Gaziantep'ten 750 öğretmen gitti, 450 öğretmen geldi. Bu dikkat çekici bir durum.Tayin isteyen daha fazla gibi. Tayinde en çok Ankara, İzmir isteniyor. Tabi tayinde şehrin cazibesi çok önemli.

· Suriyeliler muhacir. Sıkıntılar yaşasakta kardeşlerimizdir. Gaziantep'te çadır kentlerin dışında 10 bin civarında Suriyeli öğrencinin eğitim görüyor.

· Okul müdürlerinden talebim öğretmenleriniz okula mutlu gelsinler, 'ya şu zil çalsında kaçayım buradan' demesinler. Aynı şey öğrencilerimiz içinde sözkonusu. Bizim duygulara ulaşmamız gerekiyor"

Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, üniversite giriş sınavlarında Gaziantep'in makus talihini yenmeye başladığını söyledi. Ekinci, “Gaziantep'in 80.nci sırada olduğuna dair bir bilgiye ben ulaşamadım. O halk arasında yayılmış bir söz. En son YGS'deki sıralamamızı biliyorum. Ama bakanlığımız il sıralarının açıklanmasına izin vermiyor. Bakanlığımızın emri nedeniyle LYS ve YGS'deki sıramızı açıklayamıyoruz. Ama şunu söyleyeyim 80 rakamıyla uzaktan yakından alakası yok. Ciddi manada bir gelişimi gözlediğimizi söyleyebilirim" diye konuştu. Ekinci, "Üniversite giriş sınavlarında yukarı çıkıyoruz. Roket gibi. Birinci olalım diye bir iddiam yok. Hedefim 30" dedi.

BAŞKA İLDE BÖYLE BİR VALİ VAR MI?

Gaziantep'in en büyük şansının sivil toplum örgütleri olduğunu söyleyen Ekinci, "Eğitimden başka bir şey düşünmeyen bir valimiz var, bundan daha büyük bir avantaj olabilirmi? İlin büyükşehir belediye başkanı var, bakanlık yapmış, hadi ne yapacaksak yapalım diyor, bunlar hangi ilde var? İlçe belediyeleri de aynı keza. Yani Gaziantep makus talinini yenmeye başladı" diye konuştu.

BU KADAR İDDİALIYIM

'Sihirli değneğimiz yok ama bu ilin potansiyeli başarıyı hakediyor' diyen Ekinci, " Biz bu ilin potansiyelini değerlendirmek istiyoruz. İnşallah önümüzdeki yıldan itibaren çok net şekilde gelecek yıl yaptığımız çalışmaların meyveleri görülecek. Antepteki değişim ve dönüşüm, istatistiklerede yansıyacak, bunu herkes anlayacak. Bizim yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarımızın neticesi görülecek. Söz sözdür, gelecek sene çabur gelir, gelecek sene bu söylediklerimiz ortaya konur. Bu kadar iddialıyız" dedi.

BİLİYORUM AMA AÇIKLAYAMAM

Celalettin Ekinci, üniversite giriş sınavlarında rakamların bir önceki yıla oranla çok ciddi artışlar olduğunu belirten Celalettin Ekinci, "Ciddi manada artışlar var. Hem fiziki, hem diğer etkenler konusunda ekstra gayret gösteriyoruz. Gaziantep'in bulunduğu yerden hiçkimse memnun değil dolayısıyla bende memnun değilim, ama her zaman söylediğim birşey var 80 kelimesini kabul etmiyorum. Öyle bir istatistik yok hiçbir istatistikte Gaziantep'in 80.nci sırada olduğuna dair bir bilgiye ben ulaşamadım. O halk arasında yayılmış bir söz. En son YGS'deki sıralamamızı biliyorum. Ama bakanlığımız il sıralarının açıklanmasına izin vermiyor. Bakanlığımızın emri nedeniyle LYS ve YGS'deki sıramızı açıklayamıyoruz. Ama şunu söyleyeyim 80 rakamıyla uzaktan yakından alakası yok. Ciddi manada bir gelişimi gözlediğimizi söyleyebilirim" diye konuştu.

4 YILINI DOLDURAN MÜDÜRLERİN DURUMU

Şube müdürleri, müdür yardımcıları, ilçe müdürlerinde değişim yaptıklarını, bazı şeyleri planlayabilmek, bazı şeyleri yapabilmek için bunu yapmaları gerektiğini söyleyen Ekinci, "Şu anda o kadrolar doldu tamamen. Önümüzdeki seneye hazırlık yapıyoruz. Okul müdürlerimizle ilgili şu anda bir değişim dönüşüm devam ediyor. Velilerimizin, öğrencilerimizin de işin içinde olduğu, onlarında görüşlerinin fikirlerini söyledikleri bir sistem var, bu sistem içerisinde 4 yılı dolduran okul müdürlerimizle devam edip veya etmeyeceğiz ile ilgili çalışmalar şu anda devam ediyor" dedi.

GÜVEN TESİS ETMELİYİZ

Gaziantep'te eğitimdeki başarısızlığın teminde istişarede, iletişimde ve güvende sıkıntı olmasının yattığını, genelde soyut kavramlarda sıkıntı olduğunu belirten Ekinci şunları söyledi:"Derslik sıkıntısından, göçten bahsediliyor, velilerin ilgisizliğinden bahsediliyor. Bunlar elbette etken ama bu etkenler Türkiye'nin değişik bölgelerinde, değişik şekillerde var. Aslında bunlar ekstra sorun olmaktan ziyade, sorun diğer açılardan biz bu açığı kapatmıyoruzda ondan. Yani bizim bir kere kendi çalışanlarımız arasında bir güven tesis etmemiz gerekiyor. Milli eğitim müdürlüğü ve okullarımızda çalışan öğretmenlerimiz, müdürlerimizin yaptıkları işin bilincinde olmaları gerekiyor. Biz çok özel iş ve önemli bir görev üstleniyoruz, bizim yaptığımız işin, herhangi bir yanlışın bir telafisi yok, dolayısıyla bizim çalışmamız gerekiyor demeleri gerekiyor."

SORUNLAR HAVADA KALMAMALI

'Sistemimize zarar verecek, emaneti koruyamayacak insanlarla biz yola devam edemeyiz' diyen Ekinci, "Herkes bu konuda üzerine düşeni yapmak zorunda. Bu güveni tesis etmemiz lazım. İletişim çok önemli. Nerede ne sorun varsa, nerede ne problem varsa bunu benim bilmem gerekiyor. Hemen soruna müdahale etmek gerekiyor. Antep büyük bir il.

Okul ve kurum sayısı oldukça fazla, dolayısıyla sorunların havada kalmaması gerekiyor. Anında çözülmesi gerekiyor. Bu manada bir yapı oluşturuyoruz. Okullarımızdan bilgi akışı hızlı olmalı ki, hızlı müdahale edelim. Online bir iletişim kanalı oluşturuyoruz" dedi.

BİREYSEL BAŞARILAR KOLLEKTİF BAŞARILARA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

Eğitimdeki sorunu bu kentteki sivil toplum örgütleri, kamuoyu ve milli eğitim ekibiyle birlikte çözeceklerini söyleyen Ekinci, "Gaziantep'te şu var, gerçekten bireysel olarak çok güzel işler yapan kişi ve kurumlarımız var, sanayicilerimiz var. Bu bireysel başarıları kollektif başarılara dönüştürmek istiyoruz. Bir taş kaldırılacak, çok büyük bir yük var, bu yükü herkes farklı zamanlarda kaldırmaya çalışırsa, bu yük kalkmaz. Ama herkes aynı anda Bismillah derse, hep beraber bu taşı taşırız. İşte bizim Antep'te gördüğümüz sorun, bu işbirliğinin, bu iletişimin, bu karşılıklı güvenin sağlanamamış olması" dedi.

PARA VAR ARSA YOK

Derslik sayısındaki sıkıntıların devam ettiğini, imkanımız olduğunu ancak arsa sıkıntısının had safhada olduğunu belirten Ekinci şöyle konuştu:"20 yıl önce Antep planlanırken bugünlere göre planlanmalıydı. Bugünkü yöneticinin görevide 20 yıl sonraki Antep'i planlamak. Rutinin dışındaki faaliyetlerimiz devam ediyor. Özellikle Şahinbey ve Şehitkamil'de derslik konusunda önemli bir sıkıntı var. Yapılaşmadan kaynaklanan sorunlarımız var. Devletin parası da var, hayırseverimizde var, imkanımız var ancak arsa sıkıntısı var. Türkiye'nin hiçbir yerinde olmadığı kadar okul inşaatları devam ediyor. Birkaç yıl içinde derslik sorununu olağanüstü bir sıkıntı olmaktan çıkaracak durumdayız. 60-65 kişilik sınıflardan artık 40'lı, 30'lı sınıflara çekilme sözkonusu. Liseler semt okulu hüviyetinden çıktı. Bunları belki şehir dışına taşıyıp buradaki okulları ilk ve ortaokullara dönüştürebiliriz. Fiziksel şartlarla ilgili meseleyi kısa sürede çözeceğimize inanıyoruz."

ÖĞRETMEN AÇIĞIMIZ YOK DENECEK KADAR AZ

Gaziantep'te 520 bin örgün ve yaygın eğitim alan öğrenci olduğunu, öğretmen sıkıntımızın ise yok denecek kadar az olduğunu dile getiren Ekinci, "18 bin öğretmenimiz var, norm açığımız 3 bin civarında görülüyor. Bu sene 36-40 bin civarında öğretmen alınacak. Gaziantep'e gelecek öğretmenlerle gelecek döneme öğretmen açığı olmadan girebileceğimizi düşünüyorum" dedi.

RUTİN DIŞINDA FAALİYET YAPIYORUZ

İller arası tayinde Gaziantep'ten 750 öğretmenin gittiğini, 450 öğretmenin geldiğini belirten Ekinci, bunun dikkat çekici olduğunu söyledi. Ekinci, "Tayin isteyen daha fazla gibi. Tayinde en çok Ankara, İzmir isteniyor. Tabi tayinde şehrin cazibesi çok önemli. Kültür eğitimi etkiliyor. Sadece öğretmenler için değil tüm kamu çalışanları için şehrin cazip bir hale gelmesi gerekiyor. Kira olayları bizim öğretmenlerimiz içinde bir sorun. Bu konuda belediyelerimizin ciddi çalışmaları var Fatma Hanımın ciddi çalışmaları var. Bu kentte rutin dışında bir faaliyet var" dedi.

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİMİZ OKULA MUTLU GELMELİ

Okul müdürlerinden talebinin öğretmenlerin okula mutlu gelmesi olduğunu dile getiren Ekinci, "İş ortamında insanlar mutlu olmalı, eğlenmeliler. Tabi eğlenmek demek müziği açıp oynamak değildir, yaptığın işten zevk almak demektir. Okul müdürlerinden talebim öğretmenleriniz okula mutlu gelsinler, 'ya şu zil çalsında kaçayım buradan' demesinler. Aynı şey öğrencilerimiz içinde sözkonusu. Bizim duygulara ulaşmamız gerekiyor" dedi.

OKUL MÜDÜRLERİ BİRBİRİNİ TANISIN

Projeleriyle ilgili de bilgi veren Ekinci, "Bu sene başlattığımız gelecek sene devam edeceğimiz projemiz var. Kentimizde bireysel başarıyı yakalamış okullarımız var. Okul müdürlerimizi değişik okullarda biraraya getiriyoruz. Kendi okullarının dışındaki okulları da görsünler baksınlar istiyoruz. O zaman muhakkak alacakları birşeyler vardır. Tanımayanlar birbiriyle tanışsınlar. Onun dışında genç şair ve yazarlar kulüpleri okullarda kuruldu. Öğrencilerimizin şiir hikaye yazmalarını özendireceğiz. 1000 tane okul içerisinde her okulda en az 30 tane öğrenci genç yazarlar ve şairler kulübünün üyesi. Bu 30 bin tane şiir demek. Ayrıca bir kitap fuarı düzenleyeceğiz. Türkiye'nin bütün kitap firmaları gelecekler stand açacaklar. 520 bin öğrenci orayı ziyaret edecek" dedi.

HEDEF İLK 30

'Gaziantep'in eğitimdeki gelişimi süper' diyen Ekinci, "Yukarı çıkıyoruz, roket gibi. Birinci olalım diye bir iddiam yok. Tabi Ankara'nın imkanlarıyla sosyo ekonomik yapısıyla elbette Gaziantep aynı olmaz. Bu şehrin daha çok hizmete, çalışmaya ihtiyacı var. Ama bizim hedefimiz üniversiteye girişte iller arasında ilk 30'da olmak. Bizim 30'nculuğumuz Ankara'nın birinciliğinden daha değerlidir. Bu başarı için kamuyunun ve halkın desteği de önemli" dedi.

BAŞKA İLDE BÖYLE BİR VALİ VAR MI?

Gaziantep'in en büyük şansının sivil toplum örgütleri olduğunu da söyleyen Ekinci, "Eğitimden başka bir şey düşünmeyen bir valimiz var, bundan daha büyük bir avantaj olabilirmi? İlin büyüşehir belediye başkanı var, bakanlık yapmış, hadi ne yapacaksak yapalım diyor, bunlar hangi ilde var? İlçe belediyeleri de aynı keza. Yani Gaziantep

makus talinini yenmeye başladı" dedi.

İSTANBUL VE ANKARA'DAN SONRA GAZİANTEP

Gaziantep'in çok yoğun göç aldığını ancak bu göçü kontrol altında tutamadığını dile getiren Ekinci, "Aslında Antep İstanbul ve Ankara'dan sonra 3. il potansiyinde olan bir şehir. Antep'in konumu çok farklı. Türkiye'nin içinde başka bir il, sanayi ve kültürel başkenti. Buraya herkes geliyor, Suriye'den geliyor, Irak'tan geliyor. 10 yıl sonra 4-5 milyon nüfusu olacak, bizim bugünden 4-5 milyona hazırlık yapmamız lazım. Okullarımızla ve altyapımızla" şeklinde konuştu.

SURİYELİ 10 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR

Suriyelilerin muhacir olduğunu, sıkıntılar yaşasakta kardeşlerimiz olduğunu ifade eden Ekinci, Gaziantep'te çadır kentlerin dışında 10 bin civarında Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi. Ekinci, "Belediyelerin açtığı, diyanetin açtığı okullar var. Biz okul gösteriyoruz. Suriyeliler tekli eğitim yapan okullarda bizim öğrenciler çıktıktan sonra derse giriyor" dedi.

SOSYAL MEDYADAN BANA ULAŞSINLAR

Sosyal medya konusunda etkin olduğunu belirten Ekinci, facebook ve twitter'den herkesin kendisine rahatlıkla ulaşacağını, direk kendisinin cevap verdiğini söyledi. Meral KINACILAR