AK Parti'nin seçim hükümeti için muhalefet partilerinden belirlediği geçici kabine üyelerinden bazıları teklifi reddetti. MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in büyük oğlu MHP'li milletvekili Tuğrul Türkeş Başbakan Davutoğlu'nun bakanlık teklifine "evet" dedi.

Geçici Hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, 11 AK Partili, 5 CHP’li, 3 MHP’li ve 3 HDP’liye mektupla bakan olma teklifini bildirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Bakanlık teklifini CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan Toker,İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara Milletvekili Tekin Bingöl reddetti. Milliyetçi Hareket Partisi'nden teklif giden Meral Akşener, Tuğrul Türkeş ve Ahmet Kenan Tanrıkulu da bakanlık teklifini reddetti.

KİMLERE GİTTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından CHP, MHP VE HDP'ye teklif mektupları gönderildi. Kabineye davet edilen isimler ve partileri şu şekilde: CHP'den Erdoğan Toprak, Deniz Baykal , Gülsün Bilgehan Toker, İlhan Kesici, Tekin Bingöl. MHP'den Kenan Tanrıkulu, Tuğrul Türkeş, Meral Akşener. HDP'den Levent Tüzel, Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim hükümeti için muhalefet partilerine ayrılan kontenjanlara önerdiği isimler belli oldu. Davutoğlu'ndan bakanlık teklifi alanlar arasında İsmet İnönü’nün torunu Gülsüm Bilgehan Toker, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, eski MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş, Demirel ailesinin damadı ve eski DPT Müsteşarı İlhan Kesici ve önde gelen Alevi toplumu örgütlerinden Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri’nin eski Genel Başkanı Müslüm Doğan da yer alıyor. Davutoğlu, kuryeyle ilettiği yazılı teklifine yarın akşam 18:00’e kadar yazılı olarak cevap verilmesini istedi.

HANGİ İSME HANGİ BAKANLIĞI ÖNERDİĞİ KONUSUNDA BİLGİ YOK

Anayasanın 114. maddesi uyarınca hükümeti kurmak 5 gün süresi bulunan Davutoğlu'nun 4 günü kaldı. Davutoğlu'nun teklifinde hangi isme hangi bakanlığı önerdiği konusunda bilgi yer almadı. AKP'nin planında CHP ve MHP'den teklif alan isimler ret cevabı verirse, bu isimler için öngörülen bakanlıkların müsteşarlarının ilgili bakanlıklara "bağımsız" isimler olarak atanmasının yer aldığı öğrenildi. CHP ve MHP, seçim hükümetine bakan vermeyeceklerini duyurmuştu.

MERAL AKŞENER REDDETTİ

MHP'den Tuğrul Türkeş, Genel Başkan Yardımcısı Kenan Tanrıkulu ve Meral Akşener'e teklif gitmişti. Tanrıkulu ve Meral Akşener de teklifi reddetti. Meral Akşener "Bakanlık teklifini kabul etmeyeceğini" açıkladı: Teklif alan isimlerden Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu ayrıca , Bakanlık ile ilgili yapılan teklifi reddettiğini, tepki olarak parti genel başkan yardımcılığında ayrıldığını da açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı teklife verilen yanıtllar şöyle ise şöyle:

CHP ANTALYA MİLLETVEKİLİ DENİZ BAYKAL

Deniz Baykal, "Davete ne yanıt vereceğimin sorulmasını bile hakaret sayarım. Parti ahlakına uygun hareket edeceğim kapsamlı bir mektupla yanıt vereceğim. Cevabım tarihi belge niteliğinde oalacak" dedi.

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ERDOĞAN TOPRAK
AK

Parti Lideri Ahmet Davutoğlu'nun seçim hükümeti için bakanlık teklif ettiği CHP Genel Başkan Danışmanı Erdoğan Toprak, yanıtını açıkladı. Toprak, "Teşekkür ederim, ama kabul etmeyeceğim" dedi. Toprak, "Ben partimin ilkelerine bağlıyım. Partimin aldığı karara uyacağım. Kendilerine bu teklif için teşekkür ederim. Ancak bu sürecin partimin ve benim düşünceme göre doğru olmadığına inanıyorum. O nedenle de görevi kabul etmeyeceğim" dedi.

MHP İZMİR MİLLETVEKİLİ KENAN TANRIKULU

MHP Genel Başkan yardımcısı Kenan Tanrıkulu Davutoğlu'nun bakanlık teklifinin ardından partideki görevinden istifa etti. Tanrıkulu istifasının ardından şu açıklamayı yaptı; "Tarafıma Ahmet Davutoğlu tarafından bir mektupla teklif edilen Geçici Bakanlar Kurulu üyeliğini 26 Temmuz 2015 tarihinde kabul etmediğime dair yazımı Başbakanlığa iletmiş bulunmaktayım. Türkiye gelinen 13 yılın sonucunda ağır güvenlik ve ekonomik zorluklar içindeyken; 46 yıllık tarihî, köklü ve saygın bir mensubiyeti olan Milliyetçi Hareket Partisi’nin Genel Başkan Yardımcısı’na böyle bir teklifin yapılması cürretine tepki olarak, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevimden bugün itibariyle ayrılıyorum. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur."

HDP'LİLERDEN AÇIKLAMA

Başbakan Davutoğlu'nun teklif götürdüğü milletvekillerinden Ali Haydar Konca, 'Önemli olan Türkiye'nin bütünlüğü ve kardeşliği' derken, Müslüm Doğan, 'Hükümete ortak olmuyoruz, bu anayasal gereklilik. Kanı durdurabilecek acil sorunları çözebilecek bir ihtiyaç var. Parti değerlendirmesinden sonra karar vereceğim" dedi. Levent Tüzel de, "Kararımı parti ile görüştükten sonra vereceğim" dedi.