Akif Ekici: Ülkede zaten adaletsiz bir paylaşım var, olan dar gelirliye oldu

Muhittin Taşdoğan: Başbakan'ın enflasyonu yüzde 8, Fatma hanımınki yüzde 12.5

Melih Meriç: . Hem iş yok, hem zamların gelişi iyi olmadı. Piyasa kötü

İzzet Ağdoğan:Hükümet sağ cebinden verdiğini, dolaylı olarak sol cebinden geri alıyor

Bey Mahalle Muhtarı Şahin Yeşilyurt: Kaşıkla verdiler kepçeyle alıp götürdüler

Siyasiler, sendika, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar yeni yılla birlikte sigara, içki, elektrik ve diğer ürünlere getirilen zamlarla, Gaziantep'te toplu taşımaya yapılan 25 kuruşluk zammı değerlendirdi. Akif Ekici, "Ülkede zaten adaletsiz bir paylaşım var. Üretimi artırıp adaletli paylaşımı sağlamadan bu ülkede huzur olmaz. Ulaşıma gelen zamda yanlış" derken, Melih Meriç, "Asgari ücretin 1300 lira olmasıyla işadamları çok ağır sorumluluk altına girdi. Belediyenin özellikle toplu taşımaya kar olarak bakmaması, bunu finanse etmesi lazım" dedi. Muhittin Taşdoğan, "25 kuruşluk ulaşım zammı bin lira ücret alan için büyük bir zam" derken, Bekir Avan, "Kaşıkla verilen kepçeyle geri alınacak", "İzzet Ağdoğan, "Gelen zamlardan dar gelirli vatandaş zararlı çıkar", Şahin Yeşilyurt, "Olan garibana oldu. Değişen bir şey olmadı" dedi.

EKİCİ:ULAŞIMA GELEN ZAM YANLIŞ

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici:"Temel tüketim maddelerinin tamamına zam var. İyi değil. İnsanların gelir seviyesi artmadıki. Bir taraftan verip bir taraftan fazlasıyla geri alıyorlar. Elektrik, doğalgaz, sırada bekleyen zamlarda var.şu anda yapılan zamlar ciddi şekilde halkın canını yakmaktadır. Zaten geçinmekte zorluk çeken halkımız bu zamlarla dahada perişan olacaktır. Becereksiz yeteneksiz bir hükümet, hükümet edememektedir. Asgari ücrete zam verildi daha fazlasıyla geri alınacaktır. A'dan Z'ye herşeye zam geldi. Hem de fahiş zamlar. Dar gelirlinin bunu kaldırması mümkün değil. Olan dar gelirliye oldu. Ülkede zaten adaletsiz bir paylaşım var. Üretimi artırıp adaletli paylaşımı sağlamadan bu ülkede huzur olmaz. Ulaşıma gelen zamda yanlış."

MERİÇ: BELEDİYE FİNANSE ETMELİ

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, "Zam herşeyi etkiledi. Hem iş yok, hem zamların gelişi iyi olmadı. Piyasa kötü. Asgari ücret zamlandı, bunun yükünün işadamlarını nasıl etkileyeceğini, nasıl bir yük getireceğini ileriki dönemlerde göreceğiz. Tabiki insanların insanca yaşaması için asgari ücretin dahi az kaldığını biliyoruz. Bu yükün tamamının iş adamlarına yüklenmemesi lazım. Asgari ücreti 1300 lira yapıp, bu kadar zammın gelmesi kimin kazancı olacak? Gerçekten işadamlarının yükü çok ağır. İşçi çalıştırmak ağır, vergi yükleri altında para kazanmak çok zor. Bunu herkesin bilmesi lazım. Dünya ekonomisinde bir sıkıntı var. Ülkemizde bir savaş hali var. İşadamlarının yükü ağırlaştı. Ticaretin, para kazanmanın, işlerin iyi olmadığı dönemde bu işadamları çok ağır sorumluluk altına girdi. Gariban vatandaş kullanıyor. Belediyenin özellikle toplu taşımaya kar olarak bakmaması lazım. Bunu finanse etmesi lazım. İnsanların rahat bir şekilde toplu ulaşım araçlarını kullanması lazım. Ulaşım önemli. 25 kuruş dar gelirliler için büyük bir yük. Bunu belediyenin daha fazla finanse etmesi lazım."

TAŞDOĞAN:KAFALAR KARIŞIK

MHP Gaziantep İl Başkanı Muhittin Taşdoğan:"Sayın Başbakan'ın enflasyonu yüzde 8, Fatma hanımın enflasyonu yüzde 12.5. Kafalar karışık. Tüm hizmet sektörüne zam geldi. Otobüs biletleri, pasaporta, enflasyon oranlarının üzerinde zam geldi. Trafik cezaları arttı, doğalgaz zamlandı, sigara zamlandı. Verecekleri 1300 TL asgari ücreti dolaylı yollardan vatandaşın cebinden yeniden aldılar. MHP ve CHP'nin asgari ücret artışı, tüketiciye yansıtılmayacaktı. Bu hükümet işveren ve tüketiciye yansıttı. Bu yanlış bir uygulama. İnsanlara daha iyi bir yaşam standardı sağlamak için dolaylı zam ve dolaylı vergilerle verilenler geri alınmamalıdır. 25 kuruşluk ulaşım zammı bin lira ücret alan için büyük bir zam. Günde iki sefer binse 50 kuruş eder. Ekstra bir yük. Zamlar sürpriz olmadı ama oranları yüksek oldu. Yeni dönemde işadamları sıkıntıya girer."

AĞDOĞAN: GARİBAN KESİME YANSIYACAK

CHP Şahinbey eski belediye meclis üyesi İzzet Ağdoğan:"Hükümet sağ cebinden verdiğini, dolaylı olarak sol cebinden geri alıyor. Ne anladık bu işten. Vatandaş için çok şey değişmedi. Asgari ücret zamlandı, ama birçok ürüne zam geldi. Asgari ücretli için birşey değişmez. Gelen zamlardan dar gelirli vatandaş zararlı çıkar. Sigarayı ekonomisi düzgün adam tüketmez, o sağlığını düşünür. Alkolü tüketen gariban vatandaş. Adam stresli bunalımda olduğu için alkol alıp, sigara içiyor. Otobüs zammı en çok dar gelirliyi etkiler. Durumu iyi olanın özel aracı var. Yani ulaşım zammı da asgari ücretliye yansıyacak, gariban kesime yansıyacak, maaş bordrosu olanlara yansıyacak, öbürü duymaz."

AVAN: KEPÇEYLE GERİ ALINACAK

Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan: "Asgari ücrete zam geldi deniyor. 1050 liraydı, zaten, 1100'ün üzerine çıkacaktı. 200 TL zam geldi. 2002'deki açlık sınırıyla asgari ücret oranını oranladığımızda esasında çok da fark yok. Toplumda iyi duygular oluşturmaya yönelik manipülasyon yapılıyor. Açlık sınırının 1400 TL olduğu Türkiye'de asgari ücretin 1300 lira olması, marifetmiş gibi gösteriliyor. Asgari ücret zammı, sanaldır toplumu aldatmaya yöneliktir. 2013-2014 enflasyon farkları yeterli verilmedi. Memurun yüzde 10 kaybı vardı. Memura yüzde 6 zam yapıldı. Kaşıkla verilen kepçeyle geri alınacak. Memurlara yapılan bir zam yok. Döviz kuru yüzde 20 artmış. Bu zamlar herşeye yansıyacak. Gizli bir devalüasyon toplumun alım gücünü düşürüyor. 1 Ocak gelmeden eridi, memurun cebi eksi veriyor. Pansuman tedbirlerle toplum oyalanıyor. Emeklinin memurun eline fazlada geçecek bir şey yok. Elektriğe yüzde 6.8 zam yapıldı. Doğalgaza zam eli kulağında. Türkiye'de ekonomik dengeler iyi değil."

YEŞİLYURT:MİLLETİN BELİNİ BÜKTÜLER

Bey Mahalle Muhtarı Şahin Yeşilyurt: "Kaşıkla verdiler kepçeyle alıp götürdüler. İşçi maaşı 1300 lira oldu, öbür taraftan 1700 lira vergi yüklediler. İşçinin alacakları elektrik su, doğalgaz, yiyecek, içecek zamlandı. Hani Rusya malları almıyordu, ucuzluk vardı. Bir domates 4 lira oldu. Otobüse de zam geldi. Gider çoğaldıkça, gelir azalacak, huzursuzluk olacaktır. Millet birbirinin elindeki ekmeği kapmaya çalışacak. Hükümet yaptığı zamdan daha çok zam yaptı. Bunu nasıl karşılayacak çalışan biri? O da kışın en şiddetli zamanına denk getirdiler, milletin belini büktüler. Olan garibana oldu. Değişen bir şey olmadı. Fakirin üzerindeki zulüm, geçim sıkıntısı daha çok arttı." Meral KINACILAR