Tarım arazileri satışlarının durması herkesimi ayaklandırırken, Gaziantep Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, gündeme bomba gibi düşecek bir açıklama yaptı. Karayılan, "Gaziantep'teki sıkıntı şu; şehir merkezine yakın yerlerdeki tarım arazileri örneğin meyve bahçeleri arsa olarak satılıyor. Şehir merkezine yakın tarla olan ancak arsa olarak satılan yerlerin dönümleri çok yükseklere gidiyor. Bir dekarı 100 milyara kadar çıkıyor" dedi. Bu arada Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç, kanunun iptali için anayasa mahkemesine kadar gideceklerini söyledi.

3 SAYFALIK UYGULAMA TALİMATI GELDİ

Tarım il Müdürü Mehmet Karayılan, kanunun yeni çıktığını, uygulama talimatlarının yeni geldiğini belirterek, "3 sayfalık uygulama talimatı Pazartesi gününden itibaren uygulanmaya başlanacak. Tarım arazileri satışında müdürlük görüşüne ihtiyaç var. Kanun ilgili müdürlükten görüş isteyin deniyor. Uygulamada sancı vardı. Şu anda belirli bir çevçeveye oturdu" dedi.

AMAÇ PARÇALANMAYI ÖNLEMEK

Bakanlığın buradaki amacının arazilerin çok küçük parçalara bölünmesini engellemek olduğunu belirten Karayılan, "Bir arazinin işlenmesinin ekonomik olması gerekiyor. Örneğin fıstık ise masrafını çıkarmalı ve çiftçiye kazandırmalı. Çoğu tarım arazisinin geliri giderini karşılamıyor" dedi.

GAZİANTEP'İN SIKINTISI

Gaziantep'teki sıkıntının, şehir merkezine yakın birçok yerin örneğin meyve bahçesi ise arsa gibi satılması olduğunu söyleyen Karayılan, "Meyve bahçesi tarla gibi değil, arsa gibi satılıyor. Şehir merkezinin dışına çıktığınızda böyle bir şey yok. Nurdağı, Nizip, İslahiye, Araban'da böyle bir durum yok. Şehir merkezine yakın olan yerlerde tarla, meyve bahçesi ama genelde arsa gibi hareket ediliyor. Şehir merkezine yakın tarla olan ancak arsa olarak satılan yerlerin dönümleri çok yükseklere gidiyor. Bir dekarı 100 milyara gidiyor. Küçük alanların satışında sıkıntı olacak. Tarla olarak kullanıyorsanız sıkıntı yok " dedi.

ŞARTLARI VAR

'Tarlamı satamam diye bir şey sözkonusu değil' diyen Karayılan, "Burada amaç toplulaştırma. Antep'te toplulaştırmamız devam ediyor. Tarım arazilerini birleştiriyoruz. Meyve bahçesiyse 5 dönümün altında olmamalı, tarlaysa 20 dönümün altında olmamalı. Buna müsaade etmiyoruz. Bir dönüm yeriniz varsa satabiliyorsunuz. Üç ayrı parselde yeriniz varsa bunların arasındaki mesafe önemli" dedi.

AYKAÇ: BÖYLE BİR KANUN OLUR MU?

Çıkan bir kanunla tarım arazileri satışları tek tapu dışında Türkiye genelinde durduruldu. Salı gününden bu yana Gaziantep Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü'nde de tarım arazilerinin satışı yapılamıyor. Emlakçıları ayaklandıran bu kanuna göre tarım arazisi olan, tarım il müdürlüğünden onay almadan arazisini satamayacak. Mehmet Aytaç, böyle bir kanun olmayacağını belirterek, "Arazi satışları ne olacak? Türkiye'de emlakçılar ayaklandı, bırakın emlakçıları vatandaş ayaklandı. Çileyi vatandaş çekecek. Vali, Milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız bu konuyla ilgileniyor. Böyle şey olmaz diyor. Tarım il müdürümüz iyi niyetli. Birşeyler yapılmalı. Kanunun iptali için Anayasa mahkemesine gideceğiz" dedi. Meral KINACILAR