MHP Gaziantep Milletvekili Edip Semih Yalçın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na Suriye'yi sordu. Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle farklı etnik gruplarında barındığı ülkede halk oldukça zor günler geçirdiğini belirten Yalçın, "Suriye’de yaşanan olaylarda, sıcak bölgelerde Türkmenler vardır. Özelikle Zara Türkmen Beldesinde, soydaşlarımıza her gün akıl almaz işkenceler yapılmakta, Türkmenlerimiz çocuk, genç, yaşlı dinlemeden türlü eziyetlerle öldürülmekte, bir kısmı da esir tutulmaktadır" dedi.

Yalçın, Çavuşoğlu'na "Suriye sınırındaki bu katliyam karşısında hükümet olarak alınan önlemler nelerdir? Suriye’deki Türkmen şehit sayımız ne kadardır? Suriye Hükümeti hapishanelerinde tutuklu bulunan Türkmen sayısı ne kadardır? Tutuklu bulunan Türkmenlerimiz için yapmayı düşündüğünüz bir çalışma var mı? Varsa bunlar nelerdir? Türkmenler mülteci olarak başka hangi ülkelere sığınmışlardır? Bunların sayısı ve ülke bazında dağılımı nasıldır?" diye sordu.

ÖNLEM ALINDI MI ?

Yalçın devamla, "Türkiye sınırına sığınan Türkmenlerimizin güvenliği ile alakalı hangi önlemler alınmıştır? Türkiye’den Suriye’deki Türkmenlere silah ve erzak yardımı yapılmış mıdır? Yapıldıysa bunların yerine ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilmiş midir? Hükümet olarak bugünden sonra Türkmenlerimiz için Yapmayı düşündüğünüz iyileştirme çalışmaları var mıdır? Varsa bunlar hangi kapsamdadır? Türkmenlere bulundukları ülkelerde yasal statü kazandırmak için çalışmalarınız var mıdır? Varsa bunlar ne boyuttadır?" BÜLTEN