan Özgür Girişken, Çiğdem Cesur Apa, Erdem Güzelbey ve Evşen Konukoğlu’ndan oluştu.

Mimarlar Odası\'nın 13. Olagan Genel Kurulu yapıldı. Katılımın yüksek olduğu genel kurulda, birlik beraberlik mesajlarının yanısıra, mesleğin sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı.

Mimarlar Odası Olağan Genel Kurulu\'nun ilk gününde gündem maddeleri görüşüldü. Gaziantep Ticaret Odası\'nda yapılan ve divan başkanlığını Ünal Özdil\'in yaptığı genel kurula Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Baro Başkanı Ali Elibol, Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçürparmak, Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Halil Uğur, Genel merkez gözlemcisi Erkan Karakaya ve çok sayıda mimar katıldı.

MİMARLAR ODASI EN DİRİ ODA

Genel Kurulun açılışında konuşan Baro Başkanı Ali Elibol, Sıtkı Severoğlu ve ekibini kentin ve mimarların sorunları için yaptıkları çalışmalardan dolayı kutladı. Sivil toplum örgütlerinin demokrasinin güçlenmesinin en önemli ayağı olduğunu belirten Ali Elibol, \"STK\'lar içinde en diri oda mimarlar odasıdır. Bunu akademik oda toplantısında bir kez daha gördük. Kentin imar, gerek, ulaşım, kentsel dönüşüm başta olmak üzere tüm konularında duyarlılık gösteren mimarlar odasını baro başkanı olarak kutluyorum ve her iki adaya da başarılar diliyorum\" dedi.

GAZİANTEP KAZANSIN

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ise, iki adaya da başarı dileğinde bulunarak, \"Kazanan birliğimiz, beraberliğimiz olsun. Gaziantep kazansın\" dedi.

ODALAR SIKINTI İÇERİSİNDE

Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçükparmak ise, kanun hükmünde çıkarılan kararlarla odaların yetkilerinin ellerinden alındığını, odaların küçültüldüğünü belirterek, tüm meslek odalarının ciddi sıkıntı içerisinde olduğunu söyledi.

NEYİN SİYASETİNİ YAPIYORUZ?

Odaların siyaset yaptığının öne sürüldüğünü belirten Başar Küçükparmak, \"Neyin siyasetini yapıyoruz. Kale\'nin durumunu dile getirmek, asansörler uygulamalarıyla ilgili ve hataları dile getirmek veya tramvay ile ilgili gerçekleri dile getirmek siyaset yapmak mıdır?. 60 yıldır odalarımız hep siyaset yapmakla suçlanmıştır. Odalarımız yine doğruları söylemeye devam edecektir. Seçimlerin bir demokrasi şöleni havasında geçmesini diliyorum\" dedi.

MESLEĞİMİZİN SORUNLARI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Halil Uğur ise, günümüzde önemli bir değişim yaşandığını, meslek örgütleri olarak bir yandan mesleğin sorunları için uğraşırken, bir taraftanda demokrasi, insan hakları ve Cumhuriyetin temel ilkeleri ve kentimizin ve ülkemizin sorunlarıyla kamuoyu oluşturma çalışmalarını yılmadan sürdürüyoruz. Bugün Ortadoğu\'ya baktığımızda bir olmanın ve beraber olmanın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Genel Kurulun hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, adaylara başarılar diliyorum\" dedi.

MİMARLAR DAVAYI KAZANDI

Genel Merkez gözlemcisi Erkan Karakaya ise Mimarlar Odası\'nın daha önce Adana\'ya bağlı olduğunu ancak zaman içinde şubeleştiğini ve şu anda en aktif şubelerden biri haline geldiğini söyledi. Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi\'nin mimarlık ünvanının mimar olmayanlar tarafından kullanımının önüne geçmek için açtığı davayı kazandığını ve bunun da örnek oluşturduğunu belirtti.

MESLEK ODALARI KONTROL ALTINA ALINMAK İSTENİYOR

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu, Mimarların çalışma alanlarını daraltmaya çalışan yasal düzenlemeler, genelgeler, yönetmelikler olduğunu belirterek, \"Bunlara karşı açılmış birtakım davalar devam etmektedir. Planlı alanlar tip imar yönetmeliğinde, imar kanununda yapılan değişiklikler gibi. Meslek odalarının faaliyetleri kontrol altına alınmak ve ortadan kaldırılmak isteniyor. Meslek odaları Anayasaya dayanır. Ayrıca Mimarlar Odası\'nın kendi yönetmeliği var\" dedi.

100 MADDEDEN 80\'İ İMAR TADİLATI

Siyasi rant hesabı gütmeden, daha yaşanabilir bir Gaziantepiçin mücadele ettiklerini belirten Sıtkı Severoğlu, \"Bu kentin çok önemli sorunları var. Bu kentin 1/25 bin ölçekli nazım planı varken, bu kentin 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı varken, şu anda kentte yapılan bütün uygulamalar, bunlara aykırı yapılır hale geldi. Meclislerde 100 adet gündem maddesi varsa bunların 80 tanesinin imar tadilatları olduğunu görüyoruz. Son dönemlerde azaldı ama yine yüzde 70\'i imar tadilatı. Bunlarla ilgili mücadele ettik\" diye konuştu.

UYARIMIZ DOĞRU ÇIKTI

\'Biz belediyelerle tartışmadık, diyalog içinde olduk\' diyen Severoğlu şunları söyledi:\"Kale\'nin kulesi çökmeden önce biz büyükşehir belediyesi ve valiliğe dilekçe ile başvurarak burasının tehlike oluşturduğunu ilettik. Takibe aldıklarını söylediler. Tekrar yazı yazdık çökecek dedik. 6 ay sürdü, tam bizim dediğimiz nokta çöktü. Zaman zaman belediyelerle karşı karşıya geldik. Kendirli Kilisesi\'yle ilgili bir açıklamamız nedeniyle Asım Güzelbey beni istifaya davet etti. Biz hiç cevap vermedik. Çünkü biz belediye başkanlarının zaman zaman etrafındaki insanlar tarafından yanıltıldığını biliyoruz. İlgili mahkemeye başvurduk, bilirkişi raporuyla basın toplantısı yaptık. Sayın Güzelbey, bizi ziyarete geldi ve duyarlılığımızı kutladı.\"

PEK ÇOK DAVA AÇTIK

Şahinbey Belediyesi ile çok sık karşı karşıya geldiklerini, açtıkları davaların çoğunu Şahinbey\'deki konuların oluşturduğunu belirten Severoğlu, \"Türktepe ve Yazıcık ile ilgili açtığımız davalar var. Türktepe\'deki tarihi dokunun bozulmaması konusunda hassasız. Kamil Ocak Stadı, Maarif kavşağındaki plan, hava kirliliği, ulaşım, tramvaylarla ilgili uyarılarımız ve çözüm önerilerimiz oldu. Oğuzeli Cumhuriyet Meydanının alışveriş merkezi yapılmaması için dava açtık.\" dedi.

BU BİR BAYRAK YARIŞI

Mustafa Büyükuncu ise, iki ayrı listeyle seçime gidilmesinin,iki ayrı farklı görüş anlamına gelmemesi gerektiğini belirterek, \"Bu bir bayrak yarışı. Sayın Severoğlu bir dönem yapacağını söylemişti. Ben o nedenle aday oldum, seçimlerin renkli geçmesi için aday oldum\" dedi.

FATURA KONUSU ÖNEMLİ

Odanın 745 üyesi olmasına rağmen genç mimarların oda faaliyetlerini katılmamasını, göreve seçilmeleri halinde genç mimarların faaliyetlere katılması ve sorunlarının çözümü noktasında çalışacaklarını belirten Mustafa Büyükuncu, \"Genç mimarlar odaya aidiyat hissetmedi. Oda olarak mimarlık konusunda farkındalık yaratmalıyız. Mimarların saygınlığı ve itibarının artırılması konusunda çalışmalar yapacağız. Fatura konusu önemli\" diye konuştu.

GENÇ MİMARLAR SÖZ ALDI

Genel kurulda söz alan mimarlar sorunlarını dile getirdi, bu dönem yapılması gerekenlerle ilgili görüş bildirdi. Şanlıurfa\'dan genel kurula katılan mimarlar, şubeleşmek istediklerini söyledi. Severoğlu ve yönetimi mimarların sorularını ve eleştirilerini cevapladı. Severoğlu, \"Bir gün önce odamıza kayıt olan mimar arkadaşımızla 50 yıllık mimar arasında bir fark yok. Amacımız mesleğimizin sorunlarını çözmek, meslektaşlarımıza en iyi şekilde hizmet etmek\" dedi.

Meral KINACILAR