Gaziantep'in Tarihi Kültürü ve Turizminin masaya yatırıldığı Kent Konseyinde, sadece sorunlar değil, çözüm önerileri de ortaya konuldu. Kent konseyi Yakın Tarihi Araştırma ve Kültürel Miras Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Pamuk, kentin yakın tarihi araştırma konusunda yapılması gerekenlerle ilgili yapılması gereken çok şeyler olduğunu söyleyerek "Kurtuluş Meydanı, Şehitler Abidesinin yapılması, İstiklal Madalyası için Muzayede Salonunun yapılması, İstiklal Madalyasının bu salonda teşhir edilmesi ve halkın kullanımına açılması gerekir. Antep savunmasında önemli olayların yaşandığı yerlere birer hatıra sembolü ve olayın mahiyetini anlatan bir yazının konulması lazım. Dayı Ahmet Ağa Konağı'nda bulunan Fransız top mermisinin teşhir edilmesi, Millet Hanı'nın Antep Savunmasındaki rolünün anlatılması, Şimdiki Öğretmenevi olan Kendirli Kilisesi duvarlarında bulunan kurşun izlerinin Antep savunmasından kalma izler olduğu belirtilmelidir. Antep savunmasında hastane olarak kullanılan Şeyh Fethullah Caminin önemi pek çok kişi tarafından bilinmemektedir. burasının önemini anlatan bir yazının asılması iyi olur. Boyacı Camii karşısındaki sokağın içinde bulunan ve şu anda otopark olarak kullanılan bir mekanın duvarında Fransızların sivil haltın üzerine attğı 15,5'luk bomba hala durmaktadır. Bu bombanın koruma altına alınarak gelecek nesillere Anteplinin hangi şartlar altında yaşadığını göstermek gerekmektedir. Diğer yandan burası hakkında bilgi vererek tur güzergahına eklenmelidir. Şehit kadınlar ile çocukların isimleri sokak ve caddelere verilmeli, Şahinbey ve Ahi Baba'nın Evlerinin restore edilmesi, Çanakkale ile Kardeş Şehir Protokolü yapılmalı, Şehitler Abidesinin çevresinde düzenleme yapılmalı" dedi.

MİMARİ VE DİNİ UNSURLAR RESTORE EDİLMELİ

Kültürel miras konusunda yapılması gerekenlere değinen Pamuk şunları söyledi:"Gaziantep tarihini ve savunmasını anlatan temel kaynakların yeniden basılması, mimari ve dini unsurların restore edilmesi şart. Boyacı camii arka tarafında şu an park olarak kullanılan yerde, bir zamanlar Antep savunması şehitlerinin mezarları vardı. Maalesef o mezarlar zamanla yok edilmiş ve yerleri boş araziye dönüştürülmüştür. Burasının mezar olduğu bir tabelaya yazılarak oraya konulmalıdır. Yuşa Peygamber Türbesinde ve Nuri Mehmet Paşa Camiinde olduğu gibi Gaziantep'teki eserler restore edilirken bazen aslına sadık kalınmadığı görülmektedir. Restorasyon yapılırken ilgili kurumların, üniversite veya sivil toplum kuruluşlarından bilgi alması önemlidir. Bilimsel tezler ve diğer çalışmaların teşvik edilerek desteklenmesi, Gaziantep ağzı konusunda çalışmaların yapılarak bu alandaki çalışmaları yürütecek bir enstitü kurulması, Gaziantep'te görevli tarih ve edebiyat öğretmenlerine yönelik olarak Gaziantep'in tarih ve kültürünü konu alan bir çalışmanın yapılması, başta Gaziantep savunması olmak üzere şehrimizin yakın tarihini konu eden tiyatro, film, belgesel, fotoğraf, resim, heykel çalışmaları hazırlanmasına katkı sağlanması lazım."

KAVAKLIK'TAKİ BÜSTLER TAŞINMALI

Gaziantep'in kültür hayatına vakıf olan ve yaşayan Gazianteplilerle sözlü tarih çalışması yapılması gerektiğini dile getiren Pamuk, "Bu konuda il koordinasyon kurulunun kurulması, tıp müzesinin kurulması, büyükşehir belediye bünyesinde Kültür A.Ş.'nin kurulması gerekiyor. Tabakhane köprüsü üzerindeki asfaltın kaldırılarak tarihi özelliğinin ortaya çıkarılması turizm açısından önemlidir. Antep savunmasında heyeti merkeziyenin karargahı olarak kullanılan Kürkçü hanının restore edilerek kaybolan meslekler müzesi olarak faaliyet göstermesi uygun olacaktır. Antep savunması esnasında heyeti merkeziye tarafından imalathanesi hariye oarak kullanılan büyük pasajın ön savaş turizmi açısından ön plana çıkarılması uygun olacaktır. Gümüş kastel, kadı Mahir çeşmesi gibi yapıtlar tekrar ihya edilebilir. Kavaklı'daki büstlerin daha münasip bir yere taşınması, vakıf müesseselerinin şehir hayatına katkılarının artırılması" dedi. MERAL KINACILAR