Ülkemizde tarım alanında çalışan ve sayıları 3 milyonu bulan mevsimlik gezici tarım işçilerinin sorunları Meclis gündemine taşındı. CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker ve arkadaşları tarafından mevsimlik gezici tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması, mevzuattaki eksik/aksak uygulamaların tespit edilmesi, çalışma ve sosyal yaşamlarında asgari standardı sağlayacak kapsamlı yasal düzenlemelerin oluşturulması amacıyla Meclis Araştırma Önergesi verildi.

DENETİMSİZLİK SÖZ KONUSU

Önergesinde; ülkemizde tarım alanında çalışan 6 milyon 15 bin kişinin yaklaşık yarısını mevsimlik gezici tarım işçilerinin (MGTİ) oluşturduğuna dikkat çeken Şeker, “geçici olarak adlandırılan tarım işçiliği ülkemizde önemli bir kesim için asıl meslek haline gelmiştir. Mevsimlik tarım işçiliğinin eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşamama, kötü koşullarda barınma, temiz içme suyuna erişememe, yetersiz beslenme, yüksek iş kazası riskiyle karşı karşıya olma, sosyal güvenceden yoksunluk, çalışma ilişkilerindeki düzensizlik ve denetimsizlik gibi nasırlaşmış sorunları bulunmaktadır” diye konuştu.

YASAL DÜZENLEMELER YAPILMALI

Türkiye’de MGTİ’nin çileleri ve sorunlarının; çok sayıda can kaybının yaşandığı trafik ve diğer iş kazaları sonucu gün yüzüne çıktığını belirten Şeker önergesinde şu konulara dikkat çekti: "Bu işçilerin hiçbir önlem alınmadan, tıka basa bindirildikleri araç kasalarında toplu şekilde can vermeleri toplum vicdanını kanatmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından “Mevsimlik Gezici Tarım Eylem Planı” ile “Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi” (METİP) gibi tedbirler daha çok kâğıt üzerinde kalmış ve tarım işçilerinin sorunları etkin bir şekilde çözülememiştir. Çoğu il ve ilçemizde tarım işçileri barınma alanlarını hâlâ kendi imkânları ile oluşturmaktadır. Su kaynaklarına yakın yerlere kurulan ve naylon, karton, kumaş gibi malzemelerden oluşan bu çadırlar oldukça sağlıksız ve emniyetsizdir. İnsanlık dışı barınma alanlarında tarım işçileri ve çocukları sivrisinek, akrep ve yılan sokması, bunların taşıdığı bulaşıcı hastalıklar, güneş çarpması gibi tehlikelere maruz kalmaktadır. Tüm Türkiye’yi yasa boğan facialarla ve toplu işçi ölümleriyle bir kez daha karşılaşmadan önce, mevsimlik gezici tarım işçilerinin sorunları araştırılmalı ve çözümü için çalışma ve sosyal yaşamlarında asgari standardı sağlayacak kapsamlı yasal düzenlemeler oluşturulmalıdır" BÜLTEN